Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Pracovník

Proč se elektrikářské řemeslo stále povyšuje nad ta ostatní?

  • 27.05.2023
Proč se elektrikářské řemeslo stále povyšuje nad ta ostatní?
Od té doby, co jsem se rozhodl pro obor instalační elektrotechniky v určitých periodách stále slýchávám, že "elektrikáři jsou šlechtou mezi řemesly". Jde o bezdůvodné vychloubání? Nebo co může být příčinou takového tvrzení? Asi bych nepoužil pro označení nutných znalostí, přezkoušení a řemeslnou dovednost výraz "šlechta", ovšem patrně tuším co dávného autora k tomu označení vedlo. Určitě nešlo o podobné ostravské výroky "já jsem horník, kdo je víc?". Pro vysvětlení, nebylo nic snazšího než se zeptat starších ...

KNIHA: Vyhrazená elektrická zařízení a odborná způsobilost v elektrotechnice

  • 11.05.2023
KNIHA: Vyhrazená elektrická zařízení a odborná způsobilost v elektrotechnice
První publikace o nové legislativě nahrazující na legendární vyhlášku 50/78Sb. Snahou autora bylo objasnit vše zásadní tak, aby se čtenář v nové legislativní podobě orientoval. Celý profesní život oscilujeme mezi odbornými znalostmi a znalostmi bezpečné práce. Jde o obsahové sourozence, kdy jeden bez druhého nemůže v elektrotechnice být. Jak se tato parafráze od 1.7. 2022 objevuje na papíře, popisuje právě tato publikace. Jako u každého nového nařízení dochází ke špatným výkladům, nepochopení a zmatkům, proto doporučuji si ujasnit to, co nás bude provázet po zbytek elektrotechnické kariéry včas. Malou recenzi sledujte zde!

Nasazení dronu v elektrotechnické praxi

  • 9.05.2023
Nasazení dronu v elektrotechnické praxi
Dron je praktická, ale i nenáviděná věc, bzučící nad hlavami a konající práci většinou pro někoho neznámého. Dron jsou především oči. S těmi "zlatými českými ručičkami" si u těchto zařízení asi ještě počkáme. Ale třeba dron s termokamerou, odhalující tepelné úrovně z různých zařízení jsou na denním pořádku. Což takhle hromosvodáři? A revizní technici, co hromosvodné soustavy revidují? Jak dalece může těmto často zdatným "horolezcům" pomoci takový elektrický pták?

Co by měl elektrotechnik všechno znát?

  • 20.04.2023
Co by měl elektrotechnik všechno znát?
Jak popsat požadavky na dnešního úspěšného elektrotechnika? Jde o píli, známosti, vzdělání, znalosti, praxi, dovednosti, či dynamickou kombinaci všeho uvedeného? Co doporučit mladému, nadějnému odborníkovi, aby v budoucnu uspěl a nezamrzl v nějaké slepé uličce novodobých digitálních zkratek? Mezitím, co některé věci znát musíme v každém případě, pro jiné je především důležité si je umět obstarat až v případě potřeby. Jak se na svou sbírku vědomostí dívá zpětně Jan Lojkásek?

Odborné semináře OEZ 2023

  • 5.04.2023
Odborné semináře OEZ 2023
Společnost OEZ zve na sérii školení po celé republice. Je připraven program plný užitečných informací ... které chrániče se nesmějí používat v ČR a proč? ... kam instalovat/neinstalovat obloukové ochrany AFDD a jak se testují? ... Jak pracovat s novou dokumentací kompaktních jističů? ... Jak správně nastavovat nadproudové spouště jističů a jejich odlišnosti? ... Které chrániče se nesmějí používat v ČR a proč? ... Vše objasní produktoví specialisté a proradí praktické informace pro projektování, montáž i obsluhu přístrojů. Termíny a přihlášku naleznete zde!

Jak používáme a zapojujeme přístroje ve staré síti TN-C

  • 23.02.2023
Jak používáme a zapojujeme přístroje ve staré síti TN-C
Přestože bychom mohli tvrdit, že staré dvouvodičové rozvody nulování jsou historií, není tomu tak zcela. Stále existují objekty před rekonstrukcí, do kterých se třeba i dočasně stěhují lidé a s nimi i spotřebiče. Koncový uživatel často nepřemýšlí nad provedením elektroinstalace, zajímá ho zásuvkový vývod a do něj padnoucí vidlice spotřebiče. Co vše by měl vědět o starém rozvodu? Kdo ho upozorní na nebezpečí přerušeného PEN vodiče?

Přípojky objektu a hlavní domovní skříně HDS

  • 17.02.2023
Přípojky objektu a hlavní domovní skříně HDS
Jaká jsou pravidla umístění hlavní domovní skříně (HDS) ve zděných anebo panelových domech? Jak je to myšleno s upevňováním do zdi? V kterých případech se nesmí použít běžná montážní pěna a je nutné volit jinou výplňovou hmotu? Umístění a výměna hlavní domovní skříně bez ohledu na typ, je u panelových objektů umísťována samostatně, obvykle ústí na přístupovou cestu do objektu nebo přiléhá k objektu. Při její výměně v těchto případech nevznikají žádné omezující požadavky, které by se dotýkaly i objektu. A nesmíme zapomínat, že jakoukoliv opravu, změnu, či jinou činnost na hlavní domovní skříni je nutné prokazatelně projednat s distributorem elektřiny.

Typické rozvody bytových domů k rekonstrukci

  • 3.02.2023
Typické rozvody bytových domů k rekonstrukci
Koupíme byt ve starém bytovém domě, paneláku a už si plánujeme rekonstrukci. Při dnešních technologických možnostech to není takový problém jako kdysi. Jaké nedostatky lze u těchto typů elektroinstalací očekávat? Jak je u rekonstrukcí elektroinstalace důležitý statik? Je běžné, že si každý, kdo chce uložit elektrické vedení do nové trasy starého domu, řeší statiku plánovaného místa? Jakou má kvalifikaci a znalosti pracovník, který drážku pro vedené ve starém objektu vysekává? A co takový panelák? S čím počítat a nač pamatovat?

EH# Zalévání kabelové koncovky, spojky kabelovou hmotou (1970)

  • 28.01.2023
EH# Zalévání kabelové koncovky, spojky kabelovou hmotou (1970)
Mnozí z nás si pamatují ukončování nebo spojování kabelů prostřednictvím eprosinu. Ve velkých montážních firmách k tomuto úkonu byli přímo určení specialisté, kteří dělali spojky převážnou dobu pracovního nasazení. Jak se kdysi pohlíželo na kabelové soubory? Jakou měly výhody zalévací hmoty před provedením litinových souborů? A jako každá jiná montážní činnost i práce s kabely, bubny a chemikáliemi měla svá bezpečnostní pravidla. A jak je to dnes? Provádíte kabelové spojky? Jak se dnešní postup liší od tehdejšího?

Ovladače a spínací přístroje v koupelnách

  • 26.01.2023
Ovladače a spínací přístroje v koupelnách
Nenajdu možnost připojení, tak to nepřipojím! Stará dobrá poučka je stále pravdivá. Všechny zásuvky vypadají stejně a spotřebitele žádná nebezpečí nenapadnou. Často se stává, že jediným omezením bývá hodnota předřazeného jističe. A v koupelně? Velice obdobné. Pokud lze vidlice spotřebiče zapojit do instalované zásuvky v některé ze zón, určitě nebude dítě nebo senior přemýšlet nad možným nebezpečím. Proto je odpovědnost na tom, kdo zásuvku instaluje a tom, kdo ji zreviduje. Vše bylo určitě mnohokrát vysvětleno a tak ještě jednou :-)

Nač pamatovat u přípravy rekonstrukce instalace bytového domu?

  • 18.01.2023
Nač pamatovat u přípravy rekonstrukce instalace bytového domu?
Rekonstrukce elektroinstalace je pro někoho snem, pro jiného černou můrou, nebo také blížící se zakázkou. S čím, kromě dobře zpracované dokumentace, je dobré počítat a nač myslet? Zvláště pokud jde o rekonstrukci bytového domu. Více rodin, hodně uživatelů, více komunikace, více možných konfliktů ... například je nutné zvažovat, zda bude zcela rekonstruováno celé technické zařízení budovy nebo pouze elektrické rozvody. Je nutné rovněž znát úvahy o změně stupně elektrizace bytů; to souvisí především s úvahou o případné změně média pro ...

Rozbor pracovních úrazů v druhém pololetí 2022

  • 10.12.2022
Rozbor pracovních úrazů v druhém pololetí 2022
Na 63. konferenci SOLID Team ve Šternberku přednášel Miroslav Záloha rozbor fatálních pracovních úrazů. Velice poučná přednáška a zvláště pro dlouholeté praktiky, kteří činnost provádí již rutinně a některé bezpečnostní prvky vynechávají. Možná to zní strašidelně, ovšem není lepšího varování, než se poučit z předchozích chyb a selhání svých kolegů. A víte jaká je nejvíce ohrožující pracovní pomůcka elektrikáře? I na to zde dává pracovník OIP odpověď!

ESČ: Tak nám pohřbili padesátku .... na obzoru nové profese!

  • 4.11.2022
ESČ: Tak nám pohřbili padesátku .... na obzoru nové profese!
Rok 2022 je zásadním milníkem nejen v elektrotechnice, ale i např. ve strojírenství. Hovoříme o vyhlášce 50/1978 Sb., která právě letos, počínaje 1. červencem, skončila. Proč mluvíme o vyhlášce padesát ve spojitosti se strojírenstvím? Elektrotechnika proniká do všech oborů, takže i ve strojírenství se mnohé změnilo a o tom, co se vlastně dotýká i ostatních oborů, budeme mluvit s Radkem Roušarem z Elektrotechnického svazu českého ... kolik pracovníků asi skutečně využije profesní kvalifikaci v elektrotechnice?

Jakou důležitost má organizace kabelů a šňůr na pracovních stolech?

  • 25.10.2022
Jakou důležitost má organizace kabelů a šňůr na pracovních stolech?
V prvé řadě zkusme zapomenout na reklamní fotografie krásného pracovního interiéru, kde vévodí nábytek, sladěné barvy a naaranžované knihy a laptopy na pracovních deskách. To je opravdu jen představa, která s realitou souvisí jen vzdáleně. Vše nám, kromě jiného, pokazí počet elektrických zařízení, které potřebují napájení, datové připojení nebo další spojení vedením. Nutno dodat, že zklamané jsou většinou hospodyňky (pro pírko skákající). Muž, jako technický badatel, zaměřený na dosažení svého cíle, na nějaký ten kablík nehledí. A co komerční prostory? Tam přece musí platit jiná pravidla! Co s tím lze dělat v praxi?

Hašení pod napětím. Elektromobily nám byl čert dlužen ...

  • 29.08.2022
Hašení pod napětím. Elektromobily nám byl čert dlužen ...
Přestože montáž elektroinstalace je něco jiného než hašení a dokonce naše činnost má požáru správným návrhem a instalací předcházet, přesto všechno bychom měli mít představu o hašení. A třeba i o hašení pod napětím. Co je to trojúhelník hoření? Není nad přednášku bývalého elektrikáře, dnes hasiče, který objasňuje některé skryté neznámé v případě požárů. Tušíte třeba, kde je dnes povolený halonový způsob hašení? Ekologicky nepřijatelný přístroj má stále svá vybraná místa. Poslechněte si tuto přednášku, dozvíte se třeba i to, co když použijete nevhodné hasivo! ... evidentně lektor hasičů není uživatel elektromobilu a s největší pravděpodobností z ryze pracovních zkušeností ani nebude.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933