Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Projekty

DEHN: Praktický nácvik montáže HVI v dubnu 2023

  • 8.03.2023
DEHN: Praktický nácvik montáže HVI v dubnu 2023
České zastoupení značky znovu připravilo praktickou výuku práce s izolovaným vodičem HVI. Skvělá možnost sladit teorii s praxí a nic nepokazit za své peníze. Událost, kde nebudeme s redakčním objektivem určitě chybět! Co vše bude k vidění, vyzkoušení a pochopení? Workshop českého zastoupení DEHN je využíván i dalšími pobočkami ve středoevropském regionu. Přihlaste se včas!

Nač pamatovat při plánování dobíjecí stanice elektromobilů

  • 3.03.2023
Nač pamatovat při plánování dobíjecí stanice elektromobilů
S fotovoltaickými elektrárnami, které se nyní množí jako houby po dešti, jde v ruku v ruce i wallbox pro nabíjení elektromobilu. Je totiž součástí poskytované dotace. Pokud se setkáte s některým z prodejců fotovoltaiky, dozvíte se mnohé, jen ne to, co byste měli vědět. K nabídce prodejci často stačí změřit objekt, zjistit sever, jih a za chvíli ubezpečí, že wallboxem za skvělou cenu nabijete současně i dvě Tesly aniž by znal příkon objektu. Rozvody pro fotovoltaiku jsou kapitola sama pro sebe. Zaostřeme jen na dobíjení elektromobilů ...

Jak používáme a zapojujeme přístroje ve staré síti TN-C

  • 23.02.2023
Jak používáme a zapojujeme přístroje ve staré síti TN-C
Přestože bychom mohli tvrdit, že staré dvouvodičové rozvody nulování jsou historií, není tomu tak zcela. Stále existují objekty před rekonstrukcí, do kterých se třeba i dočasně stěhují lidé a s nimi i spotřebiče. Koncový uživatel často nepřemýšlí nad provedením elektroinstalace, zajímá ho zásuvkový vývod a do něj padnoucí vidlice spotřebiče. Co vše by měl vědět o starém rozvodu? Kdo ho upozorní na nebezpečí přerušeného PEN vodiče?

Elektrická zařízení pro koupelny v ČSN 332000-7-701 neuvedená

  • 9.02.2023
Elektrická zařízení pro koupelny v ČSN 332000-7-701 neuvedená
Jak projektovat, instalovat elektrická zařízení v koupelnách, která v ČSN 332000-7-701 ed. 2:2007 nejsou uvedená? Zvláště pak, pokud jde o prostory s elektroinstalací provedenou dle dříve platných předpisů. Odkud máme čerpat technické informace k rozhodnutí? Které konkrétní parametry potřebujeme znát? Typické jsou například otopné a sušící žebříky, elektrická podlahová topení a také elektrická vytápění zabudovaná do stropu. A jaká jsou další pravidla ...?

Typické rozvody bytových domů k rekonstrukci

  • 3.02.2023
Typické rozvody bytových domů k rekonstrukci
Koupíme byt ve starém bytovém domě, paneláku a už si plánujeme rekonstrukci. Při dnešních technologických možnostech to není takový problém jako kdysi. Jaké nedostatky lze u těchto typů elektroinstalací očekávat? Jak je u rekonstrukcí elektroinstalace důležitý statik? Je běžné, že si každý, kdo chce uložit elektrické vedení do nové trasy starého domu, řeší statiku plánovaného místa? Jakou má kvalifikaci a znalosti pracovník, který drážku pro vedené ve starém objektu vysekává? A co takový panelák? S čím počítat a nač pamatovat?

Ovladače a spínací přístroje v koupelnách

  • 26.01.2023
Ovladače a spínací přístroje v koupelnách
Nenajdu možnost připojení, tak to nepřipojím! Stará dobrá poučka je stále pravdivá. Všechny zásuvky vypadají stejně a spotřebitele žádná nebezpečí nenapadnou. Často se stává, že jediným omezením bývá hodnota předřazeného jističe. A v koupelně? Velice obdobné. Pokud lze vidlice spotřebiče zapojit do instalované zásuvky v některé ze zón, určitě nebude dítě nebo senior přemýšlet nad možným nebezpečím. Proto je odpovědnost na tom, kdo zásuvku instaluje a tom, kdo ji zreviduje. Vše bylo určitě mnohokrát vysvětleno a tak ještě jednou :-)

Návrh izolované jímací soustavy na různé typy objektů

  • 9.01.2023
Návrh izolované jímací soustavy na různé typy objektů
Při návrhu jímací soustavy dle souboru norem ČSN EN 62305 ed.2 je nutné vyhodnotit veškerá rizika konkrétní stavby a tomu přizpůsobit konkrétní řešení. Samozřejmostí je správnost, celistvost, úplnost a bezpečnost stavby zhotovené podle zpracované projektové dokumentace. Zpracovaná projektová dokumentace musí pochopitelně zohlednit technickou a ekonomickou úroveň projektu. Projektant navrhuje systém ochrany před bleskem na základě legislativy České republiky a norem ČSN. V následující části jsou různé příklady objektů a jejich řešení za pomocí vysokonapěťových vodičů HVI. Více zde ...

Spínání různých zátěží

  • 3.01.2023
Spínání různých zátěží
Problematika spínání elektrických obvodů je stejně stará jako používání elektrického proudu pro náš jednodušší život. Při spínání vzniká mnoho zajímavých jevů, které se ale mohou nepříznivě projevit na spínacích přístrojích. Proto je důležité mít o některých jevech určitou představu a na základě znalosti, jak obvody ovlivňují spotřebiče volit správný typ spínacího přístroje.Zopakujme si charakter zátěží, odporová, induktivní, kapacitní ... jaké jsou proudy u odporové zátěže, cívky relé, motoru, žárovky nebo třeba kondenzátoru? Čtěte nebo poslouchejte tuto přednášku!

Ochrana elektrického vedení v koupelnách

  • 29.12.2022
Ochrana elektrického vedení v koupelnách
O zónách v koupelnách se píše stále dokola a jako by to bylo neviditelné. Neskutečně mnoho školení a přednášek, popsaných norem a stránek knih není žádným argumentem, aby se tazatel v diskusích neptal znovu a znovu. Jak tedy hluboko mají být uložená vedení od povrchu sousedícího se zónou? Jak pohlížet na vedení opatřená mechanicky odolnou zábranou, která zajistí ochranu před poškozením? A co třeba nápad uložit vedení přímo na povrchu sádrokartonových příček, či stěn?

Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?

  • 24.11.2022
Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?
Už jste se setkali s tím, že bylo špatně definováno, nebo vůbec nebylo, zda jde celkovou rekonstrukci nebo pouze částečnou? Částečných rekonstrukcí můžeme potkat velké množství. Jde o kombinace starých dvouvodičových rozvodů nulováním s novými ostrůvky s třemi vodiči. Samozřejmě každý rozumný elektrikář se podobným situacím raději vyhne a navrhne celkovou rekonstrukci objektu. To však není ve většině případů tak snadné nebo vůbec reálné. Jak se v takových případech chovat při zapojování a následného zápisu do dokumentace?

EATON ONLINE TOUR: Certifikace rozvaděče pro domovní aplikace v programu E-Config

  • 1.11.2022
EATON ONLINE TOUR: Certifikace rozvaděče pro domovní aplikace v programu E-Config
Dodat zákazníkovi certifikovaný rozvaděč není jednoduchý, ale určitě řešitelný proces. Tento pořad ukáže jednotlivé milníky procesu výroby rozvaděčů. Čím vše začíná, kde jsou uvedeny požadavky na rozvaděč, co to jsou charakteristiky rozhraní, co vše činíme ověřením rozvaděče, kdy vytváříme schéma rozvaděče a soupisku materiálu, kdy vystavujeme prohlášení o shodě nebo nakonec nač při předání rozvaděče nezapomenout.

Elektrické rozvody v koupelnách a možné zóny

  • 31.10.2022
Elektrické rozvody v koupelnách a možné zóny
Ať je ve stavebnictví situace jakákoliv, stavět a rekonstruovat se bude stále. Avšak s chronickým nedostatkem odborníků mezi řemeslníky se začínají objevovat svépomocné pokusy chybějícího profíka. Jak víme, na plyn si málokdo troufne. S třemi dráty prý není co řešit a v koupelnách toho prý není moc co řešit. Alespoň do té doby než se sežene revizní technik, který to má posvětit. A co projekt, co technické normy, odborné knihy, internet, sociální sítě ... informací plno a přesto jich je zřejmě málo. Co se v zónách koupelen nedodržuje nejvíc?

#EH: Kladení silových kabelů v tvárnicích (1970)

  • 30.10.2022
#EH: Kladení silových kabelů v tvárnicích (1970)
Každý, kdo se pohybuje na staveništích ví, že správné uložení kabelových vedení je pro budoucí provoz velice důležité. Kdy bylo namístě ukládat kabely do tvárnic? V jakých rozměrech se tvárnice vyráběly? S jakými typy tvárnic se kdysi na stavbách počítalo? Tvárnicové tratě se kladly do země na pevný podklad, který poskytoval dostatečnou záruku nosnosti. Jak se ukládaly tvárnice pro vedení pod vozovkou nebo kolejnicemi? Jak se kladly kabely, jak se označovaly, co bylo možné z označení vyčíst?

Jakou důležitost má organizace kabelů a šňůr na pracovních stolech?

  • 25.10.2022
Jakou důležitost má organizace kabelů a šňůr na pracovních stolech?
V prvé řadě zkusme zapomenout na reklamní fotografie krásného pracovního interiéru, kde vévodí nábytek, sladěné barvy a naaranžované knihy a laptopy na pracovních deskách. To je opravdu jen představa, která s realitou souvisí jen vzdáleně. Vše nám, kromě jiného, pokazí počet elektrických zařízení, které potřebují napájení, datové připojení nebo další spojení vedením. Nutno dodat, že zklamané jsou většinou hospodyňky (pro pírko skákající). Muž, jako technický badatel, zaměřený na dosažení svého cíle, na nějaký ten kablík nehledí. A co komerční prostory? Tam přece musí platit jiná pravidla! Co s tím lze dělat v praxi?

EATON ONLINE TOUR: Různá zátěž, různé spínání

  • 18.10.2022
EATON ONLINE TOUR: Různá zátěž, různé spínání
Spínání obvodu se zátěží svítidel s LED zdroji se od spínání téhož obvodu, ale elektrickým přímotopem zásadně liší. A možností co spínat je více, například neinduktivní či mírně induktivní zátěže, polovodičové zátěže, smíšené odporové a induktivní zátěže, kondenzátory, transformátory, žárovky, výbojkové svítidla, různé typy elektromotorů nebo jiných požadavků zadávací dokumentace. Každý druh zátěže má při svém spínání různá specifika. Pokud si nevíte rady, co pro které spínání použít? Tento pořad poradí, co z produkce EATON ke které zátěži použít! Svůj dotaz pokládejte zde!
FIREMNÍ TIPY
Dozvíte se, jak norma ČSN EN IEC 61439-2 příloha DD zpřísňuje požadavky na rozvaděče zapojené do fotovoltaických systémů. Projdou se hlavní změny a požadavky, které je potřeba splnit. Např. bezpečnost a spolehlivost, prevence proti elektrickému oblouku, stejnosměrné sítě, propojení s ČSN 33 2000, trvanlivost izolačních materiálů, ověření oteplení ...
Jste-li výrobcem strojů či řídicích rozvaděčů a toužíte být v obraze o nejnovějších trendech a produktech ve vašem oboru, pak si nenechte ujít toto živé vysílání! V prezentaci společnost Eaton představí svůj aktuální sortiment a poslední inovace v konstrukci strojů a rozvaděčů. Odhalí, jak moderní technologie a řešení mohou transformovat podnikání a posunout vaše produkty na čelo průmyslového vývoje. Připojte se a objevte, co vše Eaton přináší do světa strojírenství a elektrotechniky!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933