Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

EATON: „Neznámé“ vypínací charakteristiky instalačních jističů


Document Actions
EATON: „Neznámé“ vypínací charakteristiky instalačních jističů
Čas od času může i zkušeného elektrikáře po otevření dveří rozvaděče zaskočit nebývale velká plejáda použitých typů vypínacích charakteristik instalačních jističů. Kolik se toho vlastně skrývá pod oním jedním písmenkem? Překvapivě mnoho…
Komerční sdělení, ze dne: 9.05.2016


Vypínací charakteristika obecně
Vypínací charakteristika (viz Obrázek 2), někdy též nazývaná čas/proud charakteristika, udává závislost vypínacího času na proudu protékaném jističem, přičemž proud se obvykle udává v násobcích jmenovitého proudu jističe. Znázornění poměru I/In představuje elegantní řešení, protože takto udaná charakteristika je univerzální pro různé jmenovité hodnoty jističe. Je nutné si uvědomit, že charakteristiky znázorňované v katalozích všech výrobců předpokládají jistič za studeného stavu, tzn. bez předchozího působení tepelných účinků procházejícího proudu. Vzhledem k výrobním tolerancím a vlastnostem použitých materiálů není možné, aby byla charakteristika tvořena jednou křivkou, proto je tvořena dolní a horní mezí tolerance a mezi těmito tolerancemi  musí docházet k vypnutí jističe. 


Obrázek 1 - Řez jističem

Pomyslně lze vypínací charakteristiku rozdělit do následujících částí:

  • 1) oblast působení časově závislé spouště- tato oblast je znázorněna hyperbolickým tvarem vypínací charakteristiky v časech desítek až stovek sekund. Je to oblast vypínání nízkých nadproudů. O vypínání jističe se v tomto případě stará bimetal (Obrázek 1 – část 1), který svým zahříváním a z toho vycházejícího ohybu vypíná zmíněná přetížení.
  • 2) oblast působení okamžité zkratové spouště – toto je část charakteristiky  znázorněné svislými úsečkami ve vypínací charakteristice. V jističi realizované elektromagnetem - cívkou s jádrem (Obrázek 1 – část 2). Náhlá změna proudu (okamžik zkratu) způsobí vznik takového magnetického pole v cívce, které uvede do pohybu jádro cívky a to úderem do volnoběžky spínacího mechanismu zapříčiní rozepnutí jističe.
  • 3) Oblast omezení zkratových proudů – oblast v čase 0,01 s a nižším, kdy vlivem elektrodynamických sil zkratového proudu dochází k odtrhnutí kontaktů od sebe (Obrázek 1 – část 3). Tento jev se děje v první půlvlně zkratového proudu, kde dochází k omezení prošlé energie. Kontakty se rozepnou dříve, než zkratový proud dosáhne své maximální hodnoty.
 

Obrázek 2 - Vypínací charakteristiky B, C a D


aBeCeDu zná každý

Norma ČSN EN 60898-1: Jističe pro nadproudové jištění  domovních a podobných instalací… definuje tři typy vypínacích charakteristik pod označením B, C a D. Bez špetky nadsázky se dá říct, že tyto charakteristiky zná snad každý elektrikář. Specifické pro tyto charakteristiky je to, že oblast působení časově závislé spouště je pro všechny tři charakteristiky stejná. Norma ČSN EN 60898-1 při zkoušení této oblasti uvádí, že jistič bez ohledu na charakteristiku nesmí  vypnout 1,13 násobek In po dobu 1 hodiny (pro jističe s In≤63A, s In>63A jsou to 2 hodiny). Po uplynutí tohoto času se proud plynule zvýší na 1,45 násobek  a jistič musí do 1 hodiny (popř. 2 hodin při In>63A) vypnout. To vše se děje při referenční teplotě 30°C. Z uvedeného je zřejmé, že vodič v instalaci smí být téměř hodinu namáhán proudem 1,45xIn a při volbě jistícího přístroje by se tato skutečnost neměla opomíjet.  Rozdíl nastává v oblasti působení zkratové spouště, kde již dochází ke zmíněnému rozdělení charakteristik na typ B, C a D dle ČEN EN 60898-1. Rozsahy vypínání jsou pevně stanoveny normou, viz následující tabulka:


Při použití jističů typu D je ovšem nutné brát v úvahu impedanci případné poruchové smyčky. Ta musí být dostatečně nízká, aby jistič spolehlivě vypnul v předepsaném čase daném normou ČSN 33 2000-4-41: Ochranná opatření pro zajištění bezpečnosti – Ochrana před úrazem elektrickým proudem.

Co s ostatními „písmenky“?
Jak již bylo zmíněno v předchozím odstavci, norma ČSN EN 60898-1 zná pouze vypínací charakteristiky typu B, C, D. Ovšem rozmach technologií a použitých materiálů, převážně v průmyslových odvětvích, vyžaduje po jisticích zařízeních specifické chování. Z tohoto důvodu vznikly i jiné typy charakteristik, dle normy ČSN EN 60947-2: Spínací a řídicí přístroje nízkého napětí – Část 2: Jističe. Tato norma dává výrobcům jisticích zařízení určitou volnost v tom, jak si daný typ vypínací charakteristiky nazvou a v umístění vypínání časově nezávislé spouště (okamžité zkratové spouště). Ale rozdílných věcí je ještě více. Oproti normě ČSN EN 60898-1 udává norma ČSN EN 60947-2 referenční teplotu okolí 40°C, pokud si výrobce nezvolí jinou. Proto při bližším zkoumání vypínacích charakteristik, zejména v oblast působení časově závislé spouště, je nutné mít na zřeteli rozdílné referenční teploty. Dále ČSN EN 60947-2 stanovuje jiné meze tolerance pro oblast časově závislé spouště. Zkoušení probíhá tak, že při referenční teplotě jistič nesmí po dobu 1 hodiny vypnout 1,05 násobek In, poté se hodnota zkušebního proudu zvýší  na 1,3 násobek In a jistič musí do jedné hodiny vypnout. Toto platí pro jističe s jmenovitou hodnotou proudu menší nebo rovnou 63A.  Pro jističe s jmenovitou hodnotou nad 63A jsou zkušební nevypínací a vypínací časy rovny 2 hodinám. V případě instalačních jističů řady xEffect firmy Eaton jsou další charakteristiky pojmenovány jako K, S, popřípadě Z (Obrázek 3).

 
 

 
Z:



K:



S:




Obrázek 3 - Vypínací charakteristiky K, S a Z


Závěr

Jističe všech výše zmíněných vypínacích charakteristik lze nalézt v katalogu instalačních přístrojů xEffect  pod označením FAZ. Tato řada instalačních jističů je určena do nejnáročnějších podmínek nejen v průmyslu, ale i v komerčních aplikacích. Jističe FAZ jsou vyráběny v rozsahu jmenovitých proudů 0,5 až 125A pro napětí až 440V. Výrobci strojů exportujících své výrobky do zahraničí pak jistě ocení mnoho národních standardů, které tyto jističe splňují, nebo speciální verze určené pro severoamerický trh. Více informací a katalog ke stažení naleznete na stránkách www.eatonelektrotechnika.cz v sekci podpora.

Autor: Jan Marek, Eaton elektrotechnika

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Eaton Elektrotechnika s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů neustále roste a stále významněji ovlivňuje oblast dodávek energie. Klíčovým úkolem je vyrovnat proměnlivou výrobu obnovitelné energie s konstantní poptávkou spotřebitelů energie. Přednáška by tak mohla nabídnout komplexní pohled na současný stav a budoucí perspektivy energetiky s ohledem na udržitelný rozvoj a změnu klimatu ...
Dozvíte se, jak norma ČSN EN IEC 61439-2 příloha DD zpřísňuje požadavky na rozvaděče zapojené do fotovoltaických systémů. Projdou se hlavní změny a požadavky, které je potřeba splnit. Např. bezpečnost a spolehlivost, prevence proti elektrickému oblouku, stejnosměrné sítě, propojení s ČSN 33 2000, trvanlivost izolačních materiálů, ověření oteplení ...
Jste-li výrobcem strojů či řídicích rozvaděčů a toužíte být v obraze o nejnovějších trendech a produktech ve vašem oboru, pak si nenechte ujít toto živé vysílání! V prezentaci společnost Eaton představí svůj aktuální sortiment a poslední inovace v konstrukci strojů a rozvaděčů. Odhalí, jak moderní technologie a řešení mohou transformovat podnikání a posunout vaše produkty na čelo průmyslového vývoje. Připojte se a objevte, co vše Eaton přináší do světa strojírenství a elektrotechniky!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933