Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: E-book Patrika Trnčáka, sběratele odpojovačů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.08.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

E-book Patrika Trnčáka, sběratele odpojovačů


E-book Patrika Trnčáka, sběratele odpojovačů
Sbíráte něco z elektrotechniky? Možná vás bude zajímat tato jedinečná kniha! Na české sběratelské scéně je mnoho elektrotechnických nadšenců, ale málokdo může konkurovat zájmu Patrika Trnčáka, jenž se věnuje výhradně sbírání úsekových odpojovačů. Tyto masivní elektrické přístroje jsou často opomíjeny kvůli svým rozměrům a hmotnosti. Jde o zařízení používané v distribučních a přenosových elektrických sítích, zejména v oblasti vysokého napětí. Jeho hlavním úkolem je odpojit část elektrického zařízení nebo vedení od napájení za účelem údržby, oprav nebo jiných potřeb, zatímco zbytek sítě zůstává napájen.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 23.08.2023



Na české sběratelské scéně vyniká osobnost Patrika Trnčáka, jehož zájem o elektrotechnické komponenty přesahuje běžné standardy. Jeho vášeň? Úsekové odpojovače.


Pro více informací kliknout!

Úsekový odpojovač je nezbytným prvkem v elektrotechnice, sloužícím k odpojení části vysokonapěťové linky nebo celé trafostanice. Toto zařízení má v České republice dlouhou historii výroby. Ve 20. letech minulého století zde působily renomované firmy, jako byl František Křižík či Českomoravská Kolben Daněk, jež se specializovaly právě na výrobu těchto odpojovačů.

Rok 2019 byl pro Patrika Trnčáka zlomovým v jeho sběratelské kariéře. Pořízení odpojovače není procházkou růžovou zahradou - nejenže váží stovky kilogramů, ale také vyžaduje znalost historie a techniky. Přesto Trnčákova sbírka dnes čítá 17 odlišných typů odpojovačů, od historických kousků po současné modely.


Pro více informací kliknout!

V jeho sběratelském úsilí mu nápadně pomohl František Daněk, další guru v oblasti elektrotechniky. Díky spolupráci s ním se Patrik Trnčák mohl ponořit hlouběji do historie a funkčnosti úsekových odpojovačů.


Pro více informací kliknout!

Patrik Trnčák plánoval vydání knihy o těchto fascinujících zařízeních, čímž posílí svou pozici jednoho z hlavních propagátorů tohoto oboru v Česku a nyní je tu!


Zmíněný e-book získáte zde!





TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.