Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Projekty

O přípojce objektu k síti dodavateli elektrické energie

  • 12.09.2016
O přípojce objektu k síti dodavateli elektrické energie
Zopakujme si: Kam se připojuje odběrné místo? Koho je dodavatel elektřiny povinnen připojit? Jaká kritéria musí splňovat? Koho označujeme za dodavatele elektrické energie? ... hlavní domovní pojistková skříň, popřípadě hlavní domovní kabelová skříň, se umisťuje na ...

Hlavní části elektroinstalace v bytových a administrativních objektech

  • 9.09.2016
Hlavní části elektroinstalace v bytových a administrativních objektech
Co vše se skrývá za pojmem odběrné zařízení? Jak se dále dělí přívodní vedení? Co označujeme za stoupací vedení? Podle kterých proměnných se navrhuje systém hlavního domovního vedení? Jak je to s přípojkou u elektrických zařízení důležitých při evakuaci osob? Jak se řeší ochranný vodič PE v sítích bez vyvedeného středního vodiče N? Jak se často realizuje hlavní domovní vedení?

FRAENKISCHE: Program průmyslových kabelových chrániček

  • 1.09.2016
FRAENKISCHE: Program průmyslových kabelových chrániček
Hledáte řešení jak uložit vedení v neobvyklém prostředí? Mělo by mít nějakou speciální vlastnost, konkrétní tvar, chemicky odolný materiál, ale mělo by to být řešení i bezpečné a takové, které neohrozí plynulost provozu ani v případě pravidelné údržby? Podívejte se na krátkou recenzi katalogu, který osloví projektanty a realizátoru různých systémů, a to nejen v průmyslu.

To důležité o DEHN clipu

  • 31.08.2016
To důležité o DEHN clipu
Jak spojovat armovací železa rychle a spolehlivě? Existuje několik doposud používaných metod. Pojďme si je shrnout a porovnat je s novým DEHN clipem. Můžeme použít vázací drát, lze to svařit, nasvorkovat, sešroubovat se šroubem s trhací hlavou, nebo to jednoduše zacvaknout! Podívejte se i na malou videoukázku a vyberte si z tabulky vhodné provedení. Co na to říkáte?

Rozvody za elektroměrem stručně

  • 19.08.2016
Rozvody za elektroměrem stručně
Jak se dělí rozvody elektroinstalace v občanské výstavbě? Nač myslet při použití spotřebičů ve vícefázových instalacích? Kudy má procházet přívodní vedení od elektroměru do bytu? Přečtěte si odpovědi na tyto časté otázky zde ...

ARisk#4: Co můžeme označit za datovou kabeláž?

  • 23.06.2016
ARisk#4: Co můžeme označit za datovou kabeláž?
Jak definovat, co je datová kabeláž? Obecně je to to, co přenáší po tenkých drátech vyšší frekvence než 100 hertz nebo nižší napětí než je 220 voltů. Existují ale i výjimky. Patří sem ovládání relátka nebo rozvod informační sítě kategorie 7? Na to jsme se ve čtvrtém díle seriálu ARisk zeptali odborníka Edmunda Pantůčka.

BONEGA: Jak ověřit návrh rozvaděče snadno a rychle online

  • 16.06.2016
BONEGA: Jak ověřit návrh rozvaděče snadno a rychle online
Komplikuje i vám život „Ověřování návrhu rozvaděčů“ podle ČSN EN 61439-3:2012 (spolu s ČSN EN 61439-1:2012 edice 2)? Před nedávnem byla spuštěna nová online aplikace www.overeni-navrhu.cz, která zdarma propočítá nejhorší možnou kombinaci tepelného zatížení a následně vygeneruje veškerou potřebnou dokumentaci k rozvaděčům sestavených z přístrojů BONEGA v libovolné kombinaci a do různých skříní.

DEHN: Úroveň technických podkladů pro realizaci stavby

  • 14.01.2016
DEHN: Úroveň technických podkladů pro realizaci stavby
Jaká je u nás obecně kvalita zpracování technické dokumentace, resp. výkazu výměr a materiálového listu, podle kterého probíhá objednávka součástí pro kompletaci hromosvodu a přepěťových ochran? Často se například stává, že poptávka obsahuje pouze výkres bez dostatečné legendy nebo že výkresy neodpovídají vyhlášce. O tomto tématu diskutovali Jan Hájek ze společnosti DEHN + SÖHNE a Vít Kalivoda ze společnosti Rema.

HAGER: Katalog Rozvodnice volta/Typově zkoušené rozvodnice

  • 2.12.2015
HAGER: Katalog Rozvodnice volta/Typově zkoušené rozvodnice
Návrh správného rozvaděče je otázkou zvážení více drobných aspektů. Ne všechny rozvodnice na trhu jsou vhodné a přizpůsobitelné k nasazení multimediálních zařízení. Ta se nekontrolovatelně množí a s jejich funkcemi je nutno počítat již v době projektování. Rozvodnice volta nabízí větratelný montážní prostor pro umístění aktivních prvků. Spolu s designovým provedením se z ní stává favorit pro multimediální oblast.

TECO: Nasazení LED žárovky zvyšuje nároky na spínací kontakty ovládacího relé i obyčejného vypínače

  • 21.10.2015
TECO: Nasazení LED žárovky zvyšuje nároky na spínací kontakty ovládacího relé i obyčejného vypínače
Už jste někdy přešroubovali v instalaci starou žárovku za novou LED žárovku a přitom narazili na problémy s vypínačem nebo s kontakty ovládacího relé? Zajímá vás proč se u moderních a úsporných světelných zdrojů objevují proudové špičky schopné po čase zničit obyčejné spínací kontakty. Následující článek je o vlivu parametru, který se zatím na obalu úsporných světelných zdrojů běžně neobjevuje. A tím je "náběhový proud", anglicky "inrush current". Vycházíme z vlastních zkušeností jako výrobce řídicího systému Foxtrot, který má v sortimentu spínací modul s kontakty, jež vydrží až špičky 800A. Proč jej dnes doporučujeme jako základní typ pro všechny světelné okruhy?

Projektantské minimum

  • 5.10.2015
Projektantské minimum
Jaké jsou základní informace, které by měl znát každý projektant? V tomto stručném článku se dočtete, jaké jsou typy kabelů z pohledu požární bezpečnosti, o zdrojích napájení protipožárních zařízení, CENTRAL STOPu a TOTAL STOPu, ale i o zdravotnických zařízeních a normě ČSN 33 2000-7-710.

Šokující výpovědi Jana Hájka #4: Za co zodpovídá projektant?

  • 18.08.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #4: Za co zodpovídá projektant?
Každý projektant odpovídá za správnost svého projektu. Paragraf 5 nového občanského zákoníku říká, že kdo se ve styku s jinou osobou pasuje za odborníka a při své práci nepoužije znalosti, díky kterým složil autorizační zkoušku, dopouští se trestného činu. Když pak zákazník dokumentaci přebírá, musí si ji převzít odborně. V opačném případě mu totiž nebude poskytnuta zákonná ochrana.

Co by měli vědět projektant, revizní technik a instalatér o ochraně před bleskem

  • 22.07.2015
Co by měli vědět projektant, revizní technik a instalatér o ochraně před bleskem
Z praxe soudních znalců elektro vyplývá, že se projektanti, revizní technici a elektroinstalatéři dopouštějí při projektování, revidování a montáži systémů ochrany pře bleskem mnohdy závažných chyb. Soudní znalec se zaměřením na ochranu před bleskem a přepětím Jiří Kutáč z Unie soudních znalců radí, na co by si měli tito elektrotechnici především dávat pozor a jaké zásady by měli dodržovat.

KNIHA: Dimenzování a jištění elektrických zařízení (2015)

  • 21.05.2015
KNIHA: Dimenzování a jištění elektrických zařízení (2015)
Navrhnout obvody pro rodinný dům obvyklého formátu je otázkou praxe a žádného složitého počítání. Ovšem při nestandardních situacích potřebujeme již dobré technické znalosti mnoha souvislostí a kalkulačka je tím minimem, které k výsledku potřebujeme. Přestože všichni čerpáme ze stejných základů, každý elektrotechnik se na oblast dimenzování a jištění dívá s ohledem na dosaženou praxi. Čtvrté, aktualizované vydání této publikace jsem nyní potřeboval nastudovat sám. A co využíváte k určení správných hodnot vy?

Projekt Materiály pro nové tisíciletí

  • 24.02.2015
Projekt Materiály pro nové tisíciletí
Projekt Materiály pro nové tisíciletí, který skončil v uplynulém roce, byl zaměřen na popularizaci vědecko-výzkumné činnosti v oblastech výzkumu kosmu, termojaderné fúze a materiálového výzkumu. Základním cílem projektu bylo vytvořit takové podmínky v oblasti popularizace vědy a výzkumu, aby se tyto obory staly do budoucna pro talentované žáky a studenty atraktivní. Kolik dětí projekt oslovil a jak se mu dařilo naplňovat své cíle? To nám na AMPERu 2014 prozradila jeho koordinátorka Jana Moravská.
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933