Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Dvojitá nebo zesílená izolace (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.01.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Dvojitá nebo zesílená izolace


Dvojitá nebo zesílená izolace
Která značka vyznačuje na zařízení dvojitou nebo zesílenou izolaci? Která zařízení se mohou doplnit přídavnou izolací až v průběhu výstavby (montáže elektrické instalace)? Kromě případu, kdy tento způsob ochrany je jako jediný uplatněn v celé instalaci, musí mít obvod napájející jednotlivá zařízení třídy ochrany II ochranný vodič vedený ke každému bodu instalace a každému bodu připojení ...
Michal Kříž, ze dne: 24.01.2008

Dvojitá nebo zesílená izolace

- Základní ochrana je zajištěna základní izolací, ochrana při poruše přídavnou izolací nebo základní ochrana i ochrana při poruše jsou zajištěny zesílenou izolací mezi nebezpečnými živými částmi a přístupnými částmi.

- Zařízení je označováno značkou .

- Elektrické zařízení, které má pouze základní izolaci, musí být doplněno přídavnou izolací v průběhu výstavby (montáže) elektrické instalace. Na viditelném místě povrchu a vnitřku krytu musí být umístěna značka .

- Elektrické zařízení připravené k provozu, jehož vodivé části jsou od živých částí odděleny pouze základní izolací, musí být uzavřena v izolačním krytu zajišťujícím stupeň ochrany alespoň IPXXB nebo IP2X. Pro tento kryt platí další požadavky.

- Kromě případu, kdy tento způsob ochrany je jako jediný uplatněn v celé instalaci, musí mít obvod napájející jednotlivá zařízení třídy ochrany II ochranný vodič vedený ke každému bodu instalace a každému bodu připojení.

- vedeních instalovaných v souladu s ČSN 33 2000-5-52 se předpokládá, že splňují požadavky na tento způsob ochrany, jestliže:

- další informace hledejte v níže uvedených odkazech nebo ve sborníku





Sborník přednášek lze pořídit buď na některém ze seminářů L.P. Elektro, nebo poštou.
Cena sborníku č. 25 je včetně poštovného a balného:

Přednáška je v celé verzi součástí "Sborníku přednášek LPE číslo 25".
Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.