Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Příkazy (B) u vícepodlažních kobek


Document Actions
Příkazy (B) u vícepodlažních kobek
Jak psát příkaz "B" u vícepodlažních kobek? Na každé podlaží kobky - pracoviště - samostatný příkaz "B" ? Totéž u kobek nebo skříní dvousystémových rozvoden - psát dva příkazy "B" i když napájejí společný vývod?
Milan Bureš, ze dne: 17.09.2001
reklama

Na otázku nelze jednoznačně odpovědět neboť není konkretizován druh práce.
Pokud by šlo o příkaz na zajištění a odjištění pracoviště pro práce na el. zařízení bez napětí (viz čl. 166 NORMY) byl by podle 2. věty čl. 67a) NORMY vydáván jen jeden příkaz "B". To, že by šlo při činnosti na takto zajištěném zařízení o situaci, kdy se zajištěná zařízení nachází i v různých podlažích není rozhodující. Nic nebrání tomu, aby pracovištěm byly např. i dva vymezené prostory, ale rozhodující je fakt, že všechny vchody do vedlejších prostorů s el. zařízením vn jsou uzamčeny nebo zabezpečeny zábranami a charakter práce nevyžaduje, nezávisle na kvalifikaci pracujících, vykonávání dozoru - viz 1. odstavec čl. 166 NORMY.

Současně platí, pokud na pracovišti zůstane zařízení s napětím nn, podmínky čl. 162 NORMY.
Pokud by šlo o situaci, kdy po provedených zajišťovacích úkonech v některém z vymezených prostorů - pracovišť (na zmíněných podlažích) zůstaly jiné živé části vn (části jiných zařízení) k nimž by se pracující při práci na el. zařízení bez napětí mohli přiblížit (opět z pracoviště, resp. z kteréhokoliv pracovního místa, kteroukoliv částí těla, nebo s ním spojeného vodivého předmětu) na vzdálenost menší než bezpečnou, pak by se jednalo (výlučně v tomto specifickém prostoru a podle pojmosloví čl. 167 - 170 NORMY) o práce na el. zařízení vn v blízkosti částí pod napětím, já říkám v blízkosti živých částí (nezávisle na tom zda jsou pod napětím nebo momentálně bez něj).
V takovémto případě by se ve vymezených prostorech, kde takovéto riziko (riziko nebezpečného přiblížení k živým částem) nehrozí, pracovalo (po převzetí příkazu "B" vydaného k zajištění pracoviště) bez dalšího příkazu "B". Pro onen specifický prostoru (s rizikem přiblížení k jiným živým částem) by musel být vydán samostatný příkaz "B"- viz 1. věta čl. 67a) NORMY. Příkaz by byl vydán primárně nikoliv na zajištění a odjištění pracoviště (to už bylo třeba i zajištěno) ale na práce na zařízeních vn (ta budou bez napětí) prováděné v blízkosti částí pod napětím, já říkám v blízkosti živých částí jiných zařízení vn.

Jestli-že by se na takto vymezených pracovištích mělo pracovat (viz podmínky čl. 168 a 169 NORMY) pod dozorem, pak počet vydaných příkazů "B" bude závislý na tom, kolik by bylo vymezených prostorů pro práci - pracovišť na nichž zůstaly nekryté živé části vn a kde by byl vedoucí práce současně (POZOR ! - nikoliv časově) dozorující osobou (při dodržení podmínek ustanovení čl. 96 NORMY). Šlo by o příkazy "B" k práci na el. zařízení vn v blízkosti částí pod napětím ( já říkám v blízkosti živých částí vn) - čl. 167 až 170 NORMY, opět nezávisle na tom zda jsou tyto pod napětím nebo momentálně bez něj. Z těchto příkazů musí být patrno, že vedoucí práce přebírá současně i dozor.
Jestli-že by bylo rozhodnuto o tom, že dozor bude vykonávat někdo jiný než vedoucí práce (viz čl. 97 a čl. 193 NORMY) pak musí být vydány další samostatné příkazy "B" (pro jejich počet je opět rozhodující na kolika pracovištích by zůstaly nekryté živé části vn) na pověřené(ho) pracovníka - viz čl. 69 NORMY, takovýmto dozorem ustanovené(ho).
Na příkazech "B" vydaných na vedoucího práce by bylo v takovémto případě uvedeno v kolonce "Další bezpečnostní opatření" : DOZOR : _____JMÉNO DOZORUJÍCÍ OSOBY______. Většina dnes používaných tiskopisů příkazů "B" s touto variantou nepočítá a neumožňují proto takovéto situace popsat. Okazuji proto na staré vzory v Příloze 1 NORMY.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933