Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: BF #23.9: Kde použít AI, strojové učení pro zvýšení bezpečnosti před úrazy? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.10.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

BF #23.9: Kde použít AI, strojové učení pro zvýšení bezpečnosti před úrazy?


BF #23.9: Kde použít AI, strojové učení pro zvýšení bezpečnosti před úrazy?
Kde všude bychom mohli uvažovat využití strojového učení ve prospěch bezpečnosti lidské obsluhy, pohybu osob na veřejnosti, nebo také příslušníků rodiny a jejich hostů na soukromých územích? Dnes, když se datová infrastruktura rozšiřuje v takovém měřítku, přítomnost různých senzorů a akčních členů je častější než bychom pomysleli. Lze vymýšlet prakticky cokoliv. Samozřejmě chceme to, co bude pracovat v náš prospěch, pro naši bezpečnost a bez ztráty našeho soukromí ...
Miroslav Minařík, ze dne: 9.10.2023



K zamyšlení co lze a nelze ...
Michal stál před novým životním krokem. Povýšení v práci bylo sice významným úspěchem, ale zároveň znamenalo odchod z domova, zanechání všeho známého a hlavně svých stárnoucích rodičů. V hlavě se mu honily myšlenky, jak zajistit jejich bezpečnost na dálku. Vždyť technologie jsou dnes na tak vysoké úrovni, že by měly být schopny nabídnout řešení.

Představoval si, jak by v domě rodičů mohl fungovat systém vybavený umělou inteligencí. Senzory by monitorovaly kvalitu vzduchu a upozorňovaly na přítomnost nebezpečných plynů. Kamery by rozpoznávaly pády a neobvyklé chování. A co kdyby mohl mít doma robota, který by pomáhal rodičům v každodenních činnostech?

Ale pak se zastavil. Byl to skutečně dobrý nápad? Média sice prezentovala nespočet možností, ale byly tyto technologie skutečně tak dokonalé, jak se tvrdilo? A co cena? Byl ochoten investovat do něčeho, co by možná nebylo tak efektivní, jak se zdálo?

Michal si uvědomil, že technologie, ačkoli nabízí mnoho možností, nemůže nahradit lidskou přítomnost a péči. Možná by bylo lepší najít kompromis. Technologie by mohly být doplňkem, ale nikdy by neměly být hlavním způsobem, jak zajistit bezpečnost a pohodlí jeho rodičů.

V konečném důsledku se Michal rozhodl pro kombinaci obou přístupů. Investoval do několika základních technologií, které by mohly pomoci v nouzových situacích, ale zároveň se rozhodl najmout pečovatelku, která by pravidelně navštěvovala jeho rodiče a dbala na jejich potřeby.

Technologie mohou být úžasným nástrojem, ale nikdy by neměly být jediným řešením. V srdci každého rozhodnutí by mělo být lidské hledisko, protože v konečném důsledku je to, na čem skutečně záleží.



A co naši přátelé z elektrotechniky?

Projektant elektrických zařízení
... zajímavá úvaha o využití AI v domácnostech ... z hlediska návrhu obvodů je důležité zvážit, jakým způsobem by byly integrovány senzory a akční členy do stávajících nebo nových systémů ... Strojové učení by mohlo být využito k optimalizaci ovládání a řízení, což by patrně snazší než přes plc ... je však důležité zajistit, aby byla data zpracovávána v reálném čase, tedy konektivita a aby byla zachována ochrana soukromí ...

Revizní technik elektrických zařízení

... za mne je důležitá ... klíčové je, aby všechny komponenty, včetně těch, které podporují strojové učení, byly řádně testovány a splňovaly všechny bezpečnostní normy ... a taky je důležité zajistit, že nové technologie nezavedou nová rizika pro uživatele ...

Elektromontér

... pokud jde o instalaci, je důležité mít na paměti, kde budou umístěny senzory a jak budou propojeny s ostatními systémy ... strojové učení může vyžadovat více datových propojení, což by mohlo komplikovat instalaci ... tedy pokud se některá funkce nedá realizovat pomocí stávající systémové instalace ...  je také důležité zajistit, aby byly všechny komponenty správně nainstalovány a chráněny před vnějšími vlivy, tím myslím, že je vhodnější zapomenout na nějaké levné hračky z e-shopů ...

Údržbář elektrických systémů:
... z hlediska údržby je důležité mít přístup k diagnostickým nástrojům, které mohou identifikovat a řešit problémy spojené se strojovým učením a senzory ... aby bylo možné provádět údržbu efektivně,musí být údržbář osobou znalou ve smyslu nv 194/2022 Sb. ale také dobře znalá řídícího systému ...

Na další názory se ptáme jiných odborníků, kteří pracují v technické sféře, kde jsou přesné a rychlé informace důležité!
Navštivte Digitální továrnu 2.0 a Digistage #2.3




Živý stream Digitální továrny sledujte na www.Elektrika.TV




TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.