Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: BF #23.14: Které oblasti bys řídit pomocí AI určitě zakázal? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 14.10.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

BF #23.14: Které oblasti bys řídit pomocí AI určitě zakázal?


BF #23.14: Které oblasti bys řídit pomocí AI určitě zakázal?
Chceme žít v kybernetickém světě řízeném strojovým učením a jaké by to mohlo mít důsledky pro naše osobní údaje, státní úřady a etická rozhodování? Zvažujeme rizika a výhody takového světa a hledáme rovnováhu mezi technologií a lidskostí. Na konci se ptáme, zda bychom měli zpomalit a přehodnotit, kam směřujeme. Diskuse je doplněna názory odborníků z oblasti elektrotechniky, kteří přinášejí svůj pohled na výzvy a možnosti spojené s použitím AI v citlivých oblastech.
Miroslav Minařík, ze dne: 14.10.2023



Když se ponoříme do hlubokých myšlenek dnes již filmové klasiky jako je "1984", "Matrix" či "Demolition Man", můžeme se cítit jako v zrcadlovém bludišti budoucnosti. V těchto filmech se skrývá vize světa, který je možná jen krůček od našeho. Ale je to skutečně svět, do kterého chceme vstoupit?

Představa kybernetického blahobytu, kde si můžeme užívat virtuálních požitků a kde strojové učení řídí téměř vše, může znít lákavě. Ale co když nás tato vize přivede k otázce: "Co je skutečně důležité v životě?" Je skutečně bezpečné svěřit řízení jaderných elektráren strojovému učení? Možná by to bylo bezpečnější než systémová chyba, jak jsme viděli v Černobylu. Ale co když se stane chyba v algoritmu?

A co naše státní úřady? Máme skutečně vyměnit politické rozhodování za kybernetickou spravedlnost? Možná by to bylo efektivnější, ale co když nám stroje vezmou naši svobodu volby? A co naše osobní data? Budou skutečně bezpečná v rukou velkých korporací, nebo budou znárodněna a stát se součástí většího systému?

A pak je tu otázka etiky. Strojové učení může být schopno rozhodovat o životě a smrti, ale máme mu to dovolit? Je to skutečně kontroverzní a mělo by být zakázáno? Nebo bychom měli věřit, že stroje mohou rozhodovat lépe než my?

Možná bychom měli zpomalit a zamyslet se nad tím, kam směřujeme. Kybernetický ráj může být lákavý, ale je důležité si uvědomit, co bychom mohli ztratit. Možná bychom měli hledat rovnováhu mezi technologií a lidskostí, mezi efektivitou a svobodou. Protože v konečném důsledku je to naše budoucnost, a je na nás, abychom ji tvarovali tak, jak si přejeme.




A co naši kolegové?

Projektant elektrotechnických obvodů, ovládání a řízení: Projektant by mohl zdůraznit, že rozhodnutí o použití AI v určitých oblastech je složité a závisí na mnoha faktorech, včetně etických, právních a bezpečnostních aspektů. Zdravotnictví, státní správa a armáda jsou oblasti, které mají vysoké nároky na ochranu osobních údajů a důvěrnost, a zde by se AI měla používat s opatrností. Projektant by mohl zdůraznit, že při používání AI v těchto oblastech je důležité zajistit transparentnost, odpovědnost a zabezpečení dat.

Revizní technik elektrických zařízení: Revizní technik by mohl poukázat na to, že použití AI v citlivých oblastech, jako je zdravotnictví, státní správa a armáda, by mělo být pečlivě prověřeno a regulováno. V těchto odvětvích může AI přinést výhody, ale je třeba zajistit, aby byla v souladu s vysokými standardy bezpečnosti a ochrany dat.

Elektromontér / Elektroinstalatér: Elektromontéři a elektroinstalatéři by mohli vnímat použití AI v zdravotnictví, státní správě a armádě jako velmi specifickou oblast, která by měla být řízena a regulována odborníky s hlubokým pochopením potřeb těchto odvětví. Mohli by poukázat na to, že i v těchto oblastech existují potenciální výhody AI, jako je zlepšení diagnostiky v zdravotnictví nebo optimalizace logistiky v armádě, ale je třeba brát v úvahu citlivost dat a bezpečnostní rizika.

Údržbář elektrických systémů: Údržbář by mohl poznamenat, že ve výše uvedených oblastech by měla být použita AI opatrně, zejména pokud jde o kritické operace a rozhodování. Vývoj a implementace AI by měly být prováděny s ohledem na důležitost zajištění bezpečnosti a náležitého dohledu nad systémy. AI by měla být nástrojem pro zlepšení výkonu a efektivity, nikoli hrozbou pro bezpečnost a důvěrnost v těchto odvětvích.


Na další názory se ptáme jiných odborníků, kteří pracují v technické sféře, kde jsou přesné a rychlé informace důležité!
Navštivte Digitální továrnu 2.0 a Digistage #2.3




Živý stream Digitální továrny sledujte na www.Elektrika.TV





TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.