Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

#EH: Druhy norem podle profesora Vladimíra Lista v roce 1930


Document Actions
#EH: Druhy norem podle profesora Vladimíra Lista v roce 1930
Změnu myšlení dnešního člověka, ať prů­myslníka či dělníka, obchodníka či technika charakterisuje převrat, jaký prodělává klasické heslo „laissez faire, laissez passer“ proti názorům nedávno skalopevným. Před jednou generací byla ještě svoboda obchodu a podnikání — tabu. Dnes nejosvicenější národní hospodáři, nejbystřejší politikové, geniální hlavy průmyslu i obchodu, nejmocnějši vůdci děl­nictva prohlásili, že toto heslo patří do starého haraburdí! Tyto hlavy chápou ohromný národohospodářský, politický, technický, civilisační a kulturní význam kartelů, trustů a monopolů, ať státních či soukromých ...
František Tuček, ze dne: 18.12.2021
reklama


Pohled na technickou normu může být různý. Někdo normu čte, jiný studuje. Někdo normu uznává, jiný zpochybňuje. Někdo význam norem chápe, jiný vnímá normu jako nechtěný příkaz vyšší moci. A malou skupinku zajímá podstata, z které se pak odvíjí následující. Začítám se do titulu Vladimíra Lista z počátků normalizace u nás ...

Konečnou snahou normalisace musí být, aby se co nejmenším počtem druhů uspokojilo co nejvíce spotřebitelů. Tato zásada může být kritériem pro posuzování zdravé normalisace. Normalisační práce se proto skládá z těchto složek:

  • Unifikace — shodnutí se na určité řadě výrobků nebo prací.
  • Specifikace — jasné a přesné stanovení dobré jakosti suro­viny, zboží, (výrobku nebo úkonu).
  • Simplifikace — německy zvaná typisace — vybrání z řady velikostí výrobků jen omezený počet na krytí hlavní spotřeby.

DRUHY NOREM PO STRÁNCE PSYCHOLOGICKÉ

Normy po stránce psychologické dělíme na normy vnucené a na normy dobrovolné. Vnutit může normu výrobcům nebo konsumentům stát, velké sdružení výrobců např. železářský kartel vál­cuje jen své profily, neb sdružení obchodníků, bursy, obchodní komory, ale také mocné organisace konsumentské. Příklad státem nařízených norem jsou cejchovní předpisy elektroměrů v Československu, opírající se o zákon z 23. července 1871, aneb zákon o značkování chmele, zdanění lihu, nový zákon o pečení chleba, pak všechny zákony o mírách, vahách a pod. Nepřímo se nařizují všechny předpisy ESČ, neboť se před­pisují u všech veřejných dodávek a dávají se do koncesních podmínek.

Dobrovolné normy jsou velmi rozšířeny a mají nejrůznější povahu. Tak např. továrny pro svoji výrobu zavádějí si samy normy nástrojů, tiskopisů, postupu prací atd.; ve větším rozsahu činí tak kartely nebo sdružení výrobců. Ale i sportovní kluby dohodují se dobrovolně na mezinárodních normách pro footballové neb tennisové míče, atd. Takováto dobrovolná normalisace nemusí se ani vztahovat na celý závod, ba ani ne na celou výrobu téhož závodu. Tak např. může závod pracovat pro domácí trh podle norem domácích, do ciziny však podle norem jiných, aneb může míli znormalisovanou výrobu zboží hromadného a nenormalisovanou výrobu méně četnou. Továrna aut může míti znormalisované rámy a motory, ne však karoserii.

DRUHY NOREM PO STRÁNCE VĚCNÉ

Po stránce věcné se dělí normy takto:
  • (a) Normy jednotek ustalují technicky důležité jednotky, jako např. jednotky týkající se délky, plochy, obsahu, váhy, tlaku, tepla, elektrického napětí, elektrického odporu, radioaktivity atd. Účelem jejich je dáti podklad pro přesnost vědeckého badání, technické práce a vý­roby, pro obchodování a pro kontrolu zboží a výrobků.

    Všeobecně známé jsou jednotky jako kalorie, frigorie, kilowatt­hodina, farad, henry, atmosféra, volt, ohm, ampér atd.; dobrý příklad je mezinárodní norma IEC o ampéru a ohmu (Předpisy a normy ESČ 1920/23 str. 204).
  • (b) Normy výrazů definují technické názvy a rčení, usta­novují znaky a symboly v tisku, značky na plánech, výkresech i vý­robcích a konečně způsob kreslení a grafického vyjadřování. Účelem je za­vésti jak do korespondence obchodní i technické, tak i do odborné literatury přesnost a jednotnost, dále označovali potrubí plynovodů, parovodů, svorky, vedení elektrická a jiná na plánech i ve skutečnosti stejným způsobem. Takovou sjednocenou přesností ušetří se na času, zjed­noduší se korespondence, odpadne mnoho sporů, obsluha zařízení se stane jednodušší, a personál'se dá spíše nahradili.

Příkladem jsou mezinárodní značky elektrotechnických jednotek A, kV, kW (ampér, kilovolt, kilowatt) nebo jednotné značky na plánech parních potrubí, jednotné značení svorek na elektrických strojích a pří­strojích. Výstražný příklad nepřesnosti je koňská síla (britská 746 a me­trická 736 neb 735,5W) aneb kaučuková fráze ofert „dodáme v nej­lepším provedení“ místo přesného „dodáme podle ČSN“. Dobrý přiklad je ČSN 1036 upravující jednotně názvy železa a jeho přečetných druhů. ESČ nyní tiskne elektrotechnický slovník s normalisovanými názvy a vysvětlivkami podle elektrotechnického slovníku, který vydala British Engineering Standard Association a který přijala IEC za základ mezinárod­ního názvosloví elektrotechnického.
Další krok v tomto oboru bude zavedení normálního kodexu pro normalisované zboží, tak aby např. ABALE znamenalo drát z tvrdé mědi, průřezu 2,5 podle ČSN-ESČ 46. Americké válečné námořnictvo má již taková kodexní slova pro všechny výrobky a zboží, jež kupuje.

  • (c) Normy konstant vyjadřují fysikální a chemické vlastnosti číslicemi, jejichž přesnost se ustanoví dohodou co možná mezinárodní. Takové jsou např. mechanický ekvivalent tepla, měrné váhy různých látek, body tání, varu, spalovací teplo, rychlost světla, tepelná vodivost, elektrická vodivost různých látek, atomové váhy a pod. Účelem je usnadnili vědecké badáni i kontrolu technických pochodů a dáti základ jak pro cejchování a práce v laboratořích vědeckých, tak i pro mezinárodní obchod a přejímání zboží.
Přiklad je norma IEC o mezinárodním vzoru mědi, která sta­noví hustotu, elektrickou vodivost a i změny elektrické vodivosti pů­sobením tepla (tepelný činitel vodivosti), dobré vyžíhané elektrolytické mědi, které se má užívali v mezinárodním obchodu za vzor. Praktický výsledek této normy je, že se v obchodu udává jakost mědi prostě v procentech mezinárodní vzorné mědi; tak na př. charakterisuje 99% vodivosti (t. j. vzorně mědi) zboží zcela přesně. Jiný přiklad velkého praktického dosahu je usnesení, jež navrhla ISA r. 1926 v New Yorku, aby přepočítací činitel pro anglický palec na metrickou míru byl 1 palec = 25,4 mm, místo dosavad neurčité číslice, kolísající kolem 25,3995mm. Návrh však dosud vlády nepřijaly.
  • (d) Normy rozměru stanoví rozměry určitého zboží nebo jeho částí přicházejících na technický trh. Mají za účel nejen usnadniti ob­jednávání a výrobu, neboť místo složitého výkresu postačí obchodní značka, ale zejména se má jimi dosáhnout ! výměnnosti tak, aby náhrada byla snadná bez úprav. Další snahou je využít správně hmotu a tím zlevniti jak výrobu, tak i užíváni. Příklady takovýchto norem jsou naše normy o závitech, šroubech, maticích, nýtech, řetězech ČSN 1001, 1002, 1004, 1024 a 1029 a jiné.

Zde je třeba upozornili, že nestačí na výměnnost udati v normě prostě rozměry nějakého výrobku. Moderní technologie ukázala totiž, že pro správné působení a výměnnost nějaké součásti musí se vedle ideálního rozměru ještě udat krajní meze, mezi kterými může býti vý­robek. Tak např. má-li čep „padnout" do ložiska a nemá-li v něm ani „kloktali“, ani choditi příliš těsně, nestačí říci průměr čepu je 30mm, ale třeba udati krajní meze, při kterých ještě čep správně chodí, např. 29,9 až 30,1mm. Tento dovolený rozdíl mezi hodnotou ideální, zde tedy + 0,1 nebo — 0,1mm nazýváme tolerancí a píšeme mm +- 30 0,1mm.
Tolerance jsou oboustranné, jako v uvedeném případě, aneb jen jedno­stranné. Např. míra 30 + 0,2mm by byla u onoho čepu s tolerancí jedno­strannou. Snahou je dnes užívati co možná tolerancí jednostranných. Tolerance mají vedle technického významu ještě důležitost hospodářskou, neboť čím jsou menší, tím tíž se dá vyrobili výrobek správně, tím přes­nější musí býti práce, tím více je zmetků, a lim dražší je výrobek.

Z toho vyplývá hospodářská zásada, která technikovi zní paradoxně:
„Nevyrábět zbytečné přesné.“

Na obrázku je znázorněno, jak se v praksi podle těchto zásad kon­troluje správný rozměr čepu; zkouší se totiž, zda strana kalibru obkročáku se světlostí 29’9mm přes čep nejde, ale zda jde přes čep druhá strana obkročáku se světlostí 30,1mm.



Při přesném měření je však důležitá i teplota, při které se měří, a jakým měřítkem se měří. Prototyp metru je totiž „metrem“ jen při 0°C, při teplotě vyšší je trochu delší, při teplotě nižší trochu kratší. Poněvadž v dílnách nelze měřit při 0°C, bylo třeba se shodnout, na jakou teplotu se vztahují míry v normách, jde-li o míry velmi přesné, jako např. u velkých kuličkových ložisek, u ložisek velmi rychle cho­dících parních turbin, nebo u ohromných ložisek pro lodní vrtule. Po­něvadž pak se měří měřítky ocelovými, která se roztahují jinak než prototypy metrů z různých slitin platinových, niklových, aneb ze skla, je třeba i na tuto okolnost pamatovali, a bylo třeba podrobné dohody, částečně mezinárodní.
V našich normách řídíme se zásadou, které užívá mnoho národ­ních společností po vzoru německého normalisačního výboru.


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933