Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Rozvaděče, (5.) ...přípojnicový rozvod (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.02.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Rozvaděče, (5.) ...přípojnicový rozvod


rozvad_seri1.jpg
Je přípojnicový rozvod rozvaděč? Jako co se mají navrhovat přípojnicové rozvody? Která ověření zahrnují typové zkoušky? Viz. ČSN EN 60 439-2 Zvláštní požadavky na přípojnicový rozvod Vydání 3/96
Milan Bureš, Jaroslav Borovec, ze dne: 18.02.2003

Tato norma je identická s EN 60439-2:1993. Touto normou se nahrazuje ČSN 35 7107-2 z března 1991. Proti předchozí normě je tato zcela přepracována. Technické požadavky jsou vyšší a zkoušky náročnější, je kladen větší důraz na bezpečnost a spolehlivost. Požadavky na typově zkoušené a částečně typově zkoušené rozvaděče není-li dále uvedeno jinak musí vyhovovat zvláštním požadavkům uvedeným v této normě.

Tato norma platí pro přípojnicové rozvody a jejich příslušenství. Platí také pro přípojnicové rozvody určené k napájení prostřednictvím odbočných jednotek, avšak neplatí pro napájecí kolejnicové systémy.

Přípojnicové rozvody uvažované v této normě jsou typové zkoušené rozvaděče (TTA). Přípojnicový rozvod je typově zkoušený rozvaděč ve tvaru soustavy vodičů zahrnující přípojnice, které jsou odděleny a podpírány izolačním materiálem v trubce, korýtku nebo podobném krytu.

Hodnoty R (odpor ohmický) a X (odpor induktivní) mohou být stanoveny přímým měřením nebo výpočty na základě. Dále výrobce musí stanovit hodnotu ZF (fáze s nejvyšší impedancí). Přípojnicové rozvody musí být navrženy jako typově zkoušené rozvaděče (TTA).

Typové zkoušky zahrnují tato ověření:
a) mezí otepleni
b) dielektrických vlastností
c) zkratuvzdornosti
d) kontinuity ochranného obvodu
e) vzdušných vzdálenost a povrchových cest
f) mechanické činnosti
9) krytí
h) odporu reaktance a impedance
i) konstrukční pevnosti
k) trvanlivosti přípojnicových rozvodů s odbočnými prostředky trolejového typu

(pokračování příště)

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.