Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Plánuji instalaci se sběrnicí (2.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.07.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Plánuji instalaci se sběrnicí (2.)


ins_a_3.jpg
Na popsanou situaci, která popisuje přípravu na projektování sběrnicového systému reaguje specialista společnosti Moeller Ing. Pávek.
Jaromír Pávek, ze dne: 3.07.2003

Ing.Jaromír Pávek:
Všechna řešení jsou možná a správná, popisují všechny způsoby montáže a každý se hodí (z důvodu ceny kabelu, resp. aktoru b.1) pro konkrétní aplikaci.

Řekl bych, že tento případ zapojit 5násobnou zásuvku v praxi pro řízené spínání čehokoliv je více méně školní. Našim uživatelům radím jiné řešení. Provést klasickou instalaci zásuvek 230V (i 5násobnou) a do každé místnosti zavést další kabel 3C přímo z rozvaděče pro případ pozdějšího doplnění spínání zásuvek přes systém. Standardně doporučuji přivést dva okruhy (opět spojené pod jednou svorkou jističe, označené ap.). To že např. lampa bude napojena ze zásuvky vzdálené 2m od dříve požadované představy umístění spotřebiče už v praxi nikomu nevadí, spotřebič přemístí dle reálných možností zásuvky. Důležité je, že zásuvku lze do systému zařadit.

Pro případ zapojení libovolné zásuvky do systému, která je napájená trvale z 230V (a to je náš případ otázky), radím instalovat vždy hluboké instalační krabice více než 45mm , do kterých se vloží dodatečně v případě nového požadavku aktor RF (radiofrekvenční prvek, který je ovládán dálkově přes výstup Nikobus spínací jednotky zapojený na vstup RF modulu binárních vstupů - kanál NB vyšle povel, Rf modul převede na signál RF, aktor v zásuvce elektricky sepne - stmívá - spotřebič či ovládá rolety). Je to ekonomicky výhodné, odpadá nám elektrárna s kabely v rozvaděči (7C apod) a u 5násobných zásuvek, montáž je příjemná - vše je napájeno z jedné fáze - max. 10 zásuvek na 1 obvod ..... Cena tohoto řešení je pořád levnější než varianta 1 - smyčkování a tahání sběrnicového kabelu pro případ dodatečného připojení zásuvky na akční člen.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.