Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

ABB EPJ: Historie chráněných domovních zásuvek (2.)


Document Actions
kunczas2.jpg
Od kdy byly u nás chráněné zásuvky? Kdy bylo bylo doporučováno přizemnění středního vodiče na vstupu do objektu? Proč je ochrana nulováním v kombinaci s hliníkovými vodiči nebezpečná? Odkud se vlastně vzala myšlenka nulování?
Josef Kunc, ze dne: 7.01.2003
reklama

Po bitvě je každý generálem. Proto se nelze divit, že v roce 1933, tedy v době zavádění chráněných domovních zásuvek s ochrannými kolíky, nikdo nemohl tušit, jak bude později zneužito doplňku elektrotechnických předpisů, týkajícího se možnosti montáže chráněných zásuvek do stávajících nechráněných elektrických instalací.

Předpisy ESČ 1933 stanovily, že po 1. červnu 1934 musí být chráněné zásuvky ve všech nových instalacích. Přitom jejich použití v instalacích starých, nechráněných umožnilo doplněné ustanovení §10106 předpisů, které stanovilo, že střední (podle tehdejší terminologie nulový) vodič musí být tak dobře uzemněn, aby jeho celkový odpor proti zemi nebyl větší než 3Ω. Proto bylo doporučováno co nejčastější spojování středního vodiče se zemí, přestože se tehdy používalo téměř výhradně zemněných rozvodů, nikoliv rozvodů nulovaných.
V souvislosti s tehdy poměrně malým zatížením a tedy i nízkými úbytky napětí na středním vodiči se odborníci z tehdejšího ESČ (zřejmě také pod ekonomickým tlakem) neprozřetelně rozhodli pro oficiální možnost využití chráněných zásuvek v pevných nechráněných elektrických instalacích. Střední vodič bylo možné připojit nejen k pracovní dutince (vpravo od kolíku při pohledu zepředu), ale i k ochrannému kolíku. Pro tento účel bylo doporučováno přizemnění středního vodiče na vstupu do objektu. Toto ustanovení bylo sice chápáno pouze jako přechodné opatření do r. 1950 a jen pro staré instalace. Avšak v 50. letech minulého století byly všechny argumenty z r. 1934 zneužity skupinou vlivných (nikoli však předních) odborníků k prosazení řešení, oficiálně nazývaného ochrana nulováním. Na různých seminářích a přednáškách během 80. let jsem tento systém rozvodu (ve vnitřních elektrických instalacích) nazýval systémem bez ochrany, se zvýšeným nebezpečím úrazu elektrickým proudem.

Nebylo to proto, že bych považoval nulovaný rozvod v distribuční síti nn za nebezpečný, naopak, jsem jeho horlivým zastáncem. Ale veškeré námitky byly soustředěny na vnitřní „nulované“ rozvody, kde bylo zneužito ochranného vodiče i k pracovní funkci vodiče středního. Vždyť základní zásadou ochrany před nebezpečným dotykem je použití samostatného ochranného vodiče, který nesmí být trvale zatěžován pracovním proudem. Naopak je určen pro svedení pouze poruchových proudů, případně proudů vyrovnávacích při uvádění na stejný potenciál. Normální stav ochranného vodiče představuje prakticky bezproudový provoz.
„Novátoři“ upřesnili postup během připojování společného vodiče PEN – nejdříve se přivedl k ochranné svorce a teprve poté ke svorce vodiče středního. Namísto měděných vodičů zavedli používání levnějších vodičů hliníkových. Vzhledem k nižší měrné vodivosti se sice musel zvětšit průřez vodičů o jeden stupeň, takže pro jmenovité proudy 10 A se muselo využívat průřezu 2,5 mm2 pro Al, namísto 1,5 mm2 pro Cu, přesto bylo dosaženo cenových úspor. A při použití dvou vodičů namísto tří – to byly v celostátním měřítku velmi vysoké úspory. Představovalo to velice výhodný námět na „zlepšovací“ návrh. Byť by přinášel výrazné zhoršení bezpečnosti před úrazem elektrickým proudem. Aby to nebylo všechno, přešlo se současně i od rozvodů s odbočováním k odbočovacích krabicích ke každé zásuvce k instalacím s jednodušším a úspornějším smyčkováním zásuvek (to je samozřejmě dobrý nápad, ale pouze při použití měděných vodičů).

S těmito nulovanými hliníkovými rozvody se dodnes potýkáme především v panelových objektech, v nichž tyto instalace již překročily svou dobu životnosti a v nichž hrozí stále větší nebezpečí úrazů elektrickým proudem i vzniku požárů. To je ovšem již zcela jiné téma.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933