Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ČOI: Dozor nad trhem – rozvaděče nn (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.04.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ČOI: Dozor nad trhem – rozvaděče nn


ČOI: Dozor nad trhem – rozvaděče nn
ČOI mimo jiné při své činnosti kontroluje, zda při uvádění stanovených výrobků na trh byly výrobky řádně opatřeny stanoveným označením, popřípadě zda k nim byl vydán či přiložen stanovený dokument, zda vlastnosti stanovených výrobků uvedených na trh odpovídají stanoveným technickým požadavkům dle požadavků zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, v platném znění a zda výrobky uváděné na trh jsou bezpečné ve smyslu zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, v platném znění.
Komerční sdělení, ze dne: 4.04.2013


Česká obchodní inspekce (dále jen ČOI) je orgánem státní správy podřízeným Ministerstvu průmyslu a obchodu. Na činnosti ČOI se vztahuje zákon č. 64/1986 Sb. o České obchodní inspekci, v platném znění a zákon č. 552/1991 Sb. o státní kontrole, v platném znění. ČOI kontroluje právnické a fyzické osoby (dále jen KO) prodávající nebo dodávající výrobky a zboží na vnitřní trh, pokud podle zvláštních právních předpisů nevykonává dozor jiný správní úřad. ČOI mimo jiné při své činnosti kontroluje, zda při uvádění stanovených výrobků na trh byly výrobky řádně opatřeny stanoveným označením, popřípadě zda k nim byl vydán či přiložen stanovený dokument, zda vlastnosti stanovených výrobků uvedených na trh odpovídají stanoveným technickým požadavkům dle požadavků zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, v platném znění a zda výrobky uváděné na trh jsou bezpečné ve smyslu zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, v platném znění. ČOI při provádění kontrolní činnosti zjišťuje u KO nedostatky, vyžaduje jejich odstranění, provádí nebo zajišťuje provedení rozborů k ověření bezpečnosti výrobků a ukládá sankční a jiná opatření.
 
Požadavky na dozor nad trhem týkající se uvádění výrobků na trh v Evropském společenství řeší nařízení 765/2008 s platností od 1.1.2010, které má sjednotit obecné požadavky v rovnocenném a důsledném prosazování harmonizačních právních předpisů Evropského společenství. Dozor nad trhem má být prováděn tak, aby:


Před uvedením výrobku na trh ve státech Evropského společenství má výrobce nebo dovozce popřípadě jeho zplnomocněný zástupce povinnost zajistit, aby výrobky jimi uváděné na trh splňovaly požadavky na bezpečnost stanovené legislativou EU, která je následně přejata jednotlivými státy. Tento proces se nazývá posouzení shody. Postup posuzování shody se liší v souvislosti s tím podle jaké směrnice je prováděn a jaké základní požadavky na bezpečnost jsou kladeny a na harmonizaci používaných předpisů pro posouzení shody.



Postup posuzování shody závisí na směrnici, která v případě elektrických zařízení do 1.000V (2006/95/EC )potažmo požadavků na elektromagnetickou kompatibilitu (2004/108/ES). Při uplatňování těchto směrnic se používá tzv. "Interní řízení výroby" – samocertifikace (self-declaration). Výrobce nebo dovozce musí prohlásit shodu výrobku s příslušnou směrnicí (směrnicemi), a to zpravidla pomocí posouzení shody s evropskými nebo jinými normami, poté zpracuje požadované prohlášení o shodě. Následně může připojit na předmětný výrobek označení CE a umístit jej na trh. Není nutné žádné ověření nezávislou třetí stranou.


V České republice je toto zajištěno následujícími předpisy:

Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, v platném znění, který upravuje mimo jiné způsob stanovování technických požadavků na výrobky, které by mohly ve zvýšené míře ohrozit zdraví nebo bezpečnost osob, majetek nebo životní prostředí, popřípadě jiný veřejný zájem (dále jen "oprávněný zájem"), práva a povinnosti osob, které uvádějí na trh nebo distribuují, popřípadě uvádějí do provozu výrobky, které by mohly ve zvýšené míře ohrozit oprávněný zájem (dále jen "stanovené výrobky").


Pro účely zákona o technických požadavcích na výrobky se rozumí:



Vláda stanoví nařízením:

Vláda nařízením upraví pro jednotlivé skupiny stanovených výrobků, v závislosti na jejich technické složitosti a míře možného nebezpečí spojeného s jejich užíváním, podmínky pro uvádění výrobků na trh, popřípadě do provozu, zahrnující postupy a úkony, které musí být splněny při posuzování shody (dále jen "postupy posuzování shody").

Rozvaděč nn je stanoveným výrobkem dle NV č. 17/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí.

Obsahuje-li rozvaděč nn prvky, jež mohou být zdrojem elektromagnetického rušení nebo na jejichž fungování může mít elektromagnetické rušení vliv je také stanoveným výrobkem dle NV č. 616/2006 Sb., o technických požadavcích na výrobky z hlediska jejich elektromagnetické kompatibility.

Výrobek "Rozvaděč nn" je kombinace jednoho nebo více spínacích přístrojů nn spolu
s přidruženým řídicím, měřicím, signalizačním, ochranným, regulačním zařízením atd., za jejíž úplné sestavení je odpovědný výrobce, včetně všech vnitřních elektrických spojů, mechanických vazeb a konstrukčních částí.
Rozvaděč nn může být uveden na trh, pouze poté, co je posouzena jeho shoda se základními požadavky postupem vnitřní kontroly výroby a výrobce je opatří označením CE a vydá ES prohlášení o shodě.


Základními požadavky jsou:
1. Všeobecné požadavky

2. Ochrana před nebezpečím, které může způsobit elektrické zařízení
Ve smyslu bodu 1, musí být technické provedení elektrického zařízení takové, aby bylo zajištěno, že:

3. Ochrana před nebezpečími, která mohou vznikat působením vnějších vlivů na elektrické zařízení
Ve smyslu bodu 1, musí být technické provedení elektrického zařízení takové, aby

Základní požadavky se považují za splněné, pokud elektrické zařízení je ve shodě s bezpečnostními požadavky harmonizovaných českých technických norem, pro rozvaděče nn je to v současné době soubor norem řady ČSN EN 60439 a následně soubor norem ČSN EN 61439 od roku 2014.

Postup vnitřní kontroly výroby je postup, při němž výrobce zajišťuje a prohlašuje, že elektrické zařízení splňuje požadavky citovaných nařízení, které se na ně vztahují. Jedná se zajištění shody výrobků od počátku tj. od nákupu použitých komponentů, projektu, vlastní výroby, zajištění potřebné kvalifikace pracovníků, zkušebních procesů a výstupů – typová, částečně typová, kusová zkouška, vybavení výrobku průvodní dokumentací, návod k použití, štítek s označením CE, vystavení ES prohlášení o shodě.


Výrobce musí opatřit každý výrobek označením CE a vypracovat písemné prohlášení o shodě.
ES prohlášení o shodě musí obsahovat:



Výrobce musí vypracovat technickou dokumentaci a uchovává ji na území Evropského společenství tak, aby byla k dispozici orgánu dozoru po dobu nejméně 10 let od ukončení výroby elektrického zařízení.

Technická dokumentace musí umožňovat posouzení shody elektrického zařízení s požadavky tohoto nařízení. Musí, v rozsahu nezbytném pro toto posouzení, obsahovat údaje o konstrukci, výrobě a funkci elektrického zařízení.


Technická dokumentace zahrnuje:


Výrobce dále provádí všechna nezbytná opatření, aby výrobní postup zajišťoval shodu vyráběných elektrických zařízení s technickou dokumentací a s těmi požadavky citovaných nařízení, které se na ně vztahují.

Výrobce také uchovává s technickou dokumentací i kopii prohlášení o shodě.

Označení CE na elektrickém zařízení vyjadřuje, že výrobek splňuje technické požadavky stanovené ve všech právních předpisech, které se na něj vztahují a které toto označení stanovují nebo umožňují, a že byl při posouzení jeho shody dodržen stanovený postup.


Při provádění dozoru se nejčastěji setkáváme s těmito nedostatky:

Jiří Blažek, Miroslav Zoula

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 55
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.