Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak obtížné je získání osvědčení pro provádění revizí elektrických zařízení ? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.10.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak obtížné je získání osvědčení pro provádění revizí elektrických zařízení ?


Odpověď na časté dotazy. Odpovídá pracovník brněnské pobočky Institutu technické inspekce Praha.
Pavel Trhlík, ze dne: 4.10.2002

V ČR je dlouhodobou tradicí, že kontrolu elektrického zařízení před uvedením do provozu, požadovanou v různých formách i evropskými předpisy, provádějí revizní technici. Jelikož se jedná o odpovědnou činnost související s bezpečností zařízení, jsou i nároky kladené na uchazeče o osvědčení značné. Zkouška se skládá z testové, ústní a praktické části, je ji možno vykonat pouze po uhrazení poplatku dle vyhl. č.398/2001 Sb. Seznam předpisů a norem, jejichž znalost se vyžaduje, je uveden na http://www.iti.cz. Ke zkoušce je nutno přinést doklad o vzdělání, samostatný doklad o praxi ( vyhl. 50/1978 Sb. ), doklad o zdravotní (práce na elektrických zařízeních a ve výškách ) a odborné (min. § 6 vyhl. 50/1978 Sb. ) způsobilosti. Rovněž je třeba předložit cvičné revize v rozsahu požadovaného osvědčení a mít měřící přístroj, kterým umí uchazeč měřit dle požadavků ČSN 332000-6-61. V rámci ústní části zkoušky se ověřuje všeobecná orientace v souvisejících právních a technických předpisech a především schopnost jednoznačně hodnotit provedení ochrany před úrazem elektrickým proudem.

Ing.Pavel Trhlík

Povinnost vlastnit platné osvědčení při provádění revizí elektrických zařízení je dána Zák. č. 174/1968 v platném znění, § 6c, odst. b). Zkoušky organizuje a osvědčení k provádění revizí elektrických zařízení vydává pouze ITI Praha ve smyslu Zák. č. 174/1968, § 6a, odst. d) a to podle jednotného interního postupu, což zajišťuje prakticky stejné podmínky pro vykonání zkoušky v celé ČR.

Osvědčení vydaná ITI Praha mají, podle §6c (4) Zák. 174/1968 Sb., platnost 5 let ode dne vydání.
Platnost osvědčení, vydaných orgánem nebo organizací státního odborného dozoru před 1.červencem 2000, končí 30. června 2005. Revizní technici, kteří vlastní takovéto osvědčení a kteří hodlají pokračovat v revizní činnosti i v budoucnosti, se budou muset podrobit přezkoušení na některé z poboček ITI Praha.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ITI pobočka Brno - Hudcova 78c, Brno - 545 214 334 - brno@iti.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.