Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Doplňující ochranné pospojování ve zdravotnických prostorech (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.01.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Doplňující ochranné pospojování ve zdravotnických prostorech


V každém zdravotnickém prostoru skupin 1 a 2 musí být provedeno doplňující ochranné pospojování. Jak má být správně připojeno? Mezi jaké části se instalují vodiče zajišťující vyrovnání potenciálů? Jaká kontrola se při revizi provádí u elektrostaticky vodivých podlah? To se dozvíte v tomto článku.
Autorský článek, ze dne: 5.01.2015



V každém zdravotnickém prostoru skupiny 1 a skupiny 2 musí být provedeno doplňující ochranné pospojování připojené k přípojnici doplňujícího pospojování a vodiče doplňujícího ochranného pospojování zajišťující vyrovnání potenciálů musí být instalovány mezi následujícími částmi, které jsou, nebo mohou být, umístěny v pacientském prostředí:


Poznámka 1: V ČSN 33 2000-5-54 ed.3 se uvádí, že „Hlavní ochranná přípojnice“ se označuje mezinárodním označením „MET“ (Main earthing terminal), český elektrikář je samozřejmě spíše zvyklý na zkratku „HOP“ (Hlavní ochranná přípojnice).

Poznámka 2: Pokud je v podlaze vytvořena mřížová síť, spojená s ochranným pospojováním a je vytvořena zemnící smyčka, pak není nutno zajišťovat další spojení.

Ve zdravotnických prostorech skupiny 1 nesmí odpor ochranných vodičů, včetně odporu spojení mezi ochrannými kontakty zásuvek a ochrannými svorkami upevněných zařízení nebo jakýmikoliv cizími vodivými částmi a přípojnicí doplňujícího pospojování být větší než 0,7Ω u skupiny 2 nesmí odpor ochranných vodičů, včetně odporu spojení mezi ochrannými kontakty zásuvek a ochrannými svorkami upevněných zařízení nebo jakýmikoliv cizími vodivými částmi a přípojnicí doplňujícího pospojování být větší než 0,2Ω. V každé rozvodnici (rozvaděči), nebo v jejich blízkosti bude zřízena další přípojnice doplňujícího pospojování, na niž bude připojen vodič doplňujícího pospojování a ochranný vodič. Jejich připojení musí být provedeno tak, aby bylo zřetelně viditelné a samostatně odpojitelné. Spoje musí být označeny štítkem.

Pokud jsou provedeny elektrostaticky vodivé podlahy, musí být v rámci výchozí revize provedena kontrola, že jejich instalace byly provedeny v souladu s výrobcem, a že postup měření a hodnoty odpovídají požadavkům např. ČSN 34 1382 (Zkoušení elektrostatických vlastností materiálů a výrobků). Podrobněji bude vysvětleno ve stati, která se zabývá měřeními při revizích.

Poznámka: Upevněné neelektrické podpěry pacienta, jako jsou například operační stůl, fyzioterapeutické lehátko, zubařské křeslo, mají být připojeny k vodiči pospojování, pouze v případě, že tato zařízení mají být od země izolovaná, se k vyrovnání potenciálů nepřipojují.

Autoři: Ing. Jiří Sluka, inspektor EZ, ZZ TIČR, pobočka Ústí n. L.
Ing. Vladimír Macháček, inspektor ZZ, EZ TIČR, pobočka Ústí n. L.




 
 
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.