Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Domovní rozvodnice ABB UK 600 nabízí pro aplikace dvojnásobnou kapacitu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.12.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Domovní rozvodnice ABB UK 600 nabízí pro aplikace dvojnásobnou kapacitu


Domovní rozvodnice ABB UK 600 nabízí pro aplikace dvojnásobnou kapacitu
S přicházející digitalizací se rapidně zvyšují i nároky na osazení různých prvků v rozvaděčích a domovních rozvodnicích. Ačkoliv to někoho nemusí napadnout, v mnohých případech se řeší, jak dostat do technicky bezpečného prostoru rozvodnice co nejvíce technologií. Samozřejmě s ohledem na EMC, oteplení a další související parametry. Otvor ve stěně se může zdát dostatečně velký, ovšem po osazení rozvodnicí se jeho praktická využitelnost podstatně zmenší. A v tomto pohledu rozvodnice UK 600 přináší větší prostorovou efektivitu ...
Filip Horáček, ze dne: 4.12.2019


S časy, kdy jsme domovní rozvodnici osazovali jističi, se můžeme téměř rozloučit. Dnes prakticky nelze odhadnout, jaké technologie budeme chtít využívat za několik let a pokud pořizujete nové bydlení, v projektech se prostorové rezervy od projektantu v základních úvahách objevují v řádech spíše několika modulů, než plánem k umístění nových systémů. Přitom dnes není problém na podobná rozšíření pamatovat již ve fázi návrhu.


Pro větší náhled kliknout!

Pro bližší informace jsme se zastavili v ABB na Heršpické ulici v Brně. Spolu s Jiřím Vašinkou a Luďkem Vachem byla skříň podrobena základnímu průzkumu. Jde o novou verzi domovní rozvodnice UK s typovým číslem 600. Vyrábí se ve třech alternativách.

  • standardní, pouze pro přístroje nn
  • multimediální, osazení mn zařízení (routery, wi-fi, switche, NAS ...)
  • kombinované, s tím, že kombinace velikosti prostorů mn/nn může být dle potřeby různá

Každá alternativa má své výhody.
Standardní má nejvíce prostoru, může mít dveře plně kovové, obraz nebo zrcadlo. Dveře multimediální verze mají otvory pro odvětrávání zbytkového tepla a v případě použití bezdrátových aplikací se výplň použije s plastovým okénkem. Obsahuje odjímatelné montážní desky se snadnou možností uchycení IT prvků.


Pro větší náhled kliknout!

Nestačí vám jedna rozvodnice? Připojte můstky další!
Pokud budeme pohlížet na velikost rozvodnice prostřednictvím využitelných pozic modulů, pak jde o 60 kusů, ovšem výrobce uvádí i možnost rozšíření o dalších až 12 modulových pozic. Samozřejmě na úkor bočního prostoru mezi stěnou a instalovanými přístroji. U situací, kdy nestačí ani takto rozšiřitelná skříň, lze přidávat pomocí spojovacích dílců horizontalně i vertikálně skříně další. Díky těmto průchozím spojovacím prvkům sestavíme k sobě více rozvodnic na milimetr přesně a navíc jimi protáhneme potřebné vedení mezi spojovanými prostory.


Pro větší náhled kliknout!

Kouzlo dveří rozvodnic UK 600
nespočívá pouze ve snadném osazení pantů vlevo nebo vpravo. To, co oslovuje především spotřebitele hledící na design interiéru, tedy kromě výběru barvy rozvodnice, je možnost vložení libovolného obrázku nebo zrcadla. Tato skutečnost nehraje pro aplikačního technika důležitou roli, ovšem pro koncového klienta jde o relevantní faktor výběru.


Pro větší náhled kliknout!

Vnitřní zásuvky pro napájení instalovaných systémů umožní vsunutí adaptoru kolíky tak, aby odchozí vedení nebránilo uzavření dveří. Určitě mnozí znají u zásuvek problém úhlu pootočení. Ten je u nabízených zásuvek (230V) této rozvodnice řešen možností o natočení po 45°! Tím se eliminuje křížení vývodů adaptorů s blízkým okolím v rozvodnici.



Pro větší náhled kliknout!

Finální hodnocení toho, jak se se skříní pracuje, zůstává na každém řemeslníkovi. Drobných detailů je na jeden článek až příliš. O tom, že je skříň propracovaná, vypovídá níže uvedený videoklip výrobce.


Avízovaná skříň je velice praktickou alternativou nacházející uplatnění v interiérech osazovaných IT nebo multimediálními prvky. Předpokládá se naskladnění těchto skříní u smluvních velkoobchodů jako související sortiment značky ABB.

Katalog skříní UK 600 lze prohlížet a prohledávat zde v redakční knihovně!




POKUD PRACUJETE V OBORU,
vyžádejte si zaslání
aktuálního katalogu rozvodnic UK600
od ABB v papírové formě

níže uvedeným formulářem!



TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec - Resslova 3, Jablonec nad Nisou - 483 364 561 - epj.jablonec@cz.abb.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.