Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Oddálený hromosvod (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.01.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Oddálený hromosvod


dehnis_6.jpg
Často plné střechy technologií vyvolávají otázku jak je ochránit před atmosférickým přepětím. Jaká se použije jímací soustava? Jakým způsobem? Přečtěte si názor odborníků....
Jiří Kutáč, ze dne: 27.01.2004

DEHNiso-COMBI

V dnešní době se množí případy instalací elektrických zařízení na střešních nadstavbách. Mohou to být např. klimatizační jednotky, stanice mobilních operátorů a jiné.

Jiří Kutáč

Při návrhu vnější jímací soustavy by mělo být naší hlavní prioritou skrytí těchto zařízení do ochranného prostoru vnější jímací soustavy a dodržení dostatečné vzdálenosti chráněného zařízení od této soustavy. Tímto opatřením docílíme svedení bleskového proudu mimo tato zařízení a zabráníme vniknutí části bleskového výboje do budovy. Dodržíme-li současně obě opatření, postačí nám instalovat na vstupu vedení do budovy svodiče třídy II. Nesplníme-li jedno z těchto opatření, musíme instalovat na vstupu vedení do budovy svodiče třídy I.

Jímací soustava (tyčový jímač) dle obr. 1 nám vytváří kuželovitý ochranný prostor. Ochranný úhel α je závislý na třídě ochrany před bleskem (IEC 61024-1) a na výšce objektu (obr. 2). Délka jímacích tyčí nebo velikost ok mřížové soustavy by měla být stanovena tak, aby se všechna chráněná zařízení ocitla v ochranném prostoru jímacího vedení.
Výpočtem bychom měli zjistit potřebnou dostatečnou vzdálenost jímacího vedení od chráněného zařízení a na tuto hodnotu dimenzovat délku výložníku.

Pro názornost je zde uveden výpočet dostatečné vzdálenosti s:

d >= s

  kc  

s = ki

---------  * L (m)
  km  

ki = koeficient závislý na zvolené třídě ochrany před bleskem(Tab. 6)
kc =
koeficient závislý na geometrickém uspořádaní (Příloha E)
km =
koeficient určený materiálem dráhy možného přeskoku (Tab. 7)
L(m) =
délka svodu, měřená od bodu přiblížení do nejbližšího bodu vyrovnání potenciálů

Třída bleskové ochrany ki
I 0,1
II 0,075
III - IV 0,05

materiál km
vzduch 1
tuhý materiál 0,5

Tyčové jímače
Pro malé střešní nadstavby můžeme použít jednu nebo více jímacích tyčí. Jímací tyče do výšky až 2,5 m budou ukotveny v betonovém podstavci (obj.č. 102 010 a 102 000)
(obr. 3, 4 a 5). Bude-li délka tyčí v rozmezí 2,5 až 3m, musí být použity dva betonové podstavce. Přesáhne-li délka tyčí 3m, musí být tyče uchyceny výložníkem k chráněnému zařízení.

DEHNiso-COMBI
Při velkých střešních nadstavbách je ochrana tyčovými jímači často nerealizovatelná, protože tyče jsou vysoké a tím vratké. V takovýchto případech se nabízí řešení oddáleným hromosvodem. Firma DEHN+SÖHNE nabízí ucelený program částečně oddáleného hromosvodu DEHNiso-COMBI, který se zabývá praktickými aplikacemi střešních nadstaveb. Tento systém sestává z universální konstrukce, která je tvořena elektricky nevodivou izolační trubkou, příčně zesílenou a odolnou povětrnostním vlivům a UF záření.

Zásadně upřednostňujeme montáž podpůrného stožáru s objímkou obj. č. 105 150 a úhelníkem obj. č. 105 060 k chráněnému zařízení (obr. 6 a 7). Maximální dovolená délka stožáru bez jímacího hrotu je 3 m. Délka volného konce stožáru nesmí být přitom větší než 1,5 m. Vzdálenost mezi dvěma objímkami stožáru by měla činit přibližně 1/6 celkové délky tohoto stožáru.

Použitím distančního dílu obj. č. 105 069 (obr. 9) může být universálně měněna vzdálenost mezi chráněným zařízením a podpůrným stožárem (až 195 mm). Dostatečná vzdálenost svodu od chráněného zařízení musí být zajištěna jedním nebo více výložníky z plastu obj. č. 106 005 (délka 650 mm), který bude uchycen objímkou obj. č. 106 005 ke stožáru.
Při ukotvení stožáru do betonového podstavce obr. 10, 11 a 12 je nutno dodržet podmínku, aby délka volného konce stožáru nebyla větší jak 1,5 m. Vzdálenost mezi betonovým podstavcem a uchycením by měla činit 1 m. Při sklonu střechy do 10 % použijeme adaptér mezi podstavcem a stožárem, který vyrovná vzniklou nerovnost (obr. 13).

Novinky DEHNiso-COMBI
Firma DEHN+SÖHNE inovovala program DEHNiso-Combi a výsledkem této činnosti jsou nové podpůrné stožáry obj. č. 105 440, 105 455, 105 470 (obr. 14, 15 a 16). Použitím těchto stožárů docílíme prodloužení celkové délky podpůrného stožáru včetně jímače až na hodnotu 7,2 m. Délka volného konce stožáru by neměla přesáhnout délku 2,5 m.
Pro budovy nebo zařízení s jednoduchými tvary je účelné použít metodu ochranného úhlu. Příklad použití tyčového jímače pro ochranu solárních článků je na obrázku 22 a 23. Ocelové teleskopické stožáry mohou být spojeny Aldrey- lany 50 mm2. Délka těchto stožáru se pohybuje od 7,42 m (obj.č. 103 101) do 21,20 m (obj.č. 103 110).

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.