Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Metodika pro řešení stavu elektroinstalace v panelových domech


Document Actions
panelkl_1.jpg
Stav v jakém se nachází elektroinstalace v panelových domech připomíná mnohdy časovanou bombu. Stále častěji dochází k zahořování neudržovaných hliníkových vodičů a rovněž počet obvodů je vzhledem k době nevyhovující. Navrhuji průchodné řešení.... Proč doporučuji TN-C až po bytovou rozvodnici? A co četnost revizí a řízené údržby v domech a bytech?
David Klimša, ze dne: 22.12.2003
reklama

Stav v jakém se nachází elektroinstalace v panelových domech připomíná mnohdy časovanou bombu. Stále častěji dochází k zahořování neudržovaných hliníkových vodičů a rovněž počet obvodů je vzhledem k době nevyhovující.

Rád bych stručně řekl co by bylo ideální, ale také proč to nepůjde. Smyslem tohoto článku je navrhnout funkční řešení problému, které by bylo v souladu se zásadami z norem a zároveň by bylo proveditelné v reálném životě. Pokud máte také zkušenosti z této oblasti, rád přivítám vaše doplňující návrhy a ty pak budou zakomponovány do konečného řešení této problematiky, tak jak jej bude předkládat Svaz bytových družstev.
Ideálním řešením by samozřejmě byla úplná rekonstrukce celé instalace a tam, kde je stav ještě vyhovující, provádění pravidelných revizí s odstraňováním závad. Zkušenosti ovšem ukázaly, že provést úplnou rekonstrukci není možné a to nejen z důvodů finančních. Není problém provést rekonstrukci v prázdném bytě. Rozsah a použité metody prací v obývaném bytě jsou značně omezeny. I provedení řádné revize, potažmo odstranění všech závad je znemožněno nepovolením ze strany nájemníka či vlastníka bytu. Pokud jako revizní technik nemohu prohlédnou všechny zásuvky a krabice, nemohu vydat revizní zprávu, kde se zodpovědně vyjádřím k technickému stavu elektroinstalace. Má revizní zpráva je tudíž k neužitku zadavatele.

Po zkušenostech navrhuji toto průchodné řešení:

1/ Rozdělit instalaci v panelovém domě na tyto čtyři části a vyhodnotit jejich stav.
• instalace ve společných prostorech (suterén, schodiště)
• hlavní domovní vedení (HDV)
• vývody z HDV přes elektroměry do bytů k bytovým rozvodnicím
• instalace v bytech

Výsledkem je (u každé části zvlášť) doporučení k rekonstrukci, částečné rekonstrukci, nebo k pokračování v pravidelných revizích a řízené údržbě nebo kombinací obou předchozích. Zhodnocení stavu může provést nejlépe revizní technik, ale i jiný zkušený a hlavně rozumný odborník z oboru elektro. K vyhodnocení stavu pomůžou odpovědi na následující otázky.

  • 1. Instalace ve společných prostorech:
    - Jaký je materiál izolace vedení (zteřelá guma, textilní opředení, PVC)?
    - Je počet a průřez obvodů dostačující?
    - V jakém stavu jsou spoje ve svítidlech a v krabicích?
    - Zkušenosti ukazují, že i úplná rekonstrukce je vzhledem k malému počtu obvodů a možnosti provádět prakticky jakékoli práce, většinou snadno proveditelná.
  • 2. Hlavní domovní vedení:
    Jaký je materiál izolace vedení (zteřelá guma, textilní opředení, PVC)?
    Vyhovuje a bude i do budoucna vyhovovat průřez vodičů hlavního domovního vedení?
    V jakém stavu jsou spoje svorek tohoto vedení?
    Často se setkávám se zbytečnou výměnou tohoto vedení a to jen z důvodu nahrazení hliníku za měď. Hliníkové vodiče nad 16 mm2 nepředstavují žádný problém, pokud jejich průřez a izolace vyhovují nárokům.
  • 3. Vývody od HDV přes elektroměry k bytovým rozvodnicím (převážně) v bytech:
    Tady bych apeloval na úplnou výměnu starých jisticích prvků, vedení a svorek. Jedná se o nejproblémovější část domů, o část, kde závada způsobí největší škodu a zároveň lze jejich výměnu provést bez nepříjemných zásahů do života nájemců a vlastníků. Ze zkušenosti doporučuji (viz také dále) HDV a rozvody až po bytové rozvodnice provést v TN-C (lze i jen 6 mm2 Cu).
  • 4. Instalace v bytech:
    Stejně jako v předchozích bodech je potřeba vyhodnotit stav a počet obvodů v bytě. Je potřeba zasahovat i do světelných obvodů? (velmi často ne) Je počet zásuvkových obvodů vyhovují? Je instalace v koupelně a kuchyni na potřebné úrovni? Co pospojování?
    Je potřeba k vyhodnocení důkladné revize? Je to samozřejmě nejlepší možnost, ale myslím že i zběžná prohlídka na výše uvedené otázky dostatečně odpoví. Provádět důkladnou revizi před rekonstrukcí je někdy jako vyprat prádlo před vyhozením.

2/ Zorganizovat propagační kampaň, kde budou nájemci nebo vlastníci seznámeni se skutečným stavem a budou jim předloženy možnosti i s vyhlídkou důsledků rozhodnutí pro jednotlivé volby návrhů.

3/ Provést potřebné práce na instalaci ve společných prostorách domu, na HDV a na vedení od HDV k bytovým rozvodnicím. Pokud není potřeba částečně nebo celkově rekonstruovat elektroinstalaci v těchto částech domu, pokračovat v pravidelných revizích s odstraňováním závad, ale také hlavně v řízené údržbě. Řízená údržba znamená plánovaný rozsah a četnost prací, jejich provádění a prokazatelné zaznamenávání. Tato řízená údržba je nejmocnějším nástrojem k udržení bezpečnosti a zároveň je i z pohledu nájemníků a vlastníků panelového domu jejich největším přínosem.

4/ Práce na instalaci v bytech. Pokud je instalace v dobrém technickém stavu a její rozsah ani technický stav nevyžaduje rekonstrukci, doporučuji rovněž provádět řízenou údržbu. Po zkušenostech mohu říci, že revize se nedá provést důkladně a přebírat tudíž zodpovědnost za stav instalace v bytě není pro revizního technika rozumná. Pokud stav instalace v bytě vyžaduje změny, doporučuji aby probíhaly v režii samotného uživatele bytu.

 

Oproti předchozím pracím není možné aby družstvo nebo bytová správa zorganizovala a ke spokojenosti uživatelů bytů rozdělila finanční břemeno na jednotlivé uživatele s jejich různým přístupem k prováděným pracím. Je vhodné, když při příležitosti provádění prací, jak jsou popsány výše, nabídne firma provedení potřebných změn v bytě. Nájemce nemusí mít starosti se sháněním a výběrem firmy. Může se ale domluvit s firmou již více důvěřuje, částečně přispět svým dílem i sám, nebo využít svých kontaktů na někoho. Pravidlem je, že se někdo spokojí s doporučeným minimem prací, jiný chce více nebo požaduje použití komfortnějších metod a materiálů. Někdo nemůže opustit svůj byt a rázně odmítne větší zásahy, jiný je schopen strávit úplnou rekonstrukci. Vždy budou také takoví, co nepřipustí ve svém bytě žádný zásah. To všechno jsou důvody k tomu, aby družstvo nebo bytová správa zorganizovala a třeba z fondu oprav hradila práce ve společných prostorách a na HDV a také případnou řízenou údržbu v bytech, ale aby samotné rekonstrukce v bytech probíhaly ve vztahu firma – nájemce bytu. Tak také zůstane uživatel bytu tím, kdo nese zodpovědnost, která mu přísluší. Bytová správa bude mít oprávněný pocit, že dělá maximum pro bezpečnost a komfort života v panelových domech a přitom neponese tíhu financování a řešení stížností nájemců na práci v jejich vlastním bytě.

Ještě se vrátím k tomu, proč doporučuji TN-C až po bytovou rozvodnici.
Je pravděpodobné, že rekonstrukce v bytě nebude absolutní. Zpravidla není důvod vyměňovat světelné obvody. Navíc by jejich úplná výměna znamenala lišty po stropech, nebo frézování panelu. Proto je rozumným řešením změna TN-C na TN-C-S až v bytové rozvodnici, ponechání světelných obvodů v současném stavu a natažení několika nových zásuvkových obvodů.
Zásuvkové obvody se dají natáhnout po obvodu celého bytu a umístění lišt ve spodní části zdí není esteticky tak zlé (navíc se dnes dají použít komfortní, esteticky zdařilé sestavy). Tyto práce se většinou obejdou bez mokrých stavebních prací a jsou snesitelné i při trvalém užívání bytu. Míra rekonstrukce bytového jádra je odvislá hlavně od rozhodnutí uživatele, zda si ponechá stávající jádro nebo přejde na jádro zděné. Rekonstrukce jádra tudíž může spočívat jen ve výměně zásuvek, které jsou dodávány s vestavěným proudovým chráničem, nebo lze nahradit celé stávající rozvody, nebo lze provést novou instalaci spojenou s přestavbou jádra. To vše záleží na stavu stávající instalace a rozhodnutí uživatele. Pro další technické podrobnosti doporučuji publikaci ing. Karla Dvořáčka – „Rekonstrukce a opravy elektrických rozvodů v panelových domech“, kterou vydalo nakladatelství IN–EL (zde).

Další záležitostí je četnost revizí a řízené údržby v domech a bytech.
Podle mne by se měla pohybovat od dvou do deseti let podle toho, zda se jedná o dům, který je v technicky zuboženém stavu nebo o dům po rekonstrukci.

Vážným nedostatkem dnes praktikovaného způsobu je četnost revizí rozdělena dle prostředí a účelu a nikoli již podle stáří a stavu instalací!!!

Rovněž doporučuji, aby si družstvo nebo bytová správa vytvořili pravidlo, že při prodeji nebo koupi bytu se změnou majitele vymění i elektroinstalace. Toto pravidlo spojené s výše popsaným postupem zajistí vyřešení problémů s panelovými domy v horizontu cca 20 let, což je vzhledem k rozsahu a náročnosti problému dobrá vyhlídka.
Nepomůže nad problémem brečet, nebo se uchylovat k trpkým řečem, je potřeba přijmout metodiku pro řešení tohoto vážného problému a začít podle ní pracovat. Zcela jistě se naučíme nové metody a postupy a svou práci budeme zvládat lépe, rychleji a naučíme řešit problémy spojené s pracemi v bytech.

Tento článek vychází z předstihem před přijmutím konečného návrhu řešení problémů s elektroinstalací v panelových domech, který čekáme již začátkem příštího roku a proto kdo působíte v oblasti panelových domů a myslíte si, že by bylo potřeba něco na výše popsaných postupech změnit nebo doplnit, přispějte prosím se svými nápady přímo na elsoft@mujbox.cz

Děkuji – Klimša David

 Můžete také reagovat v níže uvedené diskuzi....

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
KOPOS Kolín dodává unikátní výrobek na trhu - praktické elektroinstalační lišty ELEGANT, které na trhu nabízí jako jediný výrobce. Vaše kabely vedené na stěnách s nimi budou v přehledném, bezpečném a především elegantním kabátě ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933