Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Zprávy, Komentáře

MZK - O digitalizaci českých knihoven

  • 24.02.2024
MZK - O digitalizaci českých knihoven
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?

Superhrdina DAFDD od Doepke je venku!

  • 17.10.2023
Superhrdina DAFDD od Doepke je venku!
S hustotou zpráv se oznámení o novinkách zmenšují. Žádné tiskové konference, žádné oslavy. Někde v tichu, klidu, za málo peněz se oznámí novinka! A my si pak sami odpovíme ... Jakým způsobem digitalizace a strojové učení ovlivňují potřebu elektřiny? Jaká nebezpečí přináší zvyšující se hustota technických zařízení? Proč je snem každého investora mít elektrickou instalaci připravenou na možné poruchy? Jakým způsobem může zařízení DAFDD chránit elektrické instalace? Jaké tři hlavní super schopnosti má zařízení DAFDD? Co zahrnují obloukové poruchy a proč jsou nebezpečné? Jak DAFDD reaguje na problémy v elektrické instalaci? Jaké jsou výhody monitorování a ukládání chybových kódů DAFDD? Jaké normy a předpisy DAFDD splňuje pro bezpečnost elektroinstalací? A to si přečteme zde ...

ABB investuje do společnosti Pratexo

  • 15.09.2023
ABB investuje do společnosti Pratexo
Pratexo, technologická společnost specializující se na edge-to-cloud platformy, nabízí výrazná vylepšení v oblasti řízení elektrických distribučních sítí. Jejich přizpůsobená decentralizovaná softwarová řešení jsou příkladem tohoto portfolia. Systémy umožňují provozovatelům distribučních sítí sledovat a spravovat elektrické systémy v reálném čase, přičemž identifikují potenciální problémy a dokážou provoz optimalizovat na místní úrovni. Co je ještě důležitější, tato řešení jsou schopna rychle reagovat na měnící se podmínky a zajistit, že energie je využívána efektivně a bezpečně. Tato inovativní technologie by mohla být velmi prospěšná pro provozovatele distribučních sítí a přispět k modernizaci energetického sektoru.

Hradec Králové: Obchod, vztahy, nový tón, veletržní zážitek společenských zón

  • 4.09.2023
Hradec Králové: Obchod, vztahy, nový tón, veletržní zážitek společenských zón
Ohlédnutí za výstavou SONEPAR 2023. Tradiční elektrotechnická veletržní událost se vrátila na scénu prostřednictvím obchodního veletrhu uspořádané opět na Zimním stadionu. SONEPAR v minulých ročnících řešil pandemická omezení prostřednictvím virtuálního formátu a v loňském roce v nedalekém restauračním prostředí. Letos se účastníci opět setkali tváří v tvář na důvěrně známém sportovním dějišti. Událost nabídla příležitost pro prezentaci aktuálních produktových novinek a služeb, a to prostřednictvím různých vystavovatelů spojených s elektrotechnikou. Kromě odborného zaměření byla akce také příležitostí pro neformální setkání a společenské propojení mezi účastníky.

Proč bývá konference SOLID tradičně plná a bude i on-line?

  • 15.05.2023
Proč bývá konference SOLID tradičně plná a bude i on-line?
Jaro každého roku je podobné. Málokdo stihá vše, co by stihnout chtěl. Kromě staveb, zakázek bývá pravidelně v tomto období mnoho výstav, veletrhů, konferencí, či pouhých setkání. Samozřejme se v tom objevuje ještě dozvuk webcastů a webinářů. Osobní setkání vedou, jako bysme tu neměli skoro dvouletou ukázku toho, co umí internet. Vypadá to však, že se odhaluje podstata, co my jako návštěvníci konference skutečně chceme. Málokoho skutečně zajímá, že je "jistič hranatý, kabel má dva konce, nebo že má společnost ISO". Proč je někde v Kulturním domě ve Šterberku stále plno? Je tu něco zdarma? Nebo oč jde?

Josef Nyklíček ze Žamberka končí současně s vyhláškou padesát!

  • 1.09.2022
Josef Nyklíček ze Žamberka končí současně s vyhláškou padesát!
Prožít celý svůj produktivní věk jako elektrikář, dát do toho vše, ale také vědět, kdy dost. Josef Nyklíček si zvolil svou tečku synchronně s koncem legendární vyhlášky padesát! Přichází nové předpisy, noví odborníci, nové technologie, nová nebezpečí. Informací přibývá geometrickou řadou a s příchodem věku moudrosti člověka ztrácíme schopnost a chuť všemu rozumět jako za mlada. Vše jednou končí, třeba proto, aby mohlo něco dalšího začít. V případě Josefa Nyklíčka přichází na řadu nové úkoly!

Zmizí s časopisy i regionální výstavy?

  • 19.05.2022
Zmizí s časopisy i regionální výstavy?
Kam se vyvíjí ona deklarovaná digitalizace? Co vše ve znamení novodobých elektronických zkratek musíme opustit? O tom, že veřejná vystoupení pomocí webkamery dosahuje velkých časových úspor nikdo nepochybuje. Ovšem vše má své limity. A kde je limitní on-line komunikace a prezentace? Kdo ji bude vždy hájit a kdo naopak bude volat po konvenčním setkávání? S tím úzce souvisí i odborné časopisy, tedy to, co po nich zbylo. Jakou měly funkci kdysi a v této době? Na toto téma stále živě diskutujeme.

Co je na Odborných seminářích OEZ 2022 nového

  • 16.05.2022
Co je na Odborných seminářích OEZ 2022 nového
Konečně se po dvou letech začínáme volně setkávat. Doposud jsme vše řešili absenčně, prostřednictvím různých elektronických nástrojů. Podobně jako u veletrhů, tak i u seminářů jsme všichni v očekávání, zda nedojde na prognózy digitálních fanoušku a vše se nepřesune na Facebook nebo Instagram. Odborné semináře OEZ máme na mušce objektivu již mnoho let a bylo tomu i letos. Co představil tradiční český výrobce rozvaděčových přístrojů po skončení koronavirové izolace? Jak semináře probíhaly? První část přinášíme v tomto článku ...

Elektrika na sklonku roku 2021

  • 31.12.2021
Elektrika na sklonku roku 2021
Máme za sebou další podivně covidový rok. Událo se mnoho změn, o některých víme, jiné nám možná budou navždy skryty. Jak víme, koronavirus nebyl jedinou katastrofou, nečekané události se rojily jako houby po dešti. Když se řešilo tornádo, současně vznikala krize materiálu a ještě nikdo neměl ponětí o pádu Bohemia Energy. A na sklonku roku, třeba už jen pohledem na rostoucí ceny prakticky všeho, je každému jasné, že to, co jsme ušetřili dlouhodobým neutrácením, přijde vniveč tak, jak tak. Jediné co nám zbylo, je to, co jsme dělali pro sebe navzájem nezištně. Co bude dál?

Bude po robotickém stavaři následovat robotický elektrikář?

  • 25.11.2021
Bude po robotickém stavaři následovat robotický elektrikář?
Vývoj technologií se neodehrává pouze na poli polovodičů, procesorů a elektronických zařízení. Následně se mění mnoho pracovních postupů a procesů. Ve stavebnictví se vyvíjí robotický zedník, který může za určitých okolností být rychlejší a přesnější než skutečný řemeslník. Za určitých okolností ... Už jste uvažovali, co by se mohlo vlivem digitalizace a robotizace změnit v elektrikářském řemesle? Budou elektrikáři v budoucnosti na stavbách sabotovat práci robotů nebo naopak bude jejich pomoc vítaná? Kde by se v elektroinstalaci rodinného domu mohl uplatnit 3D tisk?

Jaké jsou ohlasy vystavovatelů MSV 2021

  • 16.11.2021
Jaké jsou ohlasy vystavovatelů MSV 2021
Jak se dá v letošním roce cokoliv hodnotit? Na základě čeho? Toho co bylo nebo toho co by v budoucnu mohlo být? Jako po každém veletrhu přichází debata na téma, zda to stálo za to. Kdo vlastně může hodnotit, aby to nebylo pouze dílčí subjektivní hodnocení založené na irelevantních ukazatelích? Budou přesná čísla z turniketů, podobně jako lajky na sociálních sítích, hlavním měřítkem? Pokud se odvrátíme od strojírenství a průmyslové automatizace k nám do instalační elektrotechniky, jak budou úspěšné naše výstavy a veletrhy?

Poslední ELEKTRO Emila Širůčka

  • 22.04.2021
Poslední ELEKTRO Emila Širůčka
Vstupuji do předzahrádky. Automaticky koukám do poštovní schránky. V té se kromě reklamních letáků většinou nic neobjevuje, jen občas nějaká ta pohlednice ano ... áááá pozor! ELEKTRO! Přece jen něco, zač tu schránku stojí mít. No jo, zamýšlím se, to je vlastně Emilovo poslední. Usedám do křesla, otvírám ELEKTRO. Oči mi přejíždí ze stránky na stránku, ale myšlenkami jsem zcela jinde. Kdo tuší, kolik energie musel někdo vydat, abychom toto číslo mohli číst? Nad tím moc lidí neuvažuje, je tu přece internet a ten je zdarma. Ale je to o obsahu, o kvalitním obsahu, nejen o placených inzercích ...

Jak velký nedostatek technicky vzdělané pracovní síly je v době pandemie Covid-19?

  • 17.02.2021
Jak velký nedostatek technicky vzdělané pracovní síly je v době pandemie Covid-19?
Pokud se před koronavirovou pandemií hovořilo o nedostatku kvalifikovaných odborníků, jaký je výhled na nové pracovní síly dnes? Jakou mají dnešní učni, studenti skutečnou praxi? Média jsou plná politických problémů a důležitých proklamací, ovšem o řemeslných oborech a odborných školách se nemluví. Pokud mám srovnat vlastní praxi v elektrodílnách s praxí přes videokonferenci, tak mi dochází představa, jak se asi takový absolvent uplatní. Tedy samozřejmě pokud se bude mít vůbec kde uplatňovat. Poptávka po řemeslnících neklesá, ale stále to není na nové úvazky. Jak to vidíte vy?

S Jiřím Švigou o veletrhu AMPER 2021

  • 16.02.2021
S Jiřím Švigou o veletrhu AMPER 2021
Zrušení loňského ročníku AMPER je předmětem diskusí i letos. Zvláště při stále nejasné hygienické situaci se stále častěji otvírá veliký otazník nad konáním veletrhu AMPER 2021. Za uplynulé období jsme měli všichni mnoho příležitostí si vyzkoušet, co obnáší virtuální veletrh nebo výstava a nelze tvrdit, že by tradiční návštěvník veletrhu AMPER pro digitální variantě volal. Emil Širůček, šéfredaktor časopisu ELEKTRO hovořil s Jiřím Švigou, ředitelem pořádající veletržní správy Terinvest. Zajímá vás pohled, vize pořadatele a také názory některých tradičních vystavovatelů? A co vy návštěvníci, jak vás ovlivní stávající situace k návštěvě letošního AMPERu?

Lockdown veletrhů potrvá déle než rok, řekl generální ředitel BVV Jiří Kuliš

  • 8.02.2021
Lockdown veletrhů potrvá déle než rok, řekl generální ředitel BVV Jiří Kuliš
V loňském roce patřily veletrhy k jednomu z hodně skloňovaných výrazů. Prognózy o budoucím konání se měnily jako počasí a je tomu tak i letos. Mezitím co veletrh AMPER je vedoucí česko/ slovenskou událostí v oblasti instalační elektrotechniky, pak Mezinárodní strojírenský veletrh je průmyslové světové setkání, na které se dováží z druhého konce světa i několika tunové exponáty. Jak to s pořádáním tedy vypadá? Svůj pohled popisuje Jiří Kuliš, tvář českého výstavnictví a ředitel Veletrhů Brno ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933