Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Digitální továrna 2.0 pohledem datového architekta Zdeňka Havelky (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.12.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Digitální továrna 2.0 pohledem datového architekta Zdeňka Havelky


Digitální továrna 2.0 pohledem datového architekta Zdeňka Havelky
Zdeněk Havelka popisuje Digitální továrnu 1.0. Co je to kyberfyzikální model a k čemu je? Co to je nebo kdo to je digitální agent? Dá se pojem blockchaim dát do nějaké lidsky uchopitelné podoby? Třeba jestli to souvisí třeba i s ochranou autorských práv muzikantů nebo kapel? Je Česko, co se týká digitalizace, dál než Německo? Kde Zdeněk Havelka vidí v digitalizaci příležitost pro Českou republiku? Těch příležitostí je samozřejmě více. Ale třeba blockchain jako jedna z potenciální příležitosti, kdy máme kvalitní a globálně uznávanou blockchainovou komunitu a na tom se dá jako něco málo stavět ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 10.12.2019


Textový přepis mluveného slova ...

Marek Zahradníček
Hezké, příjemné dopoledne vážení a milí diváci. Vážení přítomní, zde v pavilonu brněnského výstaviště na Mezinárodním strojírenském veletrhu, vás vítá Elektrika TV ve studiu s dalšími zajímavími hosty. Budeme se bavit o Digitální továrně 2.O. Zpovídat hosty bude Stanislav Cieslar, pojďme na to ...



Stanislav Cieslar
Tak tím a zajímavým hostem není nikdo jiný, než Zdeněk Havelka, jednatel společnosti 33A+ a neměl to k nám do studia daleko, protože vlastně je to člověk, který má na starosti, nebo dal dohromady tuto výstavu, která se jmenuje Digitální továrna a je tady v pavilonu A1, kde sídlí i naše televize. Pojďme se pobavit prvně O digitální továrně 1.0.

Zdeněk Havelka, 33A+
Řekněme krátce, Digitální továrna 1.0 nikdy neexistovala reálně, ale faktem je, že informační technologie pronikají do průmyslu hned na začátku. Nejdřív to bylo vojenství a pak to byl průmysl. Máme historii, řekněme ze zrodem ERP systému 40-50 let.

Stanislav Cieslar
Bavíme se o nějakém období sedmdesátých let minulého století?

Zdeněk Havelka, 33A+
Ano, to nastartovalo a pak přišla německá vláda s iniciativou Průmysl 4.0, která se snažila a trošičku jakoby redefinovat zapojení informačních technologií do průmyslu. No a z toho vyplývá naše stávající snaha definovat něco, čemu říkáme Digitální továrna 2.0.  Měla být skutečně skokem, od toho co tu evolučně vznikalo, k tomu, že dneska nastupují technologie umělé inteligence a blockchainu. To je jsou skutečně disruptivní a přelomové.

Stanislav Cieslar
Budeme se o tom určitě ještě bavit. Vy jste říkal umělá inteligence, inteligence v procesech, součástí toho je Digitální továrna, součástí nové generace jsou i kyberfyzikální modely nebo modelování. Můžete toto vysvětlit?

Zdeněk Havelka, 33A+
Dnes je to tak, že máte fyzickou továrnu, kde se odehrávají procesy, kde se odehrává primárně materiálový tok a zatím máte nějaké informační služby, které jsou podpůrné. Pokud to trošičku posunete, tak najednou zjistíte, že ten materiálový tok je podporovaný informačním tokem a ten máte dneska přerušovaný. Protože máte v různých informačních systémech data a ty jsou uzavřená. A když to propojíte, tak vznikne digitální prostor, ve kterém se data dají zpracovávat. Umělá inteligence potřebuje data. To je prostě neuvěřitelný žrout dat.

Mluvíme tedy o tom, že vznikne kyberfyzikální prostor, který v sobě zahrnuje i ten fyzický prostor a umělá inteligence s tím bude organicky pracovat. Proto mluvíme o kyberfyzikálním prostoru. A abysme se s tím mohli jako lidé potkat, tak potřebujeme nějaký nástroj, jak do toho koukat a jak s tím manipulovat. A to je model, který nám umožní data zpracovávat.

Stanislav Cieslar
Když jsem se tady procházel, narazil jsem na pojem digitální agent. Co to je, nebo kdo to je?

Zdeněk Havelka, 33A+
Existuje relativně nová škola strojového učení, které je založeno na neuronových sítích a ještě teď zatím je jakoby vývoj k něčemu, čemu se říká Reinforcement Learning a ten pracuje s pojmem agent. Agenta si představte jako chytrou neuronovou síť, která je schopna zpracovat data a nějaký proces řídit.

Stanislav Cieslar
A vy jste se zmínil o problematice blockchainu. Můžete to dát do nějaké lidsky uchopitelné podoby? Napadá mě třeba jestli to souvisí třeba i s ochranou autorských práv muzikantů nebo kapel?

Zdeněk Havelka, 33A+
Blockchain je nástroj, jak se vzájemně verifikovat technologicky důvěru. Dnes existují streamovací služby, kde si předplatíte nějakou distribuci služeb a ty hudebníkům seberou část toho, co oni vytvořili, určitou část přidané hodnoty.

No a pokud by se podařilo na bázi blockchainu, což je technologie vzájemné důvěry, sdílet hudební soubory, tak tam je  vše transparentní. Tam se navzájem vytváří síť po jednotlivých etapách. Jde o bloky, a proto je to řetězec blockchain.

Po jednotlivých etapách fixujete nějaký stav dat nebo informaci v nějakém okamžiku a na základě toho pak můžete prostě přesně říct, že konkrétní uživatel přistoupil na určitý hudební soubor v konkrétní dobu a tím pádem hudebníci budou mít daleko větší šance svoje autorská práva prosazovat.

Stanislav Cieslar
A co v oblasti strojírenství a průmyslu?

Zdeněk Havelka, 33A+
Tam je to velmi výhodné. Nejen samozřejmě pro strojírenství. Nyní chystáme s Elektrotechnickou asociací projekt, kdy by pak mohlo dojít, že si třeba stroje budou moci komunikovat mezi sebou, nebo mezi firmami.
Může tedy vzniknout nějaká virtuální výrobní linka. Potřebujete něco vyrobit vy, váš konkurent nebo váš partner má nějaký stroj na druhé straně města a vy se propojíte díky blockchainu digitálně.

Pak jste schopen sdílet samozřejmě ne jen ta čistá data, ale i ta co definují požadované události. Vznikne proces transparence, resp. možnost na transparence vztahů. Pak mohou vzniknout i třeba virtuální firmy.

Stanislav Cieslar
Bavíme se o transparentnosti, nebo možnostech. Přesto i když se setkáváte s firmami, se zástupci byznysu podnikatelské sféry, vidíte u nich stále nějaký konzervativní přístup, že stále ještě obávají?  A také cidíte nějaký posun co se týká státu? Připadá mi, že Česko, co se týká digitalizace, je dál než Německo?

Zdeněk Havelka, 33A+
To bych tak neviděl. V Německu je povědomí o digitalizaci daleko lepší. Ale digitalizace není samoúčelná. Posunul bych diskusi k tomu, co nám digitalizace přináší. U nás, kde máme levnou kvalitní sílu, jsme na jakémsi pomezí, ovšem v Německu je pracovní síla drahá. Proto je tam digitalizace skutečně společenským tématem, ale u nás to u nás to ještě není.

A co se týče první části vaší otázky, tak je to strašně různé. Jsou malé firmy velmi progresivní, které se zapojí do těchto věcí, i třeba strojírenské a jsou firmy velké, zmíním konkrétně Škoda Auto, které jsou velmi progresivní při nasazování nových technologií, ale jsou i jiné firmy i velké i malé, které jsou naprosto spící.

Stanislav Cieslar
Já nevím, jestli to bylo v rámci včerejší debaty nebo v rámci nějakého jiného vašeho prohlášení. Vy jste uvedl, že průmysl zítřka bude značně odlišný od toho dnešního a vidíme zde příležitost pro českou ekonomiku. Kde přesně vidíte ty příležitosti?

Zdeněk Havelka, 33A+
Těch příležitostí je samozřejmě více. Ale třeba blockchain jako jedna z potenciálních příležitosti, kdy máme kvalitní a globálně uznávanou blockchainovou komunitu a na tom se dá jako něco málo stavět.  Ale tam už se už trošku stírá hranice, že to není jen Česká republika. Je to řada firem a otázka je z hlediska toho českého podnikatelského prostředí, nastavení toho prostoru. Daně nejsou nějak vysoké, ale nejsou ani moc nízké. Jsme country for the Future, ale prostě do Vídně když jedete, tak jedete dvě hodiny po české straně a pak ten delší zbytek na rakouské straně za půl hodiny. Takže tady je potřeba udělat spousta práce. Digitalizace státu je téma samo o sobě.

Stanislav Cieslar
Vy jste k nám do studia přišel z konference česko-německé Obchodní komory, která se zaměřovala na Digitální továrnu 2.0 a stejnojmenná konference se bude konat 9. října od 9:00 v pavilonu P. Obsahem budou "Efektivní nástroje a postupy řešení problémových oblastí". Ty problémové oblasti, tím myslíte co?

Zdeněk Havelka, 33A+
Tam budeme kombinovat vizi ...

--- konec přepisovaného rozhovoru.

Další záznamy rozhovorů Digitální továrny 2.0 z MSV 2019 naleznete zde!
Více o živém vysílání Digitální továrny 2.0 čtěte zde!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Veletrhy Brno, a. s. - Výstaviště 405/1, Brno - 541 151 111 - info@bvv.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.