Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Komentáře

BF #23.10: Které výrazy jsou nadužívané a k jakým mylným domněnkám dochází vlivem špatné interpretace marketingu?

  • 10.10.2023
BF #23.10: Které výrazy jsou nadužívané a k jakým mylným domněnkám dochází vlivem špatné interpretace marketingu?
Otec české elektrotechniky, profesor Vladimír List před sto lety upozornil, že elektrotechnik je osoba znalá nejen technicky, ale také zná správné názvosloví. V technice je totiž přesnost výrazů, popisu a označování nezbytná. Všichni odborníci v řetězci od návrhu, montáže, revize, provozu až po údržbu potřebují znát přesný, nezaměnitelný význam. Bohužel máme tu jedince, nebo dokonce celá oddělení, která produkují propagační emoční výzvy, ve velké většině nerozlišující skutečný význam používaných termínů. Jejich cílem je vytvořit emoční zájem pro zvýšení prodeje. Tím pak ale vytváří matoucí fikce a tím příčiny nepochopení a nedůvěry v nově vyvíjené systémy. Setkáváte s tímto fenoménem také často?

BF #23.9: Kde použít AI, strojové učení pro zvýšení bezpečnosti před úrazy?

  • 9.10.2023
BF #23.9: Kde použít AI, strojové učení pro zvýšení bezpečnosti před úrazy?
Kde všude bychom mohli uvažovat využití strojového učení ve prospěch bezpečnosti lidské obsluhy, pohybu osob na veřejnosti, nebo také příslušníků rodiny a jejich hostů na soukromých územích? Dnes, když se datová infrastruktura rozšiřuje v takovém měřítku, přítomnost různých senzorů a akčních členů je častější než bychom pomysleli. Lze vymýšlet prakticky cokoliv. Samozřejmě chceme to, co bude pracovat v náš prospěch, pro naši bezpečnost a bez ztráty našeho soukromí ...

BF #23.8: Jak bys popsal reálné řízení spotřeby energií v budově pomocí AI?

  • 8.10.2023
BF #23.8: Jak bys popsal reálné řízení spotřeby energií v budově pomocí AI?
V čem je umělá inteligence lepší než konvenční měření a regulace? Sběr dat ze sensorů známe od nepaměti a vyhodnocování různými algoritmy prostřednictví plc, průmyslových počítačů, nebo serverů není žádným překvapením. Proč je najednou tak moc "cool" všem nabízet řízení pomocí strojového učení? Jakou hraje roli bezpečnost, nezneužitelnost sdílených dat? Pro koho může mít řízení toku energií v budově pomocí umělé inteligence skutečně užitečný přínos?

BF #23.7: Jak dalece věříš výstupům AI, strojového učení?

  • 7.10.2023
BF #23.7: Jak dalece věříš výstupům AI, strojového učení?
Často je až neuvěřitelné s jakou jednoduchostí někdo slibuje úspěšnou komunikaci s automatem! Zdaleka ne všichni chceme robotickému, tedy naprogramovanému operátorovi, cokoliv sdělovat. Poznáme ale dnes určitě, že jde o syntézu hlasu? Jak dalece můžeme mít důvěru v komunikaci s algoritmem? Pokud se někdo zklame při pokusu dosáhnout dobrého výsledku při komunikaci se strojovým operátorem, důvěra se těžko navazuje nebo obnovuje obnovuje. Ale to je situace prakticky stejná jako při komunikaci s živým člověkem - což AI přibližuje lidem :) Jak tedy přistupovat k dnešním komunikátorům?

BF #23.6: Kde vidíš uplatnění strojového vidění mimo průmysl?

  • 6.10.2023
BF #23.6: Kde vidíš uplatnění strojového vidění mimo průmysl?
Proč je dobré, aby stroj viděl? Je to určitě přínosné při výjezdu z parkoviště. Tedy v případě, že jsme vše v pořádku zaplatili :-) Stejné nadšení patrně nebudeme sdílet s kamerami na jiných místech. V nedávných dobách bývaly remízky, krmelce, nebo i třeba obyčejné křoviny dočasnou skrýší zamilovaných dvojic. Možná i dnes, ovšem s pocitem, že se na druhé straně možná obsluha strojového vidění dobře baví. Kde vidíš uplatnění strojového vidění mimo průmysl? Myšleno užitečné, přínosné pro společnost a také bezpečné?

BF #23.5: Kdy lze očekávat "prediktivní údržbu" v domácnostech?

  • 5.10.2023
BF #23.5: Kdy lze očekávat "prediktivní údržbu" v domácnostech?
Představa, že máme zahradníka, uklizečku, údržbáře, kominíka, automechanika, topenáře, elektrikáře, kteří myslí na blaho naší domácnosti a bez našeho přičinění pečují o blaho našeho rodinného domu je asi stejný sen jako vše pojmout technicky a vypůjčit si z průmyslu pojem "prediktivní údržba". Ovšem možná proč ne? Těch prvků, které dnes umí měřit, snímat a odesílat je tolik, že při troše fantazie by se snad dal vytvořit nějaký servisní home kit, nebo ne? Co nám v takové myšlence ještě brání? Ekonomický, technický, mentální, nebo bezpečnostní problém?

BF #23.4: Jak dalece může být DNES teoretická Digitální továrna opravdu digitální?

  • 4.10.2023
BF #23.4: Jak dalece může být DNES teoretická Digitální továrna opravdu digitální?
Pokud někdo vysloví digitální továrna, můžeme si představit scénu vědeckofantastického filmu, kde se v prostoru pohybují roboty, stoprocentní automatizace, pracovníci v přilbách, rukavicích, ochranných brýlích včetně rozšířené reality, popřípadě rouškou a tabletem v rukou. Vše perfektní, čisté, klidné a s tichým strojovým bzučením na pozadí. S největší pravděpodobností lze od takové představy pro zachování předkládaného principu podstatně slevit. Zvláště pokud se podíváme na některé "továrny", které známe. Kde je tedy nějaká pomyslná čára mezi ne/digitální továrnou?

BF#23.3: Pokud nám digitalizace přináší nové příležitosti, přináší nám úměrně k tomu i dostatečný prostor kritického pohledu?

  • 3.10.2023
BF#23.3: Pokud nám digitalizace přináší nové příležitosti, přináší nám úměrně k tomu i dostatečný prostor kritického pohledu?
Pro kterou variantu se rozhodnout? Když máme příliš mnoho možností, bývá těžké se rozhodnout. To vede k tomu, že nakonec nevybereme žádnou z možností, nebo se můžeme stát náchylnými k "shiny object syndrome", kdy neustále skáčeme z jedné novinky na druhou. Pak nám chybí čas na reflexi. Jak připomíná citát od Aischylosa, důležité je rozlišování mezi tím, co můžeme a co nemůžeme změnit. V dnešním rychlém digitálním světě nám ale často chybí čas na hloubkovou reflexi více jak kdy jindy. Nebo znáte zaručený recept pro dnešní rozhodování?

BF#23.2: Jak digitalizace ovlivnila naši schopnost sebevzdělávání a schopnost analýzy?

  • 2.10.2023
BF#23.2: Jak digitalizace ovlivnila naši schopnost sebevzdělávání a schopnost analýzy?
Pokud srovnáme minulost, kdy jsme museli vynakládat velké úsilí k získávání potřebných znalostí s dnešními možnostmi, jde o naprosto nesrovnatelné situace. Chodili jsme do knihoven, kde jsme trávili desítky hodin nad tím, co bylo zrovna k dispozici. Vyhledávali jsme podle kartotečních lístků a poznámky jsme zapisovali do nekonečných papírových sešitů. Dnes máme prakticky nekonečné množství různých možností jak přijít k jakémukoliv dokumentu, přednášce, workshopu elektronicky. Jak se novodobé možnosti odrazily na našem pracovním výkonu?

BF#23.1: Co vše změnila digitalizace za poslední dobu (2023)

  • 1.10.2023
BF#23.1:  Co vše změnila digitalizace za poslední dobu (2023)
Zjišťovali jsme, jak digitalizace ovlivňuje práci odborníků v oblasti instalační elektrotechniky. Oslovili jsme desítky pracovníků a otázky směrovaly k tomu, jak se digitalizace promítla do jejich každodenní práce. Prakticky ovlivnila téměř všechny oblasti činností. Projektanti, revizní technici, elektromontéři a údržbáři mohou, nebo musí provádět mnohé aktivity zcela jinak. Zároveň nepřekvapilo, že stále existují oblasti, které nelze zcela digitalizovat. Některé historické budovy a složité průmyslové zařízení stále vyžadují lidskou intervenci a kreativitu. Přesto nelze ignorovat nově přicházející možnosti. Elektroinstalace se dnes stávají hybridním prostředím, kde se tradice setkává s technologiemi, které jsou za dveřmi. A ptáme se dál ...

Kolik závad lze vytvořit na jediné instalaci tepelného čerpadla

  • 25.09.2023
Kolik závad lze vytvořit na jediné instalaci tepelného čerpadla
V domě s instalovaným tepelným čerpadlem a fotovoltaikou od známé firmy se objevila série elektrických přešlapů, které odhaluje nezávislý revizní technik. Nejenže instalace tepelného čerpadla a fotovoltaiky překypuje nebezpečnými a nesprávnými připojeními, ale nechybí ani riziko elektrického úrazu kvůli špatně napojenému vedení. Opravné práce těch nejhorších problémů dodavatel pouze povrchově zamete pod koberec. A ponechají za sebou nové, potenciálně smrtelné pasti. I po druhé revizi zůstávají závady a bezpečnostní rizika, zatímco investoři čelí rostoucím finančním nákladům. Taková noční můra však není ojedinělá. Přečtě te si tento příběh z praxe!

Revize na dálku: Když technika nahrazují fotografie

  • 24.09.2023
Revize na dálku: Když technika nahrazují fotografie
V dnešní době digitálních technologií a instantních komunikací je snadné na jedné straně obdivovat rychlost a efektivitu, s jakou se dají vyřešit různé situace. Což se od dnešních digitálních nástrojů vlastně vyžaduje. Na druhé straně se však naskýtá otázka, zda je v některých případech rychlost na úkor důkladnosti na místě. Takovým případem je provádění revize elektrických instalací na dálku. Co když se za podrobnou inspekcí a měřením skrývá jen několik fotografií pořízených někým jiným? Je možné důvěřovat elektroinstalaci, kterou nikdy nespatřil žádný revizní technik? Je možné, aby byl někdo tak odvážný, aby podepsal dokument o stavu zařízení, aniž by jej kdy viděl nebo testoval?

ABB investuje do společnosti Pratexo

  • 15.09.2023
ABB investuje do společnosti Pratexo
Pratexo, technologická společnost specializující se na edge-to-cloud platformy, nabízí výrazná vylepšení v oblasti řízení elektrických distribučních sítí. Jejich přizpůsobená decentralizovaná softwarová řešení jsou příkladem tohoto portfolia. Systémy umožňují provozovatelům distribučních sítí sledovat a spravovat elektrické systémy v reálném čase, přičemž identifikují potenciální problémy a dokážou provoz optimalizovat na místní úrovni. Co je ještě důležitější, tato řešení jsou schopna rychle reagovat na měnící se podmínky a zajistit, že energie je využívána efektivně a bezpečně. Tato inovativní technologie by mohla být velmi prospěšná pro provozovatele distribučních sítí a přispět k modernizaci energetického sektoru.

Záhady domácností, tichý zabiják proudových chráničů a ...

  • 6.09.2023
Záhady domácností, tichý zabiják proudových chráničů a ...
Krátký pohled na detaily, které mohou ovlivnit provoz technologických zařízení v každé domácnosti. Jak může stejnosměrný proud ovlivnit chránič typu AC? Jakou roli hrají vizuální indikátory na jističích při rozlišování jejich kapacity? A proč je pro tepelná čerpadla klíčový chránič typu F? Odpovědi a vhledy, které pomohou lépe porozumět a navigovat ve světě dnešní elektroniky letos přinesly Odborné semináře OEZ. Stačilo pouze dobře poslouchat nebo se o přestávce zeptat :-)

Hradec Králové: Obchod, vztahy, nový tón, veletržní zážitek společenských zón

  • 4.09.2023
Hradec Králové: Obchod, vztahy, nový tón, veletržní zážitek společenských zón
Ohlédnutí za výstavou SONEPAR 2023. Tradiční elektrotechnická veletržní událost se vrátila na scénu prostřednictvím obchodního veletrhu uspořádané opět na Zimním stadionu. SONEPAR v minulých ročnících řešil pandemická omezení prostřednictvím virtuálního formátu a v loňském roce v nedalekém restauračním prostředí. Letos se účastníci opět setkali tváří v tvář na důvěrně známém sportovním dějišti. Událost nabídla příležitost pro prezentaci aktuálních produktových novinek a služeb, a to prostřednictvím různých vystavovatelů spojených s elektrotechnikou. Kromě odborného zaměření byla akce také příležitostí pro neformální setkání a společenské propojení mezi účastníky.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933