Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Diagnostický přístroj MOSAD umí lokalizovat poruchy (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.09.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Diagnostický přístroj MOSAD umí lokalizovat poruchy


Diagnostický přístroj MOSAD umí lokalizovat poruchy
Jedním z exponátů na veletrhu Amper 2015, který uspěl v rámci soutěže Zlatý Amper, byl i diagnostický systém MOSAD. Oč jde a k čemu a komu by mohl sloužit? Kdo pracoval na jeho vývoji, jak dlouho vývoj trval? Jak je vlastně finančně nákladný vývoj takového produktu a v čem tkví přidaná hodnota systému? Na tyto a další otázky odpovídali Pavel Fiala z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT Brno a Lubomír Kočiš z EGU HV Laboratory.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.09.2015



Systém MOSAD-MST-PD slouží k detekci, lokalizaci a vyhodnocení částečných výbojů v elektrárenských transformátorech. Využívá moderní metodu detekce vyzařování elektromagnetických vln od částečných výbojů v pásmu velmi vysokých kmitočtů (UHF). MOSAD diagnostikuje přítomnost částečných výbojů, vyhodnocuje  jejich úroveň a lokalizuje místo jejich výskytu. To vše přitom provádí v reálném čase.



Krátce o FEKT VUT
Vysoké učení technické v Brně (VUT) je druhou největší a druhou nejstarší technickou univerzitou v České republice. Univerzita byla založena v roce 1849 a se zaměřením na technické, zemědělské a obchodní obory. První elektrotechnické disciplíny byly na technické univerzitě vyučovány již od roku 1905. Od roku 1959, kdy byla založena samostatná fakulta energetická, následně transformovaná na Fakultu elektrotechnickou, úspěšně dokončilo inženýrské studium na této fakultě přes 22.000 absolventů. V oblasti výzkumu a vývoje je fakulta velmi úspěšnou institucí, kde se jí daří přicházet s velmi inovativními výstupy vědeckého bádání, které jsou oceňovány i na mezinárodních fórech a v rámci mezinárodních projektů a konsorcií. Výzkumné týmy složené ze zaměstnanců fakulty i nadaných studentů, pracují na celé řadě projektů financovaných jak z tuzemských státních i privátních zdrojů, tak i z významných evropských i zámořských institucí.
 
Krátce o EGU HV Laboratory
Laboratoř vvn byla založena v roce 1953. Od svého založení poskytuje široké spektrum odborných inženýrských služeb a výkonů zkušebnictví pro energetiku a elektrotechnický průmysl. Od roku 1993 je laboratoř akreditovanou zkušební laboratoří v souladu s ČSN EN 45 001 a od roku 2002 v souladu s ČSN EN ISO/IEC 17 025. Předmětem akreditace jsou zkoušky vysokým napětím, měření radiového rušení, elektrického a magnetického pole, napěťové a dielektrické zkoušky elektrických předmětů a zařízení, a mechanické zkoušky izolátorů.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.