Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: DEXON: Jak ozvučit menší prodejny (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.10.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

DEXON: Jak ozvučit menší prodejny


DEXON: Jak ozvučit menší prodejny
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Kamil Toman, ze dne: 6.10.2010


O čem je vlastně "plošné" ozvučování?
Tento seriál si klade za cíl seznámit čtenáře (elektroprojektanty, elektromontážní firmy) se současnými možnostmi v oblasti plošného ozvučování. Pojmem „plošné“ nemáme na mysli klasické ozvučování různých koncertů a vystoupení, ale ozvučování budov, místností a exteriérů, tudíž se jedná především o instalační systémové ozvučení.

Jak provést líbivé a výrazné ozvučení?
V případě hlasitého ozvučení, které se aplikuje např. do butiků a obchůdku v obchodních centrech (např. oděvy pro mladé) musíme dbát na to, aby zvuk byl líbivý a výrazný. Navíc, efektní je, když toto ozvučení je nenápadné, ale dostatečně výkonné. Za tímto účelem volíme jako reprosoustavy obvykle SP 302, SP 502, SP 412 nebo SP 512 s konzolou. Jsou-li požadavky na úplné skrytí ozvučení, pak volíme mini satelitní reprosoustavy SP 212, které natočíme patřičným směrem, nebo výkonný podhledový reproduktor RPT 122 bez transformátoru. Tyto satelitní reprosoustavy či podhledové reproduktory budíme buď přímo ze zdroje signálu (receiver, hifi věž), nebo z doplňujícího koncového zesilovače DAP 500. Jako prostředek k doplnění basů je aktivní (s vestavěným zesilovačem) subwoofer SUB 300A (domácí vzhled) nebo aktivní subwoofer BCW 1200A (robustní, větší).

Jak provést tiché ozvučení typu zvuková kulisa?
V případě ozvučení typu zvuková kulisa nejsou kladeny takové nároky na výkon, ale i tak musí být reprodukce vyvážená a příjemná. To znamená použití podhledových reproduktorů bez transformátoru RPT xx2 nebo v sociálních zařízeních a na chodbách RP xx, což je sice varianta "skrytého" ozvučení, ale zvukově lepší je použití reproduktorů řady SP 302, SP 502, SP 402, SP 412, SP 512 s konzolou. Příjemně také dopadne ozvučení prostřednictvím hranatých, do sádrokartonů určených, reproduktorů RPT 81x111 nebo RP 81x81, jejichž zvuková kvalita, stejně jako u reprosoustav SP 302 až SP 512, je ve třídě HiFi. V případě obchůdků s hodně vysokým stropem můžeme volit také závěsné typy RPT xxxZ.

V tomto díle nebylo cílem řešit ozvučení velkých supermarketů. Pro úplnost ale dodejme, že se neobejde bez závěsných kulových reprosoustav a obvykle i složitějšího ozvučovacího systému - evakuačního rozhlasu, který plní nejenom bezpečnostní funkci.

Kdo vám s návrhem ozvučení pomůže?
Pro zpracování návrhu ozvučení doporučujeme kontaktovat firmu Dexon Czech na našich stránkách www.dexon.cz. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení.

Článek je součástí seriálu, který vychází na portále Elektrika.cz.

Více informací a návrh ozvučení zdarma lze expresně objednat níže uvedeným formulářem!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEXON CZECH s.r.o. - Na Novém poli 381/5, Karviná – Staré Město - 596321160 - podpora@dexon.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.