Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Zvláštní požadavky pro odporová elektrotepelná zařízení


Document Actions
plamin1.jpg
K čemu je nutné přihlédnout při stanovování hodnot elektrotepelného zařízení? Co je nutné provést při použití holých topných vodičů? Kdy musí být na štítku el.tep. zařízení uveden maximální výkon? Tato norma je identická s EN 60519-2:1993.
Milan Bureš, Igor Nováček, ze dne: 17.04.2003
reklama

1. Předmět normy a rozsah platnosti:
Tato část IEC 519 je určena pro zařízení s nepřímým odporovým ohřevem, případně pro zařízení s přímým odporovým ohřevem. Předmětem normy je normalizace bezpečnostních požadavků pro dále uvedená odporová elektrotepelná zařízení. Tuto část doplňuje IEC 519-1 (zavedena v ČSN EN 60519-1 ) a proto je nutné ji používat společné s touto normou.

2. Třídění elektrotepelných zařízení podle napětí:
Pro pece se solnou nebo jinou lázní, např. galvanizační lázní nebo hliníkovou udržovací lázní, je pro ponorná topná tělesa povoleno použít jmenovité napětí nižší nebo rovné 400V.

V případě vakuových pecí musí být napětí přiložené na součásti vystavené nižšímu, než běžnému atmosférickému tlaku zvoleno tak, aby nemohlo dojít k přeskoku na izolaci vodiče nebo k průrazu izolace.

3. Všeobecné požadavky:
Rezistivita - při volbě elektrotepelného zařízení, stanovení jeho hodnot, je nutné přihlédnout k tomu, že se rezistivita topných vodičů nebo rezistivita vsázky, která je ohřívána, mění během provozu zařízení.
Pomocná zařízení - je nutné provést taková bezpečnostní opatření, aby při použití pomocných zařízení, např. manipulačního, dopravního nebo zakládacího zařízení, nemohlo dojít k úrazu obsluhy.

Holé topné vodiče - při použití holých topných vodičů je nutné provést taková bezpečnostní opatření, aby s těmito vodiči během provozu zařízení nemohly přijít do styku osoby (obsluha), ohřívaná vsázka, nebo pomocná zařízení, např. zařízení určená pro manipulaci se vsázkou. Vyjímku lze připustit pouze u vodičů, které jsou napájeny malým bezpečným napětím.

Unikající proud - musí být provedena taková ochranná bezpečnostní opatření, která zajistí, aby proudem unikajícím po vodivých částech pece včetně vsázky, nebo pouze vsázkou, nemohla být ohrožena obsluha zařízení, nebo nemohlo dojít k jinému druhu ohrožení. Tento proud může mít i kapacitní složku.

Výpary, sraženiny a kaly, unikají-li z povrchu vsázky páry, nebo usazují-li se na zařízení sraženiny a kaly, je reálné nebezpečí, že tyto fyzikální a chemické procesy mohou škodlivě působit na obsluhu nebo i na vlastní zařízení.

4. Zákaz používání uzemnění, jako činného obvodu - Platí požadavky uvedené v IEC 519-1, kapitola 7.

5. Označování - štítky a obvodová schémata. Požadavky uvedené v IEC519-1 je nutné doplnit takto:

Přesahuje-li výkon absorbovaný elektrotepelným zářením ve studeném stavu výkon absorbovaný zařízením při jmenovité teplotě o více než 30%, musí být na štítku uveden maximální výkon.
Je nutné, aby náhradní soubory topných článků a jednotlivé skupiny topných článků, např. opláštěné topné vodiče, byly čitelně označeny názvem výrobce, nebo názvem výrobce topných součástí s odvoláním na typ, jmenovité napětí a jmenovitý příkon.
Tam, kde je to vhodné, je nutné uvést stupeň ochrany před vlhkem (IP..) v souladu s IEC 529 (ČSN EN 60529).

6. Ochrana před nadproudem - Pro tuto ochranu platí požadavky IEC 519-1 , článek 9.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933