Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Deset kroků k úspěšné instalaci dohledových IP kamer


Document Actions
Deset kroků k úspěšné instalaci dohledových IP kamer
Nejrychleji rostoucí oblastí mezi sledovacími systémy jsou IP kamerové systémy. Jejich rozvoj je možný díky prudkému rozvoji komunikačních sítí, zvyšování jejich propustnosti a snižování cen za přenesené množství dat. Přestože celkový trend směřuje k digitalizaci a používání IP kamer pro jejich nesporné výhody, nezapomíná se ani na stávající, již instalované analogové systémy ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 11.02.2011
reklama

Zkratka IP značí Internet Protocol, což je nejpoužívanější protokol pro komunikaci v počítačových sítích a Internetu. Bezpečnostní systém založený na této platformě umožňuje přenos zdigitalizovaného videosignálu po drátových, optických nebo bezdrátových počítačových sítích a vzdálené monitorování či nahrávání kdekoliv v síti. Systém je natolik otevřený, že umožňuje integraci dalších bezpečnostních systémů, jako jsou systém kontroly přístupu, EZS a jiné.

Nejrychleji rostoucí oblastí mezi sledovacími systémy jsou právě IP kamerové systémy. Jejich rozvoj je možný díky prudkému rozvoji komunikačních sítí, zvyšování jejich propustnosti a snižování cen za přenesené množství dat. Přestože celkový trend směřuje k digitalizaci a používání IP kamer pro jejich nesporné výhody, nezapomíná se ani na stávající, již instalované analogové systémy. Kamery těchto systémů připojené přes videoservery do sítě Ethernet zprostředkují uživatelům přenos obrazu ze vzdálených lokalit přes lokální síť nebo Internet do jiného místa, nebo dokonce do několika míst najednou.

Samozřejmostí je prohlížení, záznam či editace obrazu na kterémkoliv místě sítě. V mnoha konkrétních aplikacích revoluční IP technologie nahrazuje analogová řešení z důvodu snížení nákladů či zvýšení bezpečnosti.

Využití
Díky své všestrannosti nejsou IP systémy používány pouze pro zkvalitnění stávajících systémů, ale mají mnoho dalších možností využití, například:

  • Integrace stávajících systémů ve státní správě.
  • Vzdálené sledování železničních stanic i kolejí, silnic a dálnic, letišť.
  • Sledování výrobních procesů, logistiky a skladů v oblasti průmyslu.
  • Obvyklé zabezpečení hlavních budov bank, pojišťoven, spořitelen, poboček i bankomatů.
  • Vzdálené sledování a zabezpečení dětských hřišť, chodeb, učeben stejně jako budov samotných.
  • Začlenění do bezpečnostních a geografických informačních systémů v rámci města či jako nadstavba pro prvky integrovaného záchranného systému na úrovni vyšších samosprávných celků.

Výhody
Síťový kamerový systém může být vytvořen pomocí specializovaných (IP) kamer nebo pomocí kamer standardních, ale k síti připojených přes videoservery. Videoservery jsou zařízení, která umožňují připojit k počítači standardní bezpečnostní kamery s klasickým výstupem videosignálu.

Systém s IP kamerami je montážně jednodušší. V podstatě stačí zvolené IP kamery pouze připojit do nejbližší LAN (síť Ethernet) zásuvky, zapnout napájení a nastavit volnou IP adresu z rozsahu sítě. V libovolném počítači, který je zapojen do této sítě, se spustí dostupný webový prohlížeč (I Explorer, Netscape apod.), do řádku se napíše adresa požadované IP kamery a už je možno sledovat záběry.

Z pohledu počtu možných IP kamer není žádný problém, důležité je pouze mít vhodně navrženou síť s ohledem na množství dat. Výsledný systém může bez problémů využívat 10, 100 či více kamer. Ve skutečnosti je v současné době trendem, že např. pro rozsáhlé systémy (státní a letištní dozor) bývá preferována architektura IP, což ještě před nedávnem nebylo možné. S měřítkem velikosti roste i měřítko výhodnosti pořizovacích nákladů.

Při zavádění pozorovacích systémů je důležité vybrat kamery, které vyhovují potřebám konkrétní organizace a instalace. To zahrnuje výběr specifického typu kamery pro místo, kde má být kamera instalována, a dále komplikovanost místa umístění, zahrnující fixní PTZ zoom, kontrolu proti vandalům, kamery s rozptylem 360 stupňů apod.

Přestože jsou analogové kamery dostupné v podobné škále, kamerové IP systémy mají doplněné benefity, které zahrnují lepší kvalitu obrazu a větší flexibilitu instalace. Pro některé speciální aplikace, jako například vysoké rozlišení či bezdrátový přenos, jsou IP kamerové systémy výbornou možností. Výběr správného kamerového systému je kritickým bodem pro úspěch celého pozorovacího systému. Například zařízení v maloobchodě bude mít jiné potřeby než školy nebo dálniční systém a každá instalace má jiné rysy, které jsou důležitější než ostatní. Existuje spousta komponentů, které vstupují do vytváření kvality kamerového systému, a bezpečnostní profesionálové potřebují vědět, jak tyto komponenty ovlivňují výkon kamer a jejich životnost nebo odolnost. Jak se postupně IP pozorování rychle stává nejflexibilnější a pro budoucnost nejbezpečnější možností pro kamerové instalace, pro uživatele je důležité porozumět běžným možným nedostatkům, možnostem pro zákazníky a výhodám plně digitálního systému. Zde je proto deset kroků, které by měli vzít bezpečnostní profesionálové z malých a středních podniků v úvahu při úspěšné implementaci kamerového systému.

Krok 1: výběr kamerového systému
Je důležité vybrat kamery, které vyhovují potřebám konkrétní instalace. Patří sem kamery, které mohou být s PTZ zoomem, kamery proti vandalům a kamery s rozptylem 360 stupňů. Každý typ může být připojen do IP pozorovacího systému, a vytvoří se tak kompletní balíček, který řeší bezpečnostní potřeby. Je důležité vědět, že ne všechny kamerové systémy jsou tvořeny stejně. Některé levnější kamerové systémy mohou vypadat na první pohled zajímavě, ale bezpečnostní profesionálové potřebují rozumět, jak komponenty kamerového systému ovlivňují výkon kamer a jejich životnost či odolnost.

Krok 2: komprese
Všechna digitální videopozorování používají nějaký typ komprese. Bez efektivní komprese by sítě byly zbržďovány kvůli velikosti videoarchivu jednotlivých složek. Výběr správné komprese je zásadní a zahrnuje výběr mezi režimy, jako jsou JPEG nebo MPEG-4. Komprese může také ovlivnit, zda je video přípustné u soudních případů, což je důležitý činitel pro bezpečnostní a pozorovací instalace.

Krok 3: videomanagement
V dnešní době již mohou kvalitní videosystémy vyhodnocovat situaci a přijímat vhodná opatření, ne pouze pasivně zaznamenávat. Nástroje videomanagementu jsou závislé na aplikaci a spoustě faktorů, které se musí zvážit. Sem patří například šíře frekvenčního pásma, paměťové schopnosti, budoucí rozšiřitelnost, ovládání měřítka obrazu a integrační schopnosti.

Krok 4: paměť – uchování dat
Schopnost užívat otevřené paměťové řešení je jeden z hlavních benefitů IP dohledu. Posouzení, co je rozhodující pro paměťové požadavky, zahrnuje měřítko obrazu, množství času, které potřebuje video k ukládání, požadovanou nadbytečnou kapacitu a typ paměti, který konkrétním požadovaným podmínkám nejlépe odpovídá.

Krok 5: začlenění analogových kamer
Analogové kamery mohou být integrovány do systému, který používá videoserver. Analogová kamera je jednoduše připojena k videoserveru, který digitalizuje, komprimuje a převádí video přes síť. Toho se často užívá při snižování instalačních nákladů, protože starší vybavení může být využíváno dál. Nicméně i zde jsou případy, při kterých to jednoduše není možné kvůli limitům v kvalitě videa.

Krok 6: bezdrátové sítě
Někdy je bezdrátové řešení nejlepší a finančně nejefektivnější možnost. Může být použito například v historických budovách, kde by instalace kabelů poničila interiér, nebo tam, kde je třeba běžně kamery přemísťovat podle operativní situace na různá místa.

Krok 7: vytváření sítě
Každé vytváření sítě je specifické podle potřeb uživatele a podle specifikované instalace. Kromě vlastní, stávající kamery je důležité zvážit IP adresu a přenosový protokol, šíři frekvenčního pásma, budoucí možnosti rozšiřitelnosti a bezpečnosti sítě.

Krok 8: zabezpečení
Zabezpečení videa je jedním z nejdůležitějších kroků při zavádění úspěšné instalace IP dohledu. Skoro všechny bezpečnostní a sledovací aplikace obsahují citlivé informace, které by neměly být dostupné nikomu bez internetového připojení. Porozumění a výběr správných bezpečnostních možností – jako jsou programová ochrana serveru (firewall), virtuální privátní síť (VPN) a ochrana heslem – budou eliminovat obavy, že IP systém je veřejně přístupný.

Krok 9: nejnovější technologie
V dnešní době videa nahrávají daleko více, než může kdokoliv monitorovat. Velkým trendem v IP dohledu je určitě inteligentní video. Pokročilé kamerové systémy mají zabudovanou detekci pohybu a řešení různých událostí (videoanalýzy). Navíc inteligentnější algoritmy – rozpoznávání, zjišťování množství či počítání lidí – jsou integrovány do bezpečnostního a pozorovacího systému. Nové kamery a inteligentní video dávají dohromady důležitou synergii, která dělá systém bezpečnějším, spolehlivějším a efektivnějším než kamery s digitálním záznamem na videorekordér nebo s jiným centralizovaným systémem.

Krok 10: Best Practices
V minulých několika letech se instalovalo tisíce IP systémů a bylo toho o nich hodně napsáno či odpřednášeno. Paleta tipů od jednoduchých, jak umístit kamery, a podmínek týkajících se nasvícení přes práci s oddělením IT a techniky až po možnosti při použití moderních systémů.

Výše uvedených deset kroků umožní jakémukoliv bezpečnostnímu profesionálovi implementovat IP systém, usnadnit zavedení a řízení projektu.

Je IP systém nákladově konkurenceschopný?
Nejužívanějším argumentem proti IP jsou vysoké náklady na pořízení oproti jeho analogovým konkurentům. Toto však je řečeno velmi zjednodušeně, je třeba se na problém podívat z různých úhlů pohledu. Jediným důvodem pro koupi není jen to, že tento systém je úžasný. Co není často uváděno, je to, že když se podíváme na celkové náklady, je IP nejlepším řešením i co do nákladovosti.

V následujícím textu se nejdříve budeme snažit vyvrátit tři hlavní argumenty proti IP.

1. Náklady na „vypárání“ analogových kamer a nahrazení IP a veškeré související modernizace
Protože IP kamery jsou daleko dražší než jejich analogové konkurentky, není třeba je nahrazovat v rámci nového systému, jestliže jsou stále funkční. Většina analogových kamer může být ponechána v systému, což je klíčové i pro strategii pro příštích několik let. Kódovací zařízení mohou být nasazena na kamery nebo do kontrolní místnosti. Jakmile máte nainstalována kódovací zařízení, můžete přidávat další funkce s užitím videoanalytiky, která v minulých několika letech dokázala nabídnout prokazatelné benefity nebo přidaný servis, například audio pro hlášení a příkazy nebo připojení k dalším zařízením, jako je PIRs/Redwalls, nebo otvírání a zavírání bariér.

2. IP řešení bude vždy dražší než analogové
Toto je důležitý bod, protože je důležité, kde začínáte a na jaké úrovni chcete skončit. U nové instalace je IP vždy nákladově efektivnější a v jiných případech je to u počtu kamer  nad 40ks.

U mnoha projektů se však dá ušetřit. Úspory jsou dosaženy takovými věcmi, jako jsou efektivnější kabeláž (jeden kabel přenese vše spíše než násobný kabel), nákladově efektivnější užití paměti (žádná ztráta kanálů či rozšiřitelnosti atd.).

A opět jsme u toho, že se ukazuje důležitost plánování správného systému tak, abychom využili jeho výhod, a dále porozumění, jak nejlépe včlenit existující systém, abychom plně uspokojili potřeby uživatelů na funkčnost, budoucí ochranu a rozpočet.

3. IP je složité instalovat a je k tomu třeba speciálních IT znalostí
Je bráno jako všeobecný fakt, že při instalaci IP u nás existuje velká znalostní trhlina. Lidé instalující analogové systémy neví dost o IP, například o IP adresách, Subnet Mask, Raid konfiguraci nebo o tvorbě propojovacích tabulí. IT integrátor zase z druhé strany nemusí vědět vše o určení rizika, o operačních požadavcích, nemusí znát podrobnosti o zorném poli pro výběr objektivu či umístění kamery, o voděodolnosti nebo o požadavcích na ochranu proti vandalům.

Nicméně vše se vyvíjí a v současnosti existuje mnoho výukových kurzů pořádaných společnostmi, které IP techniku vyrábějí a distribuují. Nabízejí rovněž např. konzultace pro lidi, co IP instalují, a pro konečné uživatele.

Srovnatelná síťová kamera je tedy dražší než kamera analogová. Vždyť má také více funkcí – digitalizace a komprese obrazu, již zabudovaná jistá inteligence atd. Sečteme-li cenu hardwaru (kamery, kabeláž, záznam), pak již cena IP systému vyjde přibližně stejná, jakou má analogový systém s digitálním videorekordérem. Připočteme-li navíc cenu instalace, zjistíme, že IP systémy jsou ve skutečnosti levnější než srovnatelné analogové systémy. S přihlédnutím k uvedeným faktům dojdeme k závěru, že cena jednotlivých komponent není rozhodující. Hlavním kritériem by se měl stát podíl ceny jedné kamery na celkové ceně systému.

Závěr
Na závěr ještě shrnutí některých aktiv IP sítí i ve vztahu k prevenci kriminality:

  • Počet kamer – počet kamer od jedné do tisíců, přírůstek počtu po jedné – na rozdíl od světa digitálního videorekordéru (DVR), kde je nutné případně zakoupit další DVR, pokud jsou všechny konektory v původním DVR již obsazeny.
  • IP kamery nabízejí libovolnou rychlost snímání obrazu pro každou kameru zvlášť.
  • Při použití IP kamerové technologie neexistuje degradace signálu přenosem (některé typy kamer jsou dokonce schopny přenášet signál v plném PAL rozlišení (704×576).
  • Levnější infrastruktura – mnoho budov má již vybudovanou strukturovanou kabeláž; pro IP systém není potřeba natahovat žádné další nové kabely (nejdražší část analogových CCTV systémů). Na jednom typu sítě (IP) lze provozovat data, video, hlas atd., a to velmi úsporně.
  • Vzdálený přístup – jakákoliv obrazová data (záznam i živý obraz) jsou přístupná a ovladatelná z celého světa přes drátové i bezdrátové sítě. Data lze přitom dobře zabezpečit.  Navíc systém na principu IP umožňuje výhodný klientský přístup – nejen z PC, ale také z PDA (Personal Digital Asistent – malý přenosný počítač; přes WiFi rozhraní se dá např. připojit na Internet, a tudíž sledovat i obraz z kamer) nebo mobilního telefonu.
  • Použití mnoha inteligentních prvků již na úrovni kamery – detekce pohybu, správa událostí, senzorové vstupy, reléové výstupy, datum a čas a další zabudované funkce umožňují kamerám inteligentní rozhodování kdy a komu posílat zprávu o alarmech, kdy a kam posílat video, v jakém rozlišení atd.
  • Levnější vybudování systému – ukazuje se, že v mnoha případech je již dnes systém postavený na IP technologii levnější než klasický analogový systém s DVR. Otevřená a standardizovaná síť Ethernet, server a záznamové zařízení umožňují výběr mezi IP a klasickými systémy. A to je jenom hardware – navíc je nutné započítat i dostupnější instalaci, správu a větší možnosti práce s daným systémem. Je tedy jasné, že systém postavený na bázi IP kamer lze často pořídit a provozovat mnohem levněji.

A na úplný závěr: neměl by tu být žádný důvod, proč systém založený na IP by neměl být vybrán jako řešení, protože lze zapojit stávající systém nákladově efektivně a rychle, zatímco je zajištěno, že potřeby koncového uživatele jsou pro dnešek a zítřek uspokojeny.

Za použití zahraničních pramenů informují
JUDr. Tomáš Koníček a JUDr. Pavel Kocábek

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933