Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Denní a sdružené osvětlení v praxi


Document Actions
Denní a sdružené osvětlení v praxi
Ve vnitřních prostorech s trvalým pobytem lidí se musí v souladu s jejich funkcí co nejvíce využívat denního osvětlení, které je pro člověka nenahraditelné. U ostatních vnitřních prostorů se má denní osvětlení navrhovat tam, kde je to účelné a hospodárné (využití sluneční energie). Denním osvětlením se musí vytvořit podmínky zdravé zrakové pohody a dobrého vidění pozorovaných předmětů, zabránit vzniku předčasné a nadměrné únavy a předejít možnosti úrazu podmíněného zhoršeným viděním. Ve vnitřních prostorech s trvalým pobytem lidí má být nerušený výhled osvětlovacími otvory do okolí (optický kontakt s okolím), pokud možno i vodorovným směrem při obvyklé poloze pozorovatele.
Komerční sdělení, ze dne: 12.07.2013
reklama

Denní osvětlení
Ve vnitřních prostorech s trvalým pobytem lidí se musí v souladu s jejich funkcí co nejvíce využívat denního osvětlení, které je pro člověka nenahraditelné. U ostatních vnitřních prostorů se má denní osvětlení navrhovat tam, kde je to účelné a hospodárné (využití sluneční energie).

Denním osvětlením se musí vytvořit podmínky zdravé zrakové pohody a dobrého vidění pozorovaných předmětů, zabránit vzniku předčasné a nadměrné únavy a předejít možnosti úrazu podmíněného zhoršeným viděním.
Ve vnitřních prostorech s trvalým pobytem lidí má být nerušený výhled osvětlovacími otvory do okolí (optický kontakt s okolím), pokud možno i vodorovným směrem při obvyklé poloze pozorovatele.

Denním osvětlením se musí zabezpečit zraková pohoda co nejhospodárnějším způsobem, s využitím možností úpravy podmínek zrakové obtížnosti (např. úpravou kontrastu jasu kritického detailu a jeho pozadí, optimální polohou pozorovatelů atd.).

Při denním osvětlení se musí zachovávat podmínky zrakové pohody při zatažené obloze i při jasné nebo polojasné obloze a přímém slunečním světle.

Denní osvětlení vnitřních prostorů budov se navrhuje a posuzuje podle těchto základních hledisek:

a) úroveň denního osvětlení (vyjádřená hodnotami činitele denní osvětlenosti);
b) rovnoměrnost osvětlení;
c) oslnění;
d) rozložení světelného toku a převažující směr světla;
e) výskyt dalších jevů narušujících zrakovou pohodu (například barva světla).

Úroveň denního osvětlení se s ohledem na jeho neustálou proměnlivost stanoví poměrnou veličinou, činitelem denní osvětlenosti D v procentech

 
Hodnota činitele denní osvětlenosti se stanoví výpočtem nebo měřením v budově či na modelu. Hodnoty činitele denní osvětlenosti požadované podle 4.3 a tabulky 1 a hodnoty prokazující jejich splnění se pro vnitřní prostory s trvalým pobytem lidí uvádějí v projektové dokumentaci zaokrouhlené na jedno desetinné místo.

Vyhovující denní osvětlení musí mít vnitřní prostory určené pro trvalý pobyt lidí během dne. Vnitřní prostory bez denního světla s pobytem lidí se řídí hygienickými předpisy.

V nově navrhovaných budovách musí mít vždy vyhovující denní osvětlení:
a) obytné místnosti bytů;
b) ložnice a pokoje zařízení pro dlouhodobé ubytování (domovů mládeže, kolejí, ubytoven atd.) a pro dlouhodobou rekreaci (lázeňských domů, zotavoven atd.);
c) denní místnosti zařízení pro předškolní výchovu (jeslí a mateřských škol);
d) učebny škol kromě speciálních poslucháren (viz ČSN 73 0580-3);
e) vyšetřovny a lůžkové místnosti (pokoje) zdravotnických zařízení;
f) místnosti pro oddech a jídelny, určené pro uživatele vnitřních prostorů bez denního světla.

Denní osvětlení vnitřních prostorů budov a jejich funkčně vymezených částí se navrhuje podle zrakových činností, pro které jsou určeny a kterým denní osvětlení slouží. Je-li denní osvětlení vnitřního prostoru nebo jeho funkčně vymezené části určeno pro různé zrakové činnosti, musí vyhovovat i pro ty, které mají největší požadavky na osvětlení.

Předpokládají-li se změny funkčního využití vnitřního prostoru během užívání budovy (například změny technologie nebo druhu výroby ve výrobních budovách, víceúčelové vnitřní prostory a budovy), navrhuje se denní osvětlení s ohledem na tyto změny.
 

Tabulka 1: Třídění zrakových činností a hodnoty činitele denní osvětlenosti
Pro větší náhled kliknout!

Minimální hodnoty činitele denní osvětlenosti Dmin podle tabulky 1 musí být splněny ve všech kontrolních bodech vnitřního prostoru nebo jeho funkčně vymezené části.

Průměrné hodnoty činitele denní osvětlenosti Dm podle tabulky 1 musí být splněny pouze u vnitřních prostorů:
a) s horním denním osvětlením;
b) s kombinovaným denním osvětlením, u kterých je podíl horního osvětlení na průměrné hodnotě činitele denní osvětlenosti Dm roven nejméně jedné polovině.

Průměrná hodnota činitele denní osvětlenosti Dm se určuje jako aritmetický průměr hodnot v kontrolních bodech zvolené pravidelné sítě na vodorovné srovnávací rovině a to buď v celém rozsahu vnitřního prostoru, nebo v jeho funkčně vymezené části.

Jde-li o trvalý pobyt lidí ve vnitřním prostoru nebo v jeho funkčně vymezené části, musí být minimální hodnota činitele denní osvětlenosti Dmin rovna nejméně 1,5% a průměrná hodnota činitele denní osvětlenosti Dm, pokud se požaduje, rovna nejméně 3%, i když pro danou zrakovou činnost stačí nižší hodnoty.

Sdružené osvětlení je záměrné současné osvětlení denním a doplňujícím umělým osvětlením.
Osvětlení vnitřního prostoru je zajištěno vzájemně působícími složkami světla - denním
a současně doplňujícím umělým osvětlením. Nutnost použití sdruženého osvětlení nastává, jsou-li hodnoty činitele denní osvětlenosti v prostoru, nebo jeho funkčně vymezené části nižší, než požaduje tabulka 1 normy, ale zároveň vyhovují požadavkům uvedeným v tabulce 1 normy.


Pro věší náhled kliknout!
 
Průměrná hodnota činitele denní osvětlenosti 1% musí být při trvalém pobytu lidí splněna ve všech případech, tedy i při bočním nebo kombinovaném osvětlení.

Ing. Pavel Stupka
Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 59
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933