Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Shořel mi počítač! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.10.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Shořel mi počítač!


pozarpc.jpg
V srpnu mi při bouřce "shořel" počítač. Byl zapojený v zásuvce, avšak vypnutý. Nepoužitelný je motherboard, disk (regenerace stála cca 12000Kč) i vypalovačka....
Jan Hájek, ze dne: 3.10.2003

V diskuzi se objevil často diskutovaný problém:

V srpnu mi při bouřce "shořel" počítač. Byl zapojený v zásuvce, avšak vypnutý. Nepoužitelný je motherboard, disk (regenerace stála cca 12000Kč) i vypalovačka. Monitor a tiskárna ve stejné zásuvce naštěstí přežily (v momentu kdy létaly z počítače jiskry jsem je odpojil). Můj byt má přepěťovou ochranu 10kV, 1kA. Bydlím v 2.NP 5podlažního BD, kolaudace 11/2000.
Zajímalo by mne:
1. Můžete odhadnout co se přihodilo? Žádný jiný spotřebič (TV, věž) nebyl poškozen.
2. Jak mohu postupovat vůči pojišťovně (ČS), která argumentuje pouze přepětím a ignoruje souvislost s bouřkou? Má snad uhodit do počítače v 2.NP?
3. Odkdy platí norma, která upravuje přepěťovou ochranu v bytě (údajně od 1999, alespoň jedna zásuvka v bytě nebo místnosti má být vybavena přepěťovou ochranu, v opačném případě má být nájemce na její nepřítomnost upozorněn)?
4. Co byste mi doporučili, aby se podobná situace neopakovala s novým počítačem (zásuvka s přepěťovou ochranou, UPS, přepěťová šňůra, ...)?

Odpovídá Jan Hájek:
Pokusím se nyní v krátce dotknout Vašeho problému.
Samozřejmě by mne zajímal konkrétní typ Vaší přepěťové ochrany použité pro ochranu Vašeho bytu.

1. zřejmě došlo k přepěťové špičce pro kterou byla nejsnazší cesta k zemi skrz Váš motherboard, kde je zřejmě použit materiál s nízkou impulzní odolností.
Vaše ostatní spotřebiče mají zřejmě lepší impulzní odolnost / EMC ,zákon 22 ,nařízení vlády 169 /

2. Všimněte si odstavce v pojistných podmínkách, jestliže se Vaše pojistka týká pouze škod způsobených přímým úderem blesku do pojištěné nemovitosti, máte bohužel smůlu. Přepětí se mohlo dostat do napájecího vedení indukcí, kapacitní vazbou, ale i úderem do jiného objektu ve Vašem okolí a obecně platí, že ničivý účinek může mít až do vzdálenosti cca 1,5 km ale i delší (negativní účinky jsou až do cca 20 km).

3. Této problematiky se týkají mimo jiné ČSN 33 0420, ČSN 33 200-4-443, ale i ČSN EN 61000-4-5. O nutnosti použití přepěťových ochran by Vás měl informovat projektant Vaší elektrické instalace. Pokud v projektu není, a nebyl jste informován, nejedná se s velkou pravděpodobností o odborníka, který by měl snahu odvádět kvalitní práci, To samé se týká i elektroinstalační firmy, které mnohdy nahrazují přepěťovou ochranu krabičkou se shodným názvem /,, Trabant byl také automobil‘‘/ .

4. Rozhodně dle místní dispozice navrhnout systém přepěťových ochran. Použití pouze zásuvkové ochrany se Vám hodí akorát tak na špičky, které se Vám v rámci Vašeho bytu dokáží naindukovat na vodiče nebo na ty, co Vám do rozvodu zanesou ostatní spotřebiče / kompresor chladničky, vysavač, kávovar, fén atd./ Cokoliv s větším nábojem vám zničí tuto ochranu a potom samozřejmě i chráněný spotřebič /přepěťová ochrana je pouze jakousi výhybkou na nejbližší zem a po svém zničení, jako kdyby tam nikdy nebyla/.

Pokud byste měl zájem se podrobněji s touto problematikou seznámit, tak nás kontaktujte.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.