Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

DEHNguard s technologií ACI nepotřebuje pojistky!


Document Actions
DEHNguard s technologií ACI nepotřebuje pojistky!
Pokud veletržními uličkami pouze procházíme, díváme se, tedy aniž bychom se ptali na podrobnosti, můžeme velice snadno přehlédnout zásadní novinky. Tak se mohlo stát i u expozice DEHN. Mnozí ji znáte. Vévodí ji červená barva a je zaplavena tématikou ochrany před bleskem a přepětím. A v takovém případě lze opravdu snadno přehlédnout nový modulový DEHNguard ACI. Obsahuje dvě části, které spolu ve vzájemné kombinaci dosahují poměrně překvapivých výsledků a zlehčují instalaci a zabezpečují větší provozní spolehlivost zařízení, které ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 12.06.2019


Jako poslední reportáž na Amperu 2019 je tato malinká krabička. Máme zde i Oldu Morávka, který by mohl moje dotazy doplnit svými nebo praktickou zkušeností.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...



Miroslav Minařík
Honzo, tohle je DEHNguard ACI, čím se to vyznačuje tato přepěťovka, je to běžný modul?

Jan Hájek, DEHN Česká republika
Jak jsi správně řekl, všiml sis toho, že i když je to převratná přepěťová ochrana, nová koncepce jak by měl vypadat svodič přepětí typ 2, tak stále se pohybujeme ve velikosti jednoho modulu standardní přepěťovky.

Celkově přepěťová ochrana zachovává rozměry, na které je vše připravené, dá se instalovat do běžných rozvaděčů bez toho, aniž by bylo potřeba provádět speciální úpravy. Modul se svodičem přepětí obsahuje technologii ACI, obsahuje dvě části, které spolu ve vzájemné kombinaci dosahují poměrně překvapivých výsledků a zlehčují instalaci a zabezpečují větší provozní spolehlivost zařízení, které chrání. Jedná se o jiskřiště, které má speciální tvar elektrod, jakmile dojde k impulzu, je přemostěné toto jiskřiště, začne hořet, přepěťová ochrana začne svádět a varistor přeruší oblouček. Pokud oblouček, zkrat, trvá delší dobu, dříve bylo potřeba přepěťové ochrany předjišťovat, aby nedošlo k jejich zahoření, likvidaci a v současné době toto všechno řeší vnitřní jiskřiště, které jakmile se zapálí oblouček, je odplavouvaný na vícenásobné jiskřiště a dojde k přerušení oblouku, kde se oblouček rozpadne na vícero malých obloučků s menším napětím a jakmile jeden zhasne, dojde k přerušení obvodu.

Díky tomu, že kombinace varistoru a speciálního jiskřiště funguje takhle rychle, nedojde k zahřátí varistoru, proto také stačí menší plocha varistoru a poměrně podstatné, toto provedení přepěťové ochrany není potřeba předjišťovat, protože jiskřiště funguje jako náhrada integrované pojistky a zároveň poměrně významná úspora času a starostí při montáži odpadá díky tomu, že připojovací vodiče na fázi stačí mít pouze o průřezu 6mm2.

Miroslav Minařík
Oldo, pochopil jsi, proč tato přepěťovka nepotřebuje pojistky?

Oldřich Morávek, revizní technik
Principem je, že samojiskřiště se chová jako pojistka, svou konstrukcí zamezuje přehřátí a je schopný absorbovat energii, která proběhne při spojení přepěťového impulzu.

Miroslav Minařík
Zeleno/žlutý vodič musí být u přepěťovky 10mm2, jak je možné, že fázové vodiče mohou být jen šestky? Oldo, jak to vysvětlíš?

Oldřich Morávek, revizní technik
Pokud se budeme bavit pouze o přepěťových ochranách a ochranném pospojování, tam musím mít minimálně desítkou nebo šestnáctkou, nicméně co se týče praktické aplikace, ve spoustě případů mám přívodní vodiče šestkou a nadimenzovávání pracovních vodičů na vyšší průřez než je samotný přívod, který mi energii přivádí, je zbytečný. Tzn. šestka v drtivé většině případů stačí a vyhoví pro běžné instalace.

Jan Hájek, DEHN Česká republika
Ještě bych to doplnil, že průřez vodičů max. 6mm2 může být z toho důvodu, že kombinace jiskřiště s varistorem pracuje velice rychle, takže nedojde k zahřátí přívodních vodičů a k deformaci, narušení izolace.

Miroslav Minařík
Životnost této přepěťovky nesnižují harmonické frekvence. Oldo, jak to vysvětlíš?

Oldřich Morávek, revizní technik
V podstatě každý varistor je polovodič. Řada diod za sebou, mají vlastní uzavírací proud, jsou nastavené na miliampérový bod a každou varistorovou přepěťovkou uteče malinký zbytkový proud. To je jedna z věcí, která snižuje, limituje životnost varistoru. Druhou skupinou fyzikálních veličin, které snižují životnost, jsou přepěťové pulzy z vyšších harmonických od spínaných zdrojů, vrátíme se k LED osvětlení, dnes v každém spotřebiči je spínaný zdroj, frekvenční měnič v domácnosti a varistory tím trpí a snižuje se jejich životnost. Tím, že v sérii jak varistor tak jiskřiště k žádnému svodu nedochází, tím pádem varistor není vůbec namáhaný a životnost je mnohonásobně delší, dá se říct neomezená, jako u jiskřiště.

Miroslav Minařík
Zaznělo obchodní klišé, že přepěťovka by měla být přepěťovkou pro 21. století.

Jan Hájek, DEHN Česká republika
Všechny vlivy, které ovlivňují životnost svodičů přepětí, ať už jsou to harmonické, které produkují frekvenční měniče, různé špičky o menší velikosti, které se neustále častěji a ve větší míře vyskytují v elektrické instalaci, jsou navíc doplněné, že další rušení pro svodiče přepětí představuje komunikaci po sítích nízkého napětí a díky tomu, že svodič nereaguje na drobné špičky, neovlivňuje komunikaci, tudíž je to přepěťová ochrana, kde s velkou mírou jistoty můžeme říct, že nebude do budoucna způsobovoat problémy u moderních distribučních soustav.


To bylo o DEHNguard ACI s Honzou Hájkem a Oldou Morávkem.

Přehled dostupných online katalogů DEHN v redakční knihovně zde!





Pokud pracujete v oboru, máte možnost si zažádat o aktuální katalog s DEHNguard ACI
NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933