Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

DEHN: Tisková zpráva ke konferenci „OCHRANA PŘED BLESKEM V PROSTŘEDÍ S NEBEZPEČÍM VÝBUCHU V PRŮMYSLU“


Document Actions
DEHN: Tisková zpráva ke konferenci „OCHRANA PŘED BLESKEM V PROSTŘEDÍ S NEBEZPEČÍM VÝBUCHU V PRŮMYSLU“
Cílem konference bylo poskytnout účastníkům poznatky nejen o ochraně před výbuchem dle nařízení vlády č. 406/2004 Sb. z hlediska zdroje iniciace - elektrické jiskry, ale především o ochraně před bleskem dle nového souboru norem ČSN EN 62305.
Jiří Kutáč, ze dne: 12.01.2007

pořadatelé: Agentura IRIS Havířov, VVUÚ Ostrava, SPBI Ostrava, DEHN + SÖHNE GMBH + CO.KG.
místo konání: Ostrava - Radvanice, VVUÚ a.s., 30. 11. 2006

Úvodní slovo:
Agentura IRIS Havířov spolu s VVUÚ, Sdružením požárního a bezpečnostního inženýrství a firmou DEHN + SÖHNE uspořádala mezinárodní konferenci „OCHRANA PŘED BLESKEM V PROSTŘEDÍ S NEBEZPEČÍM VÝBUCHU V PRŮMYSLU“.
Cílem konference bylo poskytnout účastníkům poznatky nejen o ochraně před výbuchem dle nařízení vlády č. 406/2004 Sb. z hlediska zdroje iniciace - elektrické jiskry, ale především o ochraně před bleskem dle nového souboru norem ČSN EN 62305. Zaměření konference bylo orientováno na pracovníky v plynárenském, petrochemickém a potravinářském průmyslu. Součástí konference byly také praktické ukázky výbuchu nafty, metanu, uhelného prachu a sušeného mléka. Účastníci konference si mohli na těchto ukázkách uvědomit nebezpečí výbuchu a potřeby nutnosti protivýbuchových ochranných opatření.
Alexej Satinský
ITI Praha


Náhled do učebny

Nebezpečí výbuchu jako jedno ze základních rizik a filosofie jejich eliminace
Používáním vhodných protivýbuchových prvků lze výrazně snížit negativní účinky možných havárií v průmyslových provozech a ochránit nemalé finanční prostředky, jakož i zdraví a životy obsluhujícího personálu. Správná aplikace vychází ze správných předpokladů navržení ochranných systémů a vyžaduje komplexní přístup k této problematice.
Ing. Libor Štroch
VVUÚ, a.s.

Zkušenosti ze zpracovávání dokumentace o ochraně před výbuchem dle nařízení vlády č. 406/2004 Sb.
Nařízení vlády č. 406/2004 Sb., ze dne 2.6.2004, které vyšlo ve sbírce zákonů, částka 131, zabezpečuje do našeho právního řádu transpozici směrnice Evropského společenství 1999/92/ES (ATEX 137) o bližších požadavcích na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví zaměstnanců v prostředí s nebezpečím výbuchu, jejímž cílem je zajištění vyšší úrovně ochrany zdraví a bezpečnosti zaměstnanců. Uvedené nařízení vlády vymezuje zaměstnavatelům minimální požadavky pro posouzení rizik výbuchu a jejich snížení a současně ukládá povinnost zpracovat o tomto posouzení písemný doklad – dokumentaci o ochraně před výbuchem. Posuzování technologií a prostorů z tohoto pohledu v různých oblastech průmyslu a podnikatelské sféry vede k získávání zkušeností a informací, které postupně umožňují vytvářet určitý obraz o stavu protivýbuchové prevence u nás.
Ing. Dušan Stabryn
VVUÚ, a.s.

Ochrana před bleskem / ochrana před přepětím – rizika a statistiky
Příspěvek obsahuje a vysvětluje příčiny škod způsobených bleskem a přepětím. Průmysl, ekonomika a veřejný život jsou velmi závislé na elektronickém zpracování dat. Vysoký podíl instalací elektronických přístrojů způsobuje velkou náchylnost vůči škodám v důsledku úderu blesku (a to až do 2km od místa úderu) a přepětím, ale i z důvodů spínacích přepětí v sítích nn. Jsou zde uvedeny statistiky škod a škodní událostí německých pojišťoven a následné ztráty v průmyslových odvětvích. Z těchto statistik je zřejmé, že za poslední roky došlo k prudkému nárůstu škod vlivem blesku a přepětím. Dále byly zobrazeny a vysvětleny příklady škod z prostředí s nebezpečím výbuchu v průmyslu. Bylo prezentováno nejen riziko úderu blesku, ale také riziko zranění třetích osob v důsledku chybné dokumentace, instalace a nedostatečné údržby. Nebezpečí způsobená blesky mohou mít technické, hospodářské nebo dokonce právní následky, nebude-li provedena ochrana před bleskem dle technických norem.
Dipl. Ing. Peter Respondek
DEHN + SÖHNE


Klik pro větší náhled.
Praktické ukázky výbuchů uprostřed semináře

Iniciační schopnosti elektrické jiskry
Příspěvek se zabývá teorií elektrických jisker a hodnocením metod zjišťování míry nebezpečí iniciace elektrické jiskry výbušných souborů. Sumarizuje poznatky z oblasti iniciace elektrickou jiskrou. Jsou zde prezentovány experimentální data měření jiskry z pohledu různých vlivů, jako například: druh výbušné atmosféry, tvary a vzdálenosti elektrod a jiné.
Doc. Ing. Jaroslav Damec, CSc
SPBI, soudní znalec


Klik pro větší náhled - rovnou v obrázku.
Praktické ukázky výbuchů uprostřed semináře

ČSN EN 62305 Ochrana před bleskem v prostředí s nebezpečím výbuchu
Soubor norem ČSN EN 62305 se zabývá ochranou stavby, uvnitř i jejím blízkém okolí, před hmotnými škodami a ochranou živých bytostí před úrazem dotykovým a krokovým napětím.
Hlavní ochranná opatření staveb před hmotnými škodami jsou tvořena systémem ochrany před bleskem (LPS). Ten je obvykle složen ze dvou systémů: vnějšího a vnitřního systému ochrany před bleskem. Vnější LPS je určen k zachycení úderu blesku jímací soustavou do stavby, svedení bleskového proudu soustavou svodů bezpečně do země, rozptýlení bleskového proudu v zemi uzemňovací soustavou. Vnitřní LPS zabraňuje nebezpečným jiskřením uvnitř staveb použitím ekvipotenciálního pospojování nebo dostatečné vzdálenosti (z důvodu elektrické izolace) mezi vnějšími součástmi LPS a jinými elektrickými vodivými součástmi uvnitř stavby.
Soubor norem platí pro projektování, instalaci, revizi a údržbu LPS pro stavby bez omezení s hledem na jejich výšku, dosažení ochranných opatření před úrazem živých bytostí dotykovými a krokovými napětími.
Ing. Jiří Kutáč
DEHN + SÖHNE

EN / ČSN EN 62305 Ochrana před bleskem v prostředí s nebezpečím výbuchu v praxi
Příspěvek se zabývá návrhem ochranných opatření před bleskem a přepětím pro kompresorovou stanici plynovodního potrubí v Raibachu (Rakousko). Dle normy EN / ČSN EN 62305 bylo nutno provést uzemnění, pospojování, stínění kabelových tras, instalaci přepěťových ochran na síti nn, datové síti a obvodech MaR, jakož i katodickou ochranu. Všechna tato opatření byla vysvětlena na konkrétních příkladech.
Dipl. Ing. Thomas Smatloch
DEHN + SÖHNE

Stanovení požárně technických charakteristik a technicko - bezpečnostních parametrů prachů, plynů a par kapalin v souvislosti s aplikací Nařízení vlády č. 406/2004 Sb.
Látky z hlediska chování při úniku a nebezpečí vzniku požáru i výbuchu jsou charakterizovány fyzikálně chemickými vlastnostmi a tzv. technicko-bezpečnostními parametry (TBP), u tuhých látek požárně technickými charakteristikami (PTCH). Nejspolehlivější způsob, jak získat co nejpřesnější informace o výbušnosti a hořlavosti dané hořlavé látky je experimentální ověření a následné popsání zkoušek pomocí požárně -technické charakteristiky v souladu s Vyhláškou MV č. 246/2001 Sb.
Ing. Ladislav Mokoš
VVUÚ, a.s.

Sborník přednášek lze pořídit u agentury IRIS.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933