Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: DEHN: Fotovoltaické elektrárny a ochrana před bleskem (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.08.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

DEHN: Fotovoltaické elektrárny a ochrana před bleskem


DEHN: Fotovoltaické elektrárny a ochrana před bleskem
Jaký typ jímací soustavy použít? Čím vším musí být vybavena vstupní stejnosměrná vedení? ... u takovýchto elektráren jsou opět dvě možnosti ochrany ... Devátá část Tipy a triky při instalaci přepěťových ochran. Tentokrát o ochraně fotovoltaických elektráren.
Dalibor Šalanský, Jan Hájek, ze dne: 8.08.2007

2. Velké FV elektrárny s panely na plochých střechách
Větší plochy FV panelů instalovaných na ploché střeše, ať již jde o správní budovu či výrobní podnik, s sebou nesou oproti jejich použití na rodinných domech několik nových faktorů významně ovlivňujících celý systém ochrany před bleskem. Prvním podstatným faktorem je daleko větší plocha samotné aplikace a s tím související nárůst její ceny. Naproti tomu se ale nabízejí daleko jednoduší a prostorově ne tolik omezené možnosti pro vybudování oddálené jímací soustavy. Vzhledem k větší ploše střechy je možné použít velké množství standardních prvků, jako jsou jímací tyče, klasické betonové podstavce aj. Tím lze docílit podstatných finančních úspor.

2.1 Jímací soustava
Pro ochranu celé FV elektrárny před bleskem je vhodné zvolit metodu oddálených hromosvodů (obr. 1).


Klik pro větší náhled.
Obr. 1. Metoda oddálených hromosvodů ochranný úhel jímací tyče

Při zakládání nosných hliníkových rámů je třeba dbát na to, aby byla mezi nimi a např. oplechováním atiky střechy dodržena dostatečná vzdálenost. Po obvodu střechy se vztyčí pomocné jímače o takové výšce, aby blesková koule nepropadla a nedotkla se panelů. Podle zařazení celé aplikace do konkrétní třídy ochrany před bleskem (LPL) je třeba doplnit mřížovou soustavu. Příčná propojení soustavy je opět nutné vést v dostatečné vzdálenosti s od nosných rámů a panelů. Na tuto vzdálenost je třeba dbát i při pokládání kabelových tras pro stejnosměrné vodiče. Jsou-li použité trasy z kovových žlabů, nesmí se spojit s hromosvodem, ale s ekvipotenciálním vyrovnáním. Na ně se připojí i nosné rámy FV panelů. Upozornění: Kabelová trasa se může křížit s oplechováním atiky. Zde si musí montér poradit s dodržením vzdálenosti s, a to buď náhradou kovové atiky za plastovou, nebo vyzvednutím trasy nad atiku.
Není-li možné dodržet dostatečnou vzdálenost s, je třeba spojit nosné rámy s jímací soustavou na více místech. V tom případě je zapotřebí zajistit, aby úder blesku nesměřoval přímo do panelu. Toho lze docílit vztyčením pomocných jímačů a jejich uchycením přímo na rám (obr. 2).


Klik pro větší náhled.
Obr. 2. Vztyčení a uchycení pomocných jímačů na rám

2.2 Ochrana proti přepětí a bleskovým proudům
Po instalaci a důkladné kontrole jímací soustavy (FV elektrárny se většinou budují na hotových objektech s hromosvodní soustavou podle ČSN 34 1390) je možné přistoupit ke svodičům přepětí. Ve sdružovacích rozváděčích na střeše se instalují svodiče přepětí zvolené podle počtu sériově zapojených FV panelů. Pouze pro připomenutí: Asi nejčastěji bude pro fotovoltaické aplikace použit typizovaný DEHNguard® Y PV 1000 (FM), jenž je určen pro systémy do 1000V. Tento svodič obsahuje zapojení tří varistorových modulů zapojených do článku Y, a není tedy třeba v rozváděči zavádět složité „prodrátování“. V případě jiných hodnot výstupního napětí je možné využít celou napěťovou řadu varistorových svodičů DEHNguard®, a to v rozsahu 48 až 1000V. Stejně se postupuje i u měničů umístěných např. v technologické místnosti uvnitř objektu (obr. 3).


Klik pro větší náhled.
Obr. 3. Varistorový svodič DEHNguard® Y PV 1000 (foto z montáže)

Svodiči přepětí musí být vybavena všechna vstupní stejnosměrná vedení. Ze strany připojení na distribuční soustavu lze vybírat z několika možností instalace svodičů přepětí. Je-li předávací místo vzdáleno jen několik metrů od měničů (měřeno vždy po vedení), stačí instalovat před elektroměr FV elektrárny nebo za něj kombinovaný svodič přepětí a bleskových proudů Typ 1 DEHNventil® M TN-C (nebo TNS – záleží na dané variantě). Je-li tato vzdálenost větší (řádově desítky metrů), je vhodné volit u elektroměru kombinaci svodičů DEHNbloc® Maxi 1255 a přímo u měničů instalovat svodiče přepětí Typ 2 DEHNguard® S 275. V případě, že FV panely jsou spojeny s jímací soustavou, je třeba instalovat na stranu stejnosměrného vedení svodiče bleskových proudů. Těmi mohou být unikátní svodiče DEHNlimit® PV 1000, které jsou prvními svodiči bleskových proudů na bázi jiskřiště pro systémy do 1000V DC. se schopností omezit následný proud až 100A DC. Ochrana ze strany střídavého napětí je totožná s předchozí variantou.
S ohledem na celkovou cenu aplikace záleží na investorovi, zda se spíše než pro takovouto kompromisní variantu (možnost poškození FV panelů při přímém úderu blesku přetrvává) nerozhodne pro instalaci oddáleného hromosvodu např. s využitím vodičů HVI. Takto řešená ochrana sníží riziko možného poškození na minimum.

2.3 Velké FV elektrárny
Další možnou variantou fotovoltaického zdroje je velká solární elektrárna. Tyto elektrárny jsou budovány na velmi rozsáhlých plochách ve svazích, navíc zpravidla na vyvýšených místech. U takovýchto elektráren jsou opět dvě možnosti ochrany: využití konstrukce fotovoltaických panelů jako náhodných jímačů nebo varianta s oddálenou jímací soustavou. Jako první bude popsána varianta ochrany za pomoci oddálených jímačů. V prvním kroku bude realizována mřížová zemnicí soustava (obr. 4 a obr. 5).


Klik pro větší náhled.
Obr. 4. Příklad mřížové zemnicí soustavy


Klik pro větší náhled.
Obr. 5. Příklad instalace mřížové zemnicí soustavy

Pásek nebo drát se uloží tak, aby bylo možné snadno připojit nosné konstrukce FV panelů (jsou-li kovové). Do prostoru mezi rámy se umístí jímací tyče, aby se panely nacházely v ochranném prostoru jímačů. Pro návrh rozmístění jímačů se použije metoda valivé bleskové koule podle ČSN EN 62305-3 (Ochrana před bleskem – Část 3: Hmotné škody na stavbách a nebezpečí života). Měl by být vzat v úvahu i stín, který jímací tyč na panelu může vytvářet, ale vzhledem k difuzi světla a průměru jímací tyče 16mm půjde o zanedbatelný problém (obr. 6).


Klik pro celý a větší náhled obrázku.
Obr. 6. FV panely chráněné oddáleným hromosvodem DEHN-ISO combi

Další možností zejména při nedostatku místa mezi panely je použití teleskopických stožárů s výškou až 22m (obr. 7).


Klik pro větší náhled.
Obr. 7. FV elektrárna chráněná výškovými jímači

Velmi důležité je vést svody a jímací soustavu v dostatečné vzdálenosti s od chráněného zařízení. Rozmístění a instalace svodičů přepětí jsou stejné jako v předchozích případech. Na stranu stejnosměrného napětí se instalují svodiče DEHNguard® Y PV 1000 nebo DEHNguard® PV 500 SCP (FM), jejichž jedinečnou vlastností je, že se při poškození varistoru přemostí kontaktem schopným dlouhodobě vést proud až 50A! Takto řešené přepěťové ochrany vznikly na základě požadavků výrobců FV součástí. Ochrana FV elektrárny na první pohled vypadá velmi jednoduše, avšak pro tento článek byla zvolena nejjednodušší varianta. Skutečnost je však daleko komplikovanější a rozhodně nesnese zjednodušování a zobecňování – vždy je důležité vytvořit ochranu přesně „ušitou“ na konkrétní aplikaci. U fotovoltaických elektráren mohou být
využity i měřicí obvody, např. pro snímání teploty, světla, rychlosti větru atd. Ty jsou většinou umístěny přímo v poli panelů. U elektráren s otočnými panely jde o napájení motorů a snímače polohy. Všechna tato vedení je třeba zahrnout do systému ochrany před bleskem. Popis řešení uvedené ochrany je však vzhledem k velkému množství různých variant zcela nad rámec tohoto článku. V případě zájmu čtenářů je možné si u autorů vyžádat podklady z přednášky Snídaně na Amperu 2007, která byla zaměřena právě na ochranu fotovoltaických elektráren, nebo přímo kontaktovat autory. Předchozí díly seriálu s mnoha rozšířeními zájemci naleznou v první elektronické KníŠce o ochraně před bleskem a přepětím, kterou lze zdarma stáhnout na: http://www.elektrika.cz/kniska

Dalibor Šalanský
 člen ILPC, LUma Plus, s. r. o., lumaplus@lumaplus.cz
Jan Hájek
 organizační složka Praha, DeHn + Söhne GmbH + Co. KG jan.hajek@dehn.cz

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.