Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: DEHN: Systém ochrany před bleskem pro třídu LPS I (200kA) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.04.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

DEHN: Systém ochrany před bleskem pro třídu LPS I (200kA)


DEHN: Systém ochrany před bleskem pro třídu LPS I (200kA)
V posledních několika letech na území celé České republiky při bouřkové činnosti prudce rostou naměřené hodnoty bleskových proudů, a to až nad 350kA. Tyto údaje byly zaznamenány čidly firmy SIEMENS, která jsou na území České republiky umístěna v Praze a v Mohelnici. Uvedené jevy pravděpodobně souvisejí se změnou klimatu na celém světě. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou důležité součásti pro ochranu před bleskem pro třídu LPS I.
Jiří Kutáč, ze dne: 21.04.2015



Normy v ochraně před bleskem
V členských zemích CENELEC jsou v současné době v platnosti tyto soubory norem:
Uvedené normy jsou naprosto identické se soubory norem:


Obrázek 1 Požár hotelu, který byl způsoben bleskovým proudem o hodnotě 111kA

A)

B)


V souboru českých technických norem ČSN EN 62305-1 až 4 ed.2 jsou obsažena ochranná opatření před bleskem a přepětím nejen pro stavby, či objekty, ale také pro osoby nacházející se uvnitř těchto staveb či v jejich bezprostřední blízkosti. Ochrana před bleskem je zde navržena pro bleskové proudy od 3 až do 200kA.

V souboru norem ČSN EN 62561 – 1 až 7 jsou zkoušeny některé hromosvodní součásti až do hodnoty bleskového proudu 100kA.

Podle praktických zkušeností autora článku někteří technici vůbec nerozlišují nebezpečí, k jejichž vzniku může vést úder blesku do budov či staveb, umístěných na výše položených místech (návrších, kopcích nebo pahorkatinách). Riziko úderu blesku v těchto lokalitách je až osmkrát vyšší než v městské zástavbě. Je také třeba počítat s nebezpečím zavlečení bleskových proudů po metalických sítích z těchto lokalit až do vzdálenosti 1km (měřeno po délce vedení).

Obrázek 2


Součásti pro ochranu před bleskem pro třídu LPS I (200kA)
HVI power – vysokonapěťový vodič pro proud 200kA (10/350)
HVI power je vysokonapěťový kabel k izolaci bleskových proudů do hodnoty 200kA (obrázek 2 a obrázek 3). Tento vodič je používán v instalacích, kde je překročena dostatečná vzdálenost vodiče HVI, tzn. s>0,75m (pro vzduch). Maximální dostatečná vzdálenost pro tento typ vodiče je s≤0,9m (pro vzduch).

Obrázek 3

Pro větší náhled klikněte!

Jde především o využití jako:

 

Obrázek 4


Pro větší náhled klikněte!

Svorky zkoušené bleskovým proudem 200kA
Z důvodu odmítnutí požadavku na zkoušku svorek pro proud 200kA, vlny 10/350 v normě ČSN EN 62561–1, vyvinula a odzkoušela firma DEHN svorky, které jsou vhodné pro tuto hodnotu bleskového proudu (obrázek 4). Hodnota proudu 200kA, vlny 10/350 je vyražena na jejich povrchu, aby nedošlo k záměně se svorkami pro nejvyšší zatížení (obrázek 5).

Obrázek 5


Svorky pro jímací tyče, zkušební nebo spojovací svorky pro 200kA poskytují montážní firmě tyto výhody:

DEHNsolid - svodič bleskových proudů 200kA
DEHNsolid je celosvětově výkonný svodič bleskových proudů. Při svádění bleskového proudu 200kA vlny 10/350μs je dosaženo mimořádné nízké ochranné úrovně Up≤2,5kV (obrázek 6).

Obrázek 6


DEHNsolid je technickou variantou pro řešení ochrany před bleskem (pospojování proti blesku) v případech, kdy je požadována ochrana větší než je třída LPS I, například:
Může jít o tyto objekty:
Pro zmíněné objekty nemusí souhlasit třída ochrany před bleskem pro vnější ochranu s vnitřní. Například pro objekt s nebezpečím výbuchu je možno navrhnout:
Toto rozdělení je nejen ekonomické, ale ve většině případů také technicky proveditelné.

Shrnutí
Firma DEHN každoročně posouvá hranice parametrů výrobků pro ochranu před bleskem k vyšším hodnotám.

Má-li projektant dostatek informací, může v maximální míře využít všechny vlastnosti daného výrobku, což v konečném důsledku uspoří finanční náklady.

Bude-li použita tato nová technologie, vzroste rovněž provozní disponibilita během bouřkové činnosti, což ocení hlavně provozovatelé a majitelé těchto zařízení. 



POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů DEHN+SÖHNE zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.