Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

DEHN: Svodiče pro informačně-technické sítě a monitorování jejich stavu


Document Actions
DEHN: Svodiče pro informačně-technické sítě a monitorování jejich stavu
V důsledku neustále vzrůstajících škod na informačně-technických sítích, které jsou dány nejen bouřkovou činností, ale také spínacími přepětími, je nutno navrhovat ochranu před bleskem a přepětím i pro tyto sítě. Tento trend je dán také zvyšující se citlivostí elektrických a elektronických systémů. V konečném důsledku je koncový uživatel mnohdy oklamán "negativní" reklamou výrobců levných svodičů přepětí. Bohužel, ve většině případů ...
Jiří Kutáč, ze dne: 17.07.2012

 

V důsledku neustále vzrůstajících škod na informačně-technických sítích, které jsou dány nejen bouřkovou činností, ale také spínacími přepětími, je nutno navrhovat ochranu před bleskem a přepětím i pro tyto sítě. Tento trend je dán také zvyšující se citlivostí elektrických a elektronických systémů. V konečném důsledku je koncový uživatel mnohdy oklamán "negativní" reklamou výrobců levných svodičů přepětí. Bohužel, ve většině případů, přijde na to již pozdě. V lepším případě jsou často poškozeny koncové spotřebiče, včetně svodičů. V průmyslu nebo bankovnictví může dojít navíc k výpadkům výroby nebo spojení, což má mnohdy za následek, že tyto následné škody značně překročí hodnotu poškozených přístrojů.

Svodič bleskových proudů a přepětí
BLITZDUCTOR XTU – svodič pro skutečné bleskové proudy (10/350) informačně-technických sítích a obvodů MaR v rozsahu provozních napětí 0 až 180V (obr. 1).


Obr. 1 Svodič bleskových proudů a přepětí BLITZDUCTOR XTU

BLITZDUCTOR XTU je výjimečný těmito parametry:

Universální napěťový rozsah 0 až 180V – stejnosměrné napětí:

  • pro 4 žíly symetrického rozhraní, které jsou galvanicky odděleny od potenciálu země;
  • automatická diagnostika provozního napětí daného signálu;
  • ochranná úroveň je optimálně přizpůsobena danému napětí příslušného signálu.

Kombinovaný svodič bleskového proudu a přepětí:

  • schopnost svádět bleskové proudy 10kA (10/350);
  • nízká ochranná úroveň, která je vhodná také pro koncová zařízení.

Modulový svodič, který je složen ze základního dílu a ochranného modulu:

  • umožňuje jednoduchou výměnu modulů;
  • při vyjmutí, či zastrčení modulů, nedochází k přerušení provozního signálu.
    Tato funkce je určena speciálním spínacím kontaktem, který se nachází v základním dílu.

S integrovaným kontrolním systémem LifeCheck, který umožňuje:

  • kontrolu bez demontáže modulů – ztráty ochrany;
  • včasnou diagnostiku porušeného svodiče.

Monitorování svodičů bleskových proudů a přepětí
Těžištěm systému nepřetržitého monitoringu je modul DRC MCM XT (obr. 2), který umožňuje bezdotykově, stacionárně a kontinuálně sledovat stav svodičů XT s integrovanou technologií RFID.


Obr. 2 Modul monitorování DRC MCM XT

  • K přístroji DRC MCM XT je možno připojit až 10 svodičů BLITZDUCTOR CT a XT s integrovaným systémem LifeCheck.
  • Na jednu linku RS-485 může být připojeno až 15 modulů DRC MCM XT.
    Celkově jedna linka RS-485 může přenést na vzdálené pracoviště informaci o stavu až 150 přepěťových ochran BLITZDUCTOR CT a XT (o 600 žilách).
  • Následně je pak možný dálkový přenos dat až od 150 svodičů pomocí rozhraní RS-485 na vzdálené pracoviště (velín).

Technologie LifeCheck spolehlivě rozpozná tepelné a elektronické přetížení svodičů.
Jsou to tato provedení:

  • BLITZDUCTOR CT; typ: BCT MLC…
  • BLITZDUCTOR XT; typ: BXT ML…
  • BLITZDUCTOR XT; typ: BXT…EX…

Okamžitý stav výše uvedených skupin modulů je permanentně, bezdotykově kontrolován pomocí přístroje DEHNrecord DRC MCM XT. Sumární hlášení stavu svodičů je signalizováno pomocí LED diod nebo pomocí kontaktu dálkové signalizace a zahrnuje v sobě tyto informace:

  • všechny přepěťové ochrany ve skupině jsou OK
  • výměna minimálně jednoho svodiče proběhla úspěšně.

Instalace přístroje
Maximálně 10ks svodičů BLITZDUCTOR XT je možno rozmístit symetricky po obou stranách modulu DRC MCM XT (obr. 3). Počet monitorovaných svodičů, které je zapotřebí před instalací naprogramovat pomocí adresy BUS a čísla pozice Ifd, se nastaví spínačem DIP pro všechny typy aplikací.


Obr. 3 Monitorování stavu svodičů pomocí LifeCheck s technologií RFID

V bezprostřední blízkosti modulu DRC MCM XT se nesmí nacházet žádné nenaprogramované ochrany. Když ano, musí být vzdáleny minimálně 25cm (ve všech směrech) od modulu DRC MCM XT.

Jsou-li instalovány moduly BXT…EX, je nutno zajistit oddělovací vzdálenost mezi jiskrově bezpečnými a normálními obvody pomocí oddělovacích přepážek TW. Tato vzdálenost by měla být 14cm (měřeno od středu lišty TS 35 ke hraně kabelového kanálu).

Samostatná aplikace
Při samostatné instalaci modulů bez synchronizace pomocí lišty BUS (PIN A a B) je nutno dodržet mezi moduly minimální vzdálenost 25cm. V tomto případě jsou všechny SPD v režimu "Master". Pro tuto aplikaci musí být zapojeny kontakty dálkové signalizaci a napájení DC.

Vícenásobné aplikace
U vícenásobných aplikací nemusí být dodržena minimální vzdálenost mezi moduly v důsledku zapojení rozhraní pro paralelní synchronizaci (PIN A a B). Jednotlivé moduly DRC MCM XT musí být naprogramovány do příslušných skupin.

Rozhraní RS-485
Jednotlivé moduly jsou spolu paralelně spojeny pomocí linky BUS, která je zapojena do konektoru A a B. Pro tyto účely je doporučeno použít kroucenou dvoulinku a pro délky kabelů nad 3 m stíněná vedení. Aby byl zajištěn pro délky vedení do 1,2km bezpečný přenos dat, musí být aktivován na modulu přepínač koncového odporu (RT=120Ω) na obou koncích linky RS-485 a průřez vedení by měl být větší než 0,5mm
2. Opouští-li linka budovu, je doporučeno na ni instalovat svodič přepětí.

Programování
Přiřazení svodičů BLITZDUCTOR XT a CT k příslušnému modulu DRC MCM XT se uskutečňuje programováním transpordéru RFID. Pro každý transpordér je vygenerováno a uloženo jednoznačné heslo, které sestává z adresy BUS/čísla skupiny a čísla příslušného svodiče uvnitř skupiny Ifd.

Jsou tři možnosti programování:

  • programování Online na PC a modulu DRC MCM XT (obr. 4).
  • programování Offline pomocí ručního přístroje DRC LC M3+.
  • přímé programování modulu DRC MCM XT.


Obr. 4 Schéma systému programování a monitorování svodiče

Shrnutí

  • Velice důležité je pečlivě prostudovat parametry svodičů přepětí SPD T1 a T2 a zaměřit se nejprve na vrcholovou hodnotu bleskového proudu svodiče SPD T1, ochrannou úroveň svodičů SPD T1 a T2 a vzájemnou energetickou koordinaci mezi svodiči SPD T1 a T2.
  • Těmito parametry se odliší mezi sebou skutečné svodiče a svodiče tzv. "makety".
  • Nezastupitelnou roli mají projektanti, ale také montážní firmy, které provedením kvalitní instalace dodávají ochraně před bleskem a přepětím další přidanou hodnotu.
  • Monitoring a diagnostika svodičů přináší koncovému zákazníkovi komfort a přehled o okamžitém stavu svodiče (obr. 5). Není potřeba čekat na prohlídku nebo dokonce revizi svodičů.


Obr. 5 Systém monitorování Software "DRC MCM XT Status Displaje + Servisní konzola"

Čestné uznání
Firma DEHN + SÖHNE GmbH + Co. KG. obdržela v rámci veletrhu ELECTRON 2011 v Praze čestné uznání GRAND PRIX za Management přepěťových ochran s technologií RFID Life Check (obr. 6).


Obr. 6 GRAND PRIX - Čestné uznání na veletrhu Electron 2011

Odborná porota soutěže GRAND PRIX ocenila přínos celého systému s ohledem na bezpečnost a údržbu technologických zařízení a přehlednosti přenášených informací, např. v dopravě, ve výpočetních centrech, v zásobování energiemi atd.


POKUD PRACUJETE V OBORU, 
máte možnost zažádat si o více informací
níže uvedeným formulářem.


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933