Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

DEHN: Svodič přepětí DEHNvario 3v1


Document Actions
DEHN: Svodič přepětí DEHNvario 3v1
Nový DEHNvario je kompaktní svodič 3v1 pro ochranu a disponibilitu přenosu video signálu. Svodič přináší úsporu místa, snížení nákupní ceny a optimalizaci skladovacích nákladů, protože chrání 3 rozhraní v jednom svodiči. Vhodný je pro analogové video signály (BNC), pro RS 485 - funkce polohování a zoomu i pro napájení 230V. Instaluje se na rozhraní zón ochrany před bleskem 0B až 2 a vyšší.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.11.2016

O novém svodiči jsme hovořili s Jiřím Kutáčem a Thomasem Smatlochem.



Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv:
Přesně tak, jak jsi řekl. Já už tady ve studiu vítám mé dva nové hosty, kterým je Thomas Smatloch. Welcome. A pan Jiří Kutáč.

Jiří Kutáč:
Dobrý den.

Elektrika.tv:
Dnes se budeme bavit o svodičích přepětí pro analogové kamerové systémy. My už jsme se před chvíli spolu bavili na téma, že je to de facto něčím výjimečné. Ten systém se jmenuje DEHNvario a řekněte nám, čím tedy je výjimečný.

Jiří Kutáč:
Tak systém DEHNvario je výjimečný v tom, že současně na veletrhu Ampér a současně na veletrhu ve Frankfurtu v Německu se předvádí jako celosvětová novinka. A výjimečnost spočívá v tom, že v tomto svodiči jsou tři svodiče v jednom. Jednak svodič pro sítě nízkého napětí, pak tady je vstup pro datové sítě RS-485 a v neposlední řadě je tady vstup videosignálu.

Elektrika.tv:
No, jaké jsou tedy přednosti tohoto nového zařízení, protože my zde máme dva přístroje. Jeden zřejmě je ze starší řady. Toto je právě ten, který už jak jste zmínil, se mihnul i na tom Frankfurtském veletrhu v současně běžícím tady s Ampérem v Brně.

Jiří Kutáč:
Takže v současné době se dodává v našem výrobním programu tady tento svodič DEHNvario. Je to jednoduchý svodič pro svalovcové signály, kde vlastně je chráněna jedna dvojlinka. No a zároveň je tady kontakt dálkové signalizace. Umí tento svodič i ochranu před bleskovými proudy a svádí je přes tady tyto pružinky, ocelové pružinky a přes lištu TS-35 do země. Ale tím, že firma chce dále inovovat a posouvat ochranu stávajících systémů datových a to pro analogové kamerové systémy, tak vyvinula ve stejné velikosti tohoto pouzdra další svodič, kde vidíte, že slučuje tyto všechny tři rozhraní v jednom. Pro vaši orientaci je to svodič typu 2, který umí pro jednu žílu 5 kiloampér vlny 8 na 20. To znamená, že celkově 10 kiloampér vlny 8 na 20 svodič přepětí. No a pro sítě nízkého napětí je až maximální napětí 255 voltů, pro RS-485 je to 6,4 voltů maximální napětí a pro kamerové systémy, jako videosignály je to napětí 8 voltů. Mezní kmitočet pro 485ku je 300 megahertz a pro tady videosignál je to pouze 100 megahertz. Takže vidíte, že vlastně šetří tento svodič nejenom montážní část, ale i skladové zásoby, protože nemusíme mít tři svodiče vedle sebe, ale skloubíme to do jednoho pouzdra a tím pádem umožníme tu výjimečnost toho svodiče.



Elektrika.tv:
Tak my jsme tady zmínili de facto analogové kamery. Tento stejný svodič přepětí se používá taktéž u digitálních kamer?

Jiří Kutáč:
Pro digitální kamery pak máme v tomto katalogu novinek, který jsme před chvíli představili s kolegou panem Šalanským. Pak máme tady speciální.

Elektrika.tv:
Nechte to tady déle, jestli to chcete ukázat ještě tady na kameru.

Jiří Kutáč:
Já tady ukážu přesně tu stranu DEHNpatch . To je pro digitální kamery, kde vlastně se dostáváme i na ochranu před bleskovými proudy. No a právě na jednu žílu máme 0,5 kiloampér svodiče bleskového proudu. Takže my umíme nejenom šetřit analogové kamerové systémy, ale jdeme také do ochrany digitálních kamerových systémů přes svodiče DEHNPatch.


Elektrika.tv:
Co se vyskytuje v České republice za kamerové systémy častěji? Jsou to právě ty analogové nebo ty digitální?

Jiří Kutáč:
Většina stávajících systémů je bohužel analogových. No a tam tady tento svodič, ještě se vracím k DEHNVariu, neřekl jsem označení. Je to DEHNvario BNC485230. Takže tento svodič vlastně je pro stávající analogové systémy tak, že bohužel tyto kamery nemohou být pod vlivem bleskového proudu, to znamená, že musí ležet v ochranném prostoru jímací soustavy. A pak tento svodič umožní účinnou ochranu před impulzními proudy, což znamená, že to jsou nepřímé účinky bleskových proudů.

Elektrika.tv:
Mě by zajímalo, co vy považujete nebo kde firma DEHN působí? V jakých státech Evropě, kde všude jste?

Jiří Kutáč:
Naše firma působí na celém světě. Má cca 17 zastoupení, dceřiných společností a působí v dalších zemích jako přes dceřiné nebo přes zastoupení reprezentace a přes cizí firmy, přes 50 zemí světa.

Elektrika.tv:
Co považujete za vlastně takové největší přednosti?

Jiří Kutáč:
Největší přednost považujeme to, že dokážeme skloubit nejenom kvalitu, bezpečnost, ale provozní spolehlivost. To znamená, že jdeme do těch novějších systémů a firma na každém takovémto fóru de facto prezentuje celosvětové novinky a udává tempo ve vědeckém pokroku v této oblasti. Ochraně před bleskem a přepětím. Proto, aby tyto systémy nevypadávaly hlavně v těch kritických situacích, to znamená za bouřky. Nebo při různých extrémních spínacích přepětích, případně dalších vlivech. To je naším cílem mít spokojené zákazníky a ochránit technologii nejenom před majetkovými problémy, to znamená výpadky, ale hlavně se zaměřujeme na bezpečnost osob při práci i na nízkém napětí, vysokém napětí a velmi vysokém napětí přes ochranné pracovní pomůcky.

Elektrika.tv:
Vy vlastně tady my teď jsme tady všichni společně tady na Ampér veletrhu. Je možné vás někde vidět tady v naší hale, popřípadě jinde?

Jiří Kutáč:
Určitě. Chceme pozvat všechny návštěvníky do našeho stánku P24.26.

Elektrika.tv:
Dobře. Tak já si myslím, že takto jsme to všechno zhodnotili. Hovořili jsme tedy o svodičích přepětí pro analogové kamerové systémy s panem Jiřím Kutáčem a Thomasem Smatlochem a v následujících minutách diváci se můžete těšit taktéž na interview s Miroslavem Prokešem, kde se budeme bavit o nové výrobní lince a dále proběhne inverview až v 16:20 a bude se vlastně bavit taktéž o mezinárodním strojírenském veletrhu s panem Jiřím Erlebachem. Takže určitě zůstaňte s námi, my zůstaneme také s vámi. Děkujeme.

Jiří Kutáč:
Díky a na slyšenou.

Elektrika.tv:
Na slyšenou.

O značce DEHN+SÖHNE
V průběhu 100leté existence vyvinul DEHN tři oblasti výroby: vnější ochrana před bleskem, ochrana před přepětím a ochranné pracovní pomůcky. Více než 900 zaměstnanců se podílí na zvyšování technické úrovně, počínaje první generací svodičů přepětí z roku 1957. V průběhu dalších desetiletí DEHN stihnul vyvinout výrobky a ochranné systémy splňující nejvyšší požadavky neustále citlivější elektrotechniky a elektroniky. Okolo 3.500 výrobků určených pro ochranu před bleskem a přepětím se dnes vyvíjí a vyrábí v Neumarktu. Mnohé z nich významným způsobem ovlivnily mezinárodní standardy, a tím potvrdily elitní postavení DEHN+SÖHNE ve světové špičce.



POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů s touto novinkou DEHN+SÖHNE zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933