Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

DEHN + SÖHNE: Vyhledávání rizik u staveb mobilních operátorů


Document Actions
DEHN + SÖHNE: Vyhledávání rizik u staveb mobilních operátorů
Jaké je správné umístění antén na střechách domů a na stožárech ve volném terénu? K tomuto tématu se také vztahuje ochrana před bleskem a přepětím. Toto téma má několik částí na které by se nemělo zapomínat a které jsou mnohdy často opomíjeny. Co za úkony je tedy potřeba udělat, při projektování takové to stavby. Kam a jak uchytit dané antény tak, aby byla dodržena bezpečná vzdálenost od hromosvodů a dalších prvků spojených s ochranou proti přepětí? Jak správně chránit kabeláž vstupující do budovy?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 17.01.2012


Pokud se zajímáte o ochranu anténní techniky před přepětím, pak se zaměřte na přednášku Davida Černocha pracujícího jako zástupce investora, projektanta a revizního technika u jednoho ze tří našich operátorů. Celou přednášku můžete sledovat ve videoklipu níže.

Co se dozvíte?

Jestliže chceme umístit anténu, jakékoliv komunikace, na střechu budovy nebo na stožár stojící někde ve volném terénu, vyvstává zde problém, jak budeme tu danou anténu chránit před bleskem a přepětím. Může to být oddálený hromosvod, pospojování vše se vším a podobně.

Prvním důležitým krokem je, aby projektant zjistil zda na místě, kde chceme postavit anténu, je ochrana před bleskem a zda je řešena podle nové nebo podle staré normy. Dalším bodem je, jakou třídu ochrany u této antény nebo objektu použijeme. Nejnižší možná třída ochrany je 4 a nejvyšší 1. Pokud pomineme ochranu číslo 4, tak pod třídu 3 řadíme standardní wi-fi systémy, satelitní a televizní antény, kde nemůžou hrozit velké škody. Do 2 třídy můžeme zařadit více důležité telekomunikační spoje, jako jsou telefonní ústředny a další stanice, kde je tolik spojů, že při jejím výpadku může dojít k ochromení sítě. Do 1 třídy patří pak všechny nejdůležitější objekty, které by při výpadku ochromily větší část republiky.

Další krok, který by projektant měl učinit je výpočet na základě výšky objektu, výšky anténních systémů a investor by se měl rozhodnout zda bude chránit jen osoby nebo osoby i zařízení . Pokud se tedy investor rozhodne, jak bude objekt chráněn, tak projektant by měl navrhnout řešení podle aktuální normy.

Pokud tedy se vystaví nějaký anténní systém na strojovně, střeše, budovy, je třeba vědět, že nezapadá do stávajícího systému hromosvodů a je tedy potřeba vytvořit nový systém na strojovně, nástavbě, této budovy. Je také nutné dodržovat dostatečné vzdálenosti, podle výpočtů.

Aby byl celý systém ochrany před bleskem kompletní, je třeba využít koaxiálních kabelů se stíněním a toto stínění před vstupem do budovy uzemnit. Pokud se dodrží veškeré vzdálenosti a před vstupem do budovy se použije přepěťová ochrana, vzniká ucelená soustava proti blesku a přepětí.

 

POKUD VÁS TATO PROBLEMATIKA
profesně oslovuje, máte možnost si zažádat
o katalog přepěťových ochran v této oblasti
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933