Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

DEHN: Školení pro správný návrh a montáž vodiče HVI


Document Actions
DEHN: Školení pro správný návrh a montáž vodiče HVI
Jak bylo již s předstihem na podzim avizováno. Uskutečnilo se v letošním dubnu školení pro skupinu montážních techniků, projektantů a revizních techniků z České republiky, které bylo zaměřeno na správnou montáž a použití vodiče HVI. Cílem workshopu bylo zvýšení kvalifikace zúčastněných a tak již od rána bylo napilno. Po krátkém entrée začalo vše shrnutím všech základních technických parametrů ...
Jan Hájek, ze dne: 21.06.2012

 

Jak bylo již s předstihem na podzim avizováno. Uskutečnilo se v letošním dubnu školení pro skupinu montážních techniků, projektantů a revizních techniků z České republiky, které bylo zaměřeno na správnou montáž a použití vodiče HVI.

Vodič HVI je speciálním vodičem pro vytváření izolovaných svodů vnější ochrany před bleskem.

Izolovaná jímací soustava
Tato jímací soustava se volí jako řešení všude tam, kde je ekonomicky, ale hlavně i prakticky výhodnější neřešit jímací soustavu formou důsledného vyrovnání potenciálu blesku a propojit vše se vším za pomoci svodičů bleskových proudů. Izolovaná jímací soustava – vnější izolovaný LPS, je také volen pro ochranu nových zařízení na stávajících objektech.

V případě izolované jímací soustavy, je logicky nutné zajistit i odizolování jejích svodů od chráněného objektu. Izolace vzdáleností vzduchu, ale i za pomoci distančních vzpěr není vhodná pro každou aplikaci a to jak z ryze dispozičních, tak hlavně praktických důvodů. Řešit izolovaně svody bylo před uvedením vodiče HVI na trh mnohdy velkým soubojem argumentů  mezi techniky a provozovateli objektu.  

Vodič  HVI
Vodič HVI je vodičem určeným pro provádění izolovaných svodů. Jeho základním parametrem je jeho schopnost izolace pro bleskový proud, která je stejná, jako má 75cm vzduchu.  Pro zamezení vzniku povrchového výboje, je vodič opatřen vnější polovodivou vrstvou, která tento jev eliminuje.

Jako každé technické řešení, má použití vodiče svoje pravidla, která jsou do detailu popsána v montážním návodě, který je k dispozici na www.dehn.cz.

Mezi první podmínky montáže patří zvláštní znalosti, takže pokud je klient rozumný, vybere si pro jeho návrh a montáž specialistu, který je schopen odvést bezchybnou práci.

Workshop
Společnost DEHN + SÖHNE si je dobře vědoma, že udržet se na špičce nejde pouze za pomoci kvalitních výrobků, ale hlavně v přenesení této kvality až do konce instalace. Na rozdíl od jiných společností investuje do zvyšování znalostí elektrotechniků a supluje tak za nefunkční systém profesního vzdělávání. Oproti těmto vzdělávacím akcím, bylo toto školení – workshop zaměřené jen a pouze na vodič HVI a jeho správnou instalaci. Bylo tedy zaměřeno na specialisty, zvládající aplikace dle ČSN EN 62305.

Obsah jednodenního setkání
Cílem workshopu bylo zvýšení kvalifikace zúčastněných a tak již od rána bylo napilno. Po krátkém entrée začalo vše shrnutím všech základních technických parametrů vodiče HVI. Typickými případy použití a omezení týkajících se instalace vodiče. Mezi nejdůležitější a také i nejdelší téma se bezesporu zařadilo popsání pravidel v oblasti koncovky, ve které se v praxi vyskytuje největší počet montážních chyb.  Poté jsme se přesunuli ze sídla společnosti DEHN + SÖHNE v Neumarktu i.d. Opf. o několik set metrů dále do Johannesszentra, kde byl k dispozici velký prostor sálu s vysokým stropem, pro praktickou montáž, kdy jsme nemuseli brát ohled na počasí.  Dvacetičlenná skupina specialistů z České republiky byla rozdělena na tři skupiny a každá dostala své zadání montáže, kdy mohli ihned zúročit svoje ráno nabité či obnovené znalosti.  Díky profesní zkušenosti účastníků proběhla montáž oproti plánu rychleji a tak zbylo více času na vyhodnocení správnosti realizace jednotlivých praktických úkolů.


Pokud máte zájem se zúčastnit budoucího termínu školení,
přihlaste se tímto formulářem.

  

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933