Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: DEHN: Proč používat izolovaný vodič HVI? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.04.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

DEHN: Proč používat izolovaný vodič HVI?


DEHN: Proč používat izolovaný vodič HVI?
Vodič HVI se stal standardem při rychlém a bezpečném řešení u nedostatečných vzdáleností svodů. Proč by tomu tak mělo být, jsme se zeptali Jana Hájka ... pokud si představíme domek ve velikosti technologického kontejneru, tak v případě tohoto domku bychom museli na střeše udělat nadzvednutou jímací soustavu, na distanční vzpěrkách, tzn., nejlépe betonové podstavce. V případě, že bych je chtěl vynechat, tak ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.04.2018



Stále od realizátorů hromosvodu slýchávám, že ideálním řešením je HVI. Nedá mi to, abych se nezeptal Jana Hájka, proč by tomu tak opravdu mělo být.



Textový přepis rozhovoru:

Jan Hájek

Návrhy ochrany před bleskem za pomoci izolovaného vodiče HVI jsou poměrně jednoduchá záležitost a dá se vytvořit řešení, které je normativně správně a zároveň nevytváří spoustu dalších otázek, které je potřeba řešit.

Mohl bys popsat příklad, kdy bychom HVI nepoužili a co bychom museli udělat?
Jan Hájek

Pokud bychom se rozhodli vytvořit izolovaný hromosvod a neměli k dispozici izolovaný svod za pomoci vodiče HVI, tak pokud si představíme domek ve velikosti technologického kontejneru, tak v případě tohoto domku bychom museli na střeše udělat nadzvednutou jímací soustavu, na distanční vzpěrách,  tzn., nejlépe betonové podstavce, v případě, že bych je chtěl vynechat, tak bych musel udělat kotvení do stěny, natáhnout vodiče, dohlédnout na to, aby stabilita takto nadzvednuté jímací soustavy byla kvalitní i v případě zimní námrazy a foukání větru, protože to se nesmí na střechách opomenout a stejným způsobem provést svody. Jiná varianta by mohla být v případě, kdy bychom se rozhodli pro Faradayovu klec, to bychom museli ohlídat zemnící soustavu, udělat napojení na armovací železa, armovací železa provařit v objektu a všude v místech, kde mi bude vstupovat dovnitř do objektu jakékoliv elektrické vedení, instalovat svodiče bleskových proudů, tzn., vybrat rozvaděč a umístit rozvaděč. Potom se zkoordinovat s dodavateli dveří, nebo oken, tak, aby jejich komponent umožňoval napojení na tuto Faradayovu klec. Je to poměrně pracná a na koordinaci s dalšími profesemi náročná záležitost.

Jak jsem slyšel tento úžasný výčet, tak mám pocit, že už mě ani nezajímá kolik HVI stojí za metr.
Jan Hájek
Samozřejmě když budeme hodinu stát a diskutovat, tak cenu za metr přeskočíme několikrát a ukáže se, že řešení co na první pohled budí dojem, že bude dražší, vychází na polovinu toho, co vypadalo jako levnější.
   

Proč to ještě není naprostý standard v České republice?
Jan Hájek
Bohužel stále máme zákazníky, kteří mají asi hodně peněz a jsou ochotni platit za řešení, která nejsou řešením a neposkytují jim žádnou ochranu. Čím víc zákazníci budou vyžadovat, aby za své peníze dostávali funkční řešení, řešení, které jim bude nabízet bezpečnost a nebudou akceptovat jakékoliv prohřešky nejen vůči normám, ale i fyzikálním zákonům a nebudou za ně platit, tak se tento systém rozšíří víc, i když samozřejmě nemůžeme si stěžovat, je to velice rozšířený systém.

Kdybych se chtěl stát odborníkem na montáž HVI, co bych měl pro to udělat?

Jan Hájek

Kromě teoretických znalostí, vždycky říkáme, když někdo chce navrhovat svody HVI, tak by měl znát co je to izolovaný hromosvod, jak se počítá dostatečná vzdálenost, jak se vyšetřují ochranné prostory, na co si dát pozor, jak se chránit vůči elektromagnetické indukci, protože nesmíme zapomenout, že kolem vodiče, i když je izolovaný, vzniká elektromagnetické pole. Další krok by mělo být navštívení odborného semináře, který se věnuje správnému návrhu a instalaci vodičů HVI, kterých pořádáme v České republice spolu s našimi obchodními partnery velké množství a potom, když absolvuje seminář, měl by využívat to, čím se odlišujeme od naší konkurence, že poskytujeme poradenství a podporu na místě, nebo klidně za pomocí fotografií. Taková montážní firma by se neměla bát konzultovat svůj návrh, montáž s námi, tak, aby měli jistotu, že něco nevynechají, nebo se nedopustí nějaké, byť drobné chyby.


Chcete se stát odborníkem na montáž vodičů HVI? 
Přihlaste se na nejbližší seminář DEHN+SÖHNE zde!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.