Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Dehn: Porovnání svodičů přepětí


Document Actions
Dehn: Porovnání svodičů přepětí
Rostoucí počet a zvyšující se citlivost elektrických přístrojů a zařízení vyžadují technická opatření, která sníží riziko vlivů, rušení, nebo dokonce zničení těchto zařízení vlivem přepětí. Není se tedy čemu divit, že se stále více klade důraz na detailní ochranu před bleskem a přepětím ...
Jiří Kutáč, Peter Respondek, ze dne: 28.04.2009


Rostoucí počet a zvyšující se citlivost elektrických přístrojů a zařízení ve všech oblastech hospodářství a větší požadavky na připravenost systémů vyžadují technická opatření, která sníží riziko vlivů, rušení, nebo dokonce zničení těchto zařízení vlivem přepětí.

K elektrotechnickým ochranným opatřením patří čím dál tím více detailní ochrana před bleskem a přepětím. Úlohou přepěťových ochran je chránit elektrickou instalaci, provozní prostředky a koncová zařízení před zničujícími účinky přechodných přepětí.

Klasifikace svodičů
Přechodná přepětí jsou elektrické jevy, jejichž hodnoty mohou výrazně překročit hodnoty síťových napětí v časovém úseku několika desítek až stovek mikrosekund. Vrcholové hodnoty přepětí jsou dány v závislosti na příčině vzniku přepětí.

Tab. 1. Výhody a nevýhody jiskřišť a varistorů

  + Výhody - Nevýhody
Jiskřiště vysoká schopnost svádění impulzních proudů
vysoká odolnosti proti dočasným přepětím
vysoké zapalovací napětí
následný proud
Varistor nízká ochranná úroveň
žádný následný proud
ohraničená schopnost impulzních proudů
žádná odolnost proti dočasným přepětím

Klasifikace svodičů přepětí SPD typu 1, 2 a 3 odpovídají evropské normě EN 61643- -11 [1] a české harmonizované normě ČSN EN 61643-11 [2]. Dřívější označení svodičů SPD, třída požadavků B, C a D, není součásti této normy, rovněž tak ani pojmy svodič bleskových proudů nebo kombinovaný svodič. Pod těmito názvy jsou v současné době nabízeny různé výrobky se zcela rozdílnými výkonovými parametry s ohledem na elektrické parametry nebo ochranné účinky. Přesné objasnění pojmů je nutné, protože jde o výrobky, které nemusí odpovídat minimálním požadavkům normy. Provozovatele nebo instalatéra mohou dále znejistit pojmy jako např. schopnost svádět bleskové proudy. Není možné, aby elektroinstalatér prováděl vyhodnocení technických výkonových parametrů svodičů v místě montáže. Montér si nemůže být jist, jakou ochranu mu zajistí instalovaný svodič.

Pospojování před bleskem
Moderní svodiče přepětí SPD typu 1 vycházejí z toho, že svádějí impulzní proudy o vysoké vrcholové hodnotě, aniž by došlo k jejich destrukci a výpadku napájecích sítí koncových uživatelů. Jsou instalovány podle koncepce vyrovnání potenciálů bleskových proudů bezprostředně na rozhraní vstupu napájecí sítě nn do budovy mezi živé vodiče a vodič PEN/PE a sběrnice vyrovnání potenciálů. Při úderu blesku, např. do jímací tyče, teče část bleskového proudu přes svody do uzemňovací soustavy. Další část tohoto proudu (asi až 50% celkové hodnoty bleskového proudu) protéká přes uzemňovací přívody do vnitřní části instalace. Proto musí být instalované svodiče schopny svést bez poškození bleskové proudy o velké vrcholové hodnotě a propustit pouze malou část energie tak, aby nebyly energeticky namáhány instalované svodiče SPD typu 2, 3 a koncová zařízení. Přitom by neměla být překročena ochranná úroveň svodičů.


Kaskáda svodičů přepětí v napájecí síti nn

Jiskřiště versus varistor
Pro konstrukci svodičů přepětí se převážně používají dvě rozdílné technologie:

  • jiskřiště,
  • metaloxidové varistory (MOV – Metal-Oxide Varistor).

Metaloxidové varistory nezpůsobují žádné následné proudy, a proto se zdají být ideálními pro použití v sítích nn. Naproti tomu jejich velkou nevýhodou je jejich omezená schopnost svádět bleskové proudy, např. při přímém úderu blesku. Naopak jiskřiště jsou konstruována tak, aby byla schopna svést tyto bleskové proudy, aniž by došlo k jejich poškození. Nevýhodou jiskřišť je vysoké zapalovací napětí a vznik následných proudů vlivem zdánlivého zkratu.

Instalací jiskřišť s nízkou ochranou úrovní dojde k podstatnému zlepšení vlastností daného obvodu. V nejlepším případě by se mělo jiskřiště chovat jako varistor. Toto zaručí jen výkonové jiskřiště.

Tab. 2. Běžná provedení svodičů přepětí a jejich omezení

SPD Specifický zkušební parametr Tvar vlny (µs)
typ 1 impulzní bleskový proud Iimp 10/350
jmenovitý impulzní proud In 8/20
typ 2 jmenovitý impulzní proud Imax 8/20
jmenovitý impulzní proud In 8/20
typ 3 rázové napětí U0C s kombinovanou vlnou generátoru (CWG) 1,2/50
8/20

DEHNventil
Na následujícím obrázku je jako bezpečná ochrana zobrazen DEHNventil, který je složen ze dvou jiskřišť a monitorovací jednotky. V  DEHNventilu jsou spolu spojeny výhody jiskřiště s technologií RADAX-Flow, zapouzdřeného jiskřiště a metaloxidového varistoru bez jeho nevýhod.


Ochranný modul DEHNventilu, který se skládá z jiskřiště na bázi RADAX-Flow, monitorovací jednotky a signalizace kontroly

Svodiče přepětí na bázi varistorů nemohou poskytnout kombinaci těchto předností. Spojitá charakteristika působení a pevně  definovaná napěťová charakteristika varistorů toto neumožní. Principu koordinace mezi svodiči na bázi varistorů SPD typu 1 a 2 není možné v praxi dosáhnout při působení bleskového proudu o tvaru vlny 10/350μs. Dynamické rozdělení energie impulzního proudu na svodiči na bázi varistoru podle ukazuje, že již při vrcholové hodnotě bleskového proudu 1,5kA o tvaru vlny 10/350μs je dosaženo mezní hodnoty a v kaskádě zapojené svodiče mohou být poškozeny.


Jiskřiště na bázi technologie RADAX-Flow

Shrnutí
Je prokázáno, že tzv. svodiče bleskového proudu nebo kombinované svodiče na bázi varistorů nepředstavují vzhledem k jejich účinnosti žádnou skutečnou technickou variantu oproti svodičům na bázi jiskřišť. Jejich výkonová schopnost leží hluboko pod svodiči na bázi jiskřišť a je v nejlepším případě srovnatelná se svodiči přepětí SPD typu 2. Je zřejmé, že může být provedeno jen cenové srovnání mezi kombinovanými svodiči na bázi varistorů a svodiči SPD typu 2.
 

Další informace můžete získat registrací níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933