Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím pro výtahy (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.11.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím pro výtahy


DEHN: Ochrana před bleskem a přepětím pro výtahy
V roce 2014 došlo k prudkému nárůstu škod na elektronických zařízeních výtahů, které byly způsobeny přímými údery blesku do budov, nebo údery v jejich blízkosti. Za škody způsobené úderem blesku mohou různé vlivy, jako je nedodržení dostatečné vzdálenosti mezi hromosvodem a vnitřní instalací budovy či fakt, že přepěťové ochrany SPD nejsou instalovány v rozvaděčích výtahu. Jak se proti těmto škodám chránit? Ochraně před bleskem a přepětím pro výtahy se věnuje další část Blitzplaneru.
Jiří Kutáč, ze dne: 28.11.2014



Škody způsobené bleskem a přepětím

V roce 2014 došlo k prudkému nárůstu škod na elektronických zařízeních výtahů, které byly způsobeny buď přímými údery blesku do budov, nebo v jejich blízkosti.

Problém může nastat, když má dojít k výplatě pojistného plnění pojišťovnou a objekt není pojištěn na přímý úder blesku, nebo škody způsobené přepětím dosáhnou vysokých hodnot. Je-li hodnota bleskového proudu malá, mnohdy se ani nenajde místo zásahu. Škody způsobené vlivem úderu blesku jsou často způsobeny těmito vlivy:


Obr.1 a 2 Vyústění výtahové šachty na panelovém domě (včetně rozvaděče)

    


Technické řešení
Výtahy slouží pro přepravu osob a dopravu nákladu ve všech soukromých a veřejných oblastech života. Pro nízké dopravní výšky se často používají hydraulické výtahy, v ostatních případech lanové výtahy s protizávažím. Rychlost výtahu pro přepravu osob začíná na cca 1m/s. Pro vyšší budovy až 8m/s a pro mrakodrapy (výškové budovy) až 17m/s. Zátěž může dosahovat přepravní kapacity až 5 tun.

Výtahy dnes splňují bezpočet funkcí:
Tyto funkce jsou možné jen při použití citlivých elektronických zařízení.

Výrobci výtahů instalují bezpočet opatření ke snížení rozměrů ve vazbě na kabeláž a technologii výtahů na přiměřenou míru. Přestože jsou rozvaděče kovové a odstíněné a kabeláž je provedena v souladu s principy EMC, nemohou tato opatření zabránit, aby vznikaly škody způsobené přepětím na výtazích.

Součástí technologie výtahů jsou také periferní jednotky (např. tlačítko volby poschodí, ukazatel poschodí), které jsou propojeny s kabinou výtahu. Svodiče přepětí jsou instalovány nejen na přívodu sítě NN, ale také na přívodu telefonu a ústředny elektrické požární signalizace (EPS) obr.3  [3].

Obr.3 Umístění přepěťových ochran v obvodech výtahu





Shrnutí

Ochrana výtahu musí být v souladu s koncepcí ochrany před bleskem pro danou stavbu [2].

Při pravidelných revizích musí revizní technik upozornit provozovatele elektrických zařízení na případný nesoulad s touto koncepcí.

Při instalaci přepěťových ochran je vhodné používat svodiče jen od jednoho výrobce a dodržovat jejich montážní návody. 
                      
Literatura

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o aktuální
papírový katalog přepěťových ochran DEHN+SÖHNE
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.