Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Bezpečnost zařízení, EMC

eDEHN#47: Ochrana plynových zařízení

  • 13.05.2021
eDEHN#47: Ochrana plynových zařízení
Co asi vznikne při kombinaci blesku a plynu? Že nemalovat "čerta na zeď"? Samozřejmě i tato kombinace za určitých okolností nemusí nutně představovat nebezpečí. Asi bychom všichni měli vědět, kdy se plyn promění v nebezpečnou třaskavinu, kdy uzemňovat a proč. Nebo také proč se nestát členem šílených pospojovačů. Pokud si chcete zopakovat filozofii ochrany plynových zařízení před bleskem a přepětím, sledujte tento webcast ...

Znáte účinky blesku?

  • 15.12.2017
Znáte účinky blesku?
Blesk může zabít nebo podpálit. To se obecně ví, ale i když se žádná z alternativ nestane, vždy se něco průchodem bleskového proudu změní. A v této oblasti dochází argumenty většině účastníků. Připomeňme si některá zjištěná fakta o účincích blesku. Jaké známe účinky bleskového proudu a na čem závisí? Například tepelné účinky bleskového proudu jsou spojeny průchodem tohoto proudu vodiči LPS a dány prů­řezem, elektrickým odporem vodičů LPS a vrcholovou hodnotou proudu ...

Brněnský REMET chrání izolovaný vodič HVI

  • 28.04.2016
Brněnský REMET chrání izolovaný vodič HVI
Pokud chcete ochránit objekt před bleskem a neznáte přesné složení konstrukce budovy a trasy inženýrských sítí, nemůžete odpovědně stanovit bezpečné vzdálenosti od svodů. Možným řešením je použití izolovaných vn vodičů. Podívejte se na reportáž o instalaci izolovaného vodiče HVI od společnosti DEHN + SÖHNE na budově brněnské společnosti REMET.

DEHN: Ochrana ochranných zařízení

  • 16.02.2016
DEHN: Ochrana ochranných zařízení
Ochranu systémových elektroinstalací, zabezpečení objektu a kamerových systémů proti blesku mnoho firem podceňuje. Periferie, jako jsou oblasti zahrady se zabezpečovacími prvky, se často obětují a nechrání se. Chránit je třeba komunikaci i napájení z periferií před zavlečením části bleskového proudu dovnitř do instalace objektu. Jaké zabezpečovací prvky k tomu můžeme použít?

DEHN: Systém ochrany před bleskem pro třídu LPS I

  • 4.02.2016
DEHN: Systém ochrany před bleskem pro třídu LPS I
Firma DEHN+SÖHNE jako první na světě je schopná svádět bleskové proudy nejen vyrovnáváním bleskového proudu přes svodiče bleskových proudů a přepěťovou ochranou, ale také přes systém HVI vodičů typu power. Tento systém je doplněn svorkou na 200kA, která jako jediná na světě je schopna svést bleskový proud o této vrcholové hodnotě. Systém ochrany před bleskem pro třídu LPS I nám představili Jan Hájek a Jiří Kutáč.

HAGER point#5: Koordinace proudových chráničů a svodičů přepětí

  • 12.01.2016
HAGER point#5: Koordinace proudových chráničů a svodičů přepětí
Jak správně zkoordinovat instalaci proudových chráničů a svodičů přepětí? Hlavním pravidlem je instalovat proudový chránič za svodič přepětí. Směr řazení přístrojů není odvislý od směru toku energie z napájecí soustavy, ale je dán předpokládaným tokem impulzního nebo výbojového proudu, který má svodič odvést. Například při instalaci venkovní jednotky klimatizace je nutno instalovat svodič přepětí co nejblíže vstupu od tohoto zařízení.

Šokující výpovědi Jana Hájka #10: Podle čeho se řídit při plánování ochrany před bleskem?

  • 28.12.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #10: Podle čeho se řídit při plánování ochrany před bleskem?
Zřízení či nezřízení ochrany před bleskem nezávisí na subjektivních dojmech. K rozhodnutí existuje objektivní nástroj a tím je analýza rizika. Stavební zákon přitom jasně říká, že na všechny činnosti, na které člověk sám nestačí, má mít najatého odborníka. První kroky každého laika by proto měly směřovat k autorizovanému odborníkovi.

Šokující výpovědi Jana Hájka #9: Má se realizátor aktivního hromosvodu obávat postihu?

  • 16.12.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #9: Má se realizátor aktivního hromosvodu obávat postihu?
Hrozí realizátorovi aktivního hromosvodu dodatečně nějaký postih? Tuto otázku jsme položili odborníkovi na ochranu před bleskem a přepětím Janu Hájkovi. Ve většině případů v České republice zaplatil selhání ochrany prostřednictvím aktivního hromosvodu majitel objektu. Jak je to s platností norem a ochranou před bleskem u veřejných zakázek? A jak přistupují úředníci k nahlášení špatného provedení hromosvodu?

DEHN: Ochrana před bleskem pro dřevostavby

  • 16.11.2015
DEHN: Ochrana před bleskem pro dřevostavby
V současné době patří dřevostavby na trhu k nejrozšířenějšímu druhu staveb zejména v oblasti výstavby rodinných domů. Je to dáno zejména dobou výstavby, která se pohybuje v řádu týdnů, a také cenovou úrovní. Na první pohled není možno rozeznat dřevostavbu od stavby z klasického zdiva. Představuje však za určitých podmínek značné riziko především z hlediska požáru. Tento článek se zaměří na podrobný popis a návrh bezpečnostních opatření.

Šokující výpovědi Jana Hájka #7: Jak může být aktivní hromosvod na letištní hale?

  • 5.11.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #7: Jak může být aktivní hromosvod na letištní hale?
Odletová hala brněnského letiště v Tuřanech dostala v roce 2007 ocenění Stavba roku. Přitom je na ní ale instalován aktivní hromosvod, jehož instalace na místech sloužících jako shromaždiště osob je v rozporu s předpisy. Jak je možné, že někdo takové provedení hromosvodu navrhl a schválil? A kdo za tuto chybu nese trestní odpovědnost? Na tyto a další otázky odpovídal odborník na ochranu před bleskem a přepětím Jan Hájek.

DEHN: O seriálu Tipy a triky při instalaci přepěťových ochran

  • 7.09.2015
DEHN: O seriálu Tipy a triky při instalaci přepěťových ochran
Zavedením nového souboru harmonizovaných evropských norem pro ochranu před bleskem ČSN EN 62305 v roce 2006 do naší normalizace se podstatně změnily podmínky pro projektování, revidování a instalaci ochrany před bleskem a přepětím. To s sebou přineslo mnoho nejasností a problémů v práci elektrotechniků. Již v červenci roku 2006 proto vyšla v Elektru první část seriálu Tipy a triky při instalaci přepěťových ochran Honzy Hájka ze společnosti DEHN + SÖHNE a Dalibora Šalanského ze společnosti Luma Plus, kteří začali do této problematiky postupně vnášet jasno.

Šokující výpovědi Jana Hájka #2: Co zjistily kontroly ochrany před bleskem?

  • 20.07.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #2: Co zjistily kontroly ochrany před bleskem?
Ochrana před bleskem a přepětím v České republice je ve většině případů instalována špatně. Lidé dávají přednost levnějším řešením s levnými komponenty, které ale často nesplňují předpisy. Dokazují to kontroly konkrétních provedení ochrany před bleskem, které se svými kolegy provádí odborník Jan Hájek. Jaké konkrétní nedostatky se vyskytují například u zemnících soustav?

DEHN: Mimořádné události způsobené údery blesků do staveb nebo technologických zařízení v roce 2014

  • 25.06.2015
DEHN: Mimořádné události způsobené údery blesků do staveb nebo technologických zařízení v roce 2014
Američtí meteorologové přišli s konstatováním, že globální oteplování výrazně zvyšuje četnost blesků, což s sebou přináší mnohá rizika. Závěry výzkumu byly publikovány v odborném časopise Science. Jsou založeny na údajích získaných z americké sítě detektorů blesků. Vědci se domnívají, že do roku 2100 frekvence blesků vzroste o třetinu oproti stavu v roce 2000. To s sebou nese větší nebezpečí vzniku lesních požárů a rovněž změn v chemickém složení atmosféry.

ABB: Zásuvky s přepěťovými ochranami a zásuvkové okruhy s SPD typu 3

  • 16.06.2015
ABB: Zásuvky s přepěťovými ochranami a zásuvkové okruhy s SPD typu 3
Moderní elektronické systémy s obvody s velmi vysokou úrovní integrace jsou velmi citlivé na elektromagnetické rušení a přepětí. Instalací přepěťových ochran při dodržení platných právních předpisů se sníží nebezpečí jejich poškození na minimum. Před nepříznivými účinky přepětí je nutné chránit zařízení komplexně - tedy nejen jeho napájecí vedení, ale také všechny další možné vstupní cesty. O napájecí vedení se postarají silové zásuvky osazené přepěťovými moduly. Ostatní vstupující vedení, po kterých se nebezpečné přepětí může šířit, lze ochránit specializovanými zařízeními.

PHXC: Novinky u svodičů PLUGTRAB PT-IQ

  • 11.06.2015
PHXC: Novinky u svodičů PLUGTRAB PT-IQ
PLUGTRAB PT-IQ představuje novou generaci systému ochrany před přepětím s inovativními vlastnostmi. Inteligentní mikroprocesorem řízený dohled nad všemi podřízenými moduly okamžitě rozpozná jejich možné poškození energeticky bohatými impulzy. Vícestupňová signalizace stavu na místě a dálková signalizace stavu jsou hlídány základní jednotkou s mikrokontrolérem. Ten zajišťuje napájení podřízené skupiny stejně jako sběr a distribuci signálů dohledu nad stavem.
FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933