Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: DEHN: Mimořádné události způsobené údery blesků do staveb nebo technologických zařízení v roce 2014 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.06.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

DEHN: Mimořádné události způsobené údery blesků do staveb nebo technologických zařízení v roce 2014


DEHN: Mimořádné události způsobené údery blesků do staveb nebo technologických zařízení v roce 2014
Američtí meteorologové přišli s konstatováním, že globální oteplování výrazně zvyšuje četnost blesků, což s sebou přináší mnohá rizika. Závěry výzkumu byly publikovány v odborném časopise Science. Jsou založeny na údajích získaných z americké sítě detektorů blesků. Vědci se domnívají, že do roku 2100 frekvence blesků vzroste o třetinu oproti stavu v roce 2000. To s sebou nese větší nebezpečí vzniku lesních požárů a rovněž změn v chemickém složení atmosféry.
Jiří Kutáč, ze dne: 25.06.2015



Díky novým metodám se vědcům podařilo objevit souvislost mezi teplotou a velikostí bouřkových mraků. Zjistili, že teplo jim slouží jako jistý druh paliva. „Jak se planeta otepluje, bude zde více tohoto paliva, takže bouře zahrnující blesky budou mít více energie,“ uvádí profesor David Romps z Kalifornské univerzity.

Podle zdrojů ČHMI Praha byly na území ČR zaznamenány blesky o vrcholové hodnotě proudu nad 350kA.

Ze statické ročenky HZS 2013 (tabulka) je zřejmé, že mnohem větší škody způsobené bleskem (cca v hodnotě 43.300.000 korun) byly na objektech, na kterých nebyl instalován hromosvod (obrázek 1). Celkové škody od blesku, po jehož úderu hořely objekty nebo technologie, dosáhly  72.561.000 korun. Statistická ročenka HZS za rok 2014 bude k dispozici v květnu 2015.


Obrázek 1 Výňatek ze statistické ročenky HZS 2013
 
Škody na fotovoltaických elektrárnách

Také v roce 2014 došlo ke značným škodám na elektrických a elektronických zařízeních fotovoltaických elektráren (dále jen FVE). Je to dáno především jejich nedostatečnou ochranou před bleskem a přepětím. Výstavba FVE na volných plochách probíhala převážně do konce roku 2010. Některé z nich byly dokonce stavěny i za umělého osvětlení, čemuž odpovídala kvalita i úroveň materiálu a montáže. Nejčastější příčiny škod jsou tyto:

Obrázek 2 FVE bez hromosvodu
 

Obrázek 3 Vyhořelá elektronika fotovoltaických panelů 
 

Někteří majitelé, či provozovatelé FVE neřeší uvedené problémy a při vzniku mimořádné události se spoléhají na plnění pojišťoven. Poté mohou být překvapeni výši plnění, protože nesplnili příslušná smluvní ujednání. Mnozí z nich si neuvědomují, že důkazní břemeno je na jejich straně, a tudíž by měli při likvidaci škody úzce spolupracovat s příslušným znalcem.

Mimořádná událost na bioplynové stanici
Po přímém úderu blesku do komína generátoru vznikl požár a následně byla poškozena technologie bioplynové stanice (obrázek 4).

Obrázek 4 Vnitřní kabeláž bioplynové stanice po požáru
 
Bleskový proud byl sveden z komínů generátoru do zemnící soustavy. Přitom nastal přeskok části bleskového proudu na kabeláž, která křížila uzemňovací přívod. Ta začala hořet také proto, že hlavní ekvipotencionální sběrnice (MEB) nebyla spojena s uzemňovací soustavou. Přestože byl v hlavním rozváděči instalován svodič SPD typu 1+2 na bázi varistoru, byly poškozeny elektronické systémy uvnitř bioplynové stanice (obrázek 5). Výsledkem této mimořádné události byly finanční ztráty ve výši jednoho miliónu korun a to na majetku stanice, ale také z důvodu výpadku technologie.

Obrázek 5 Svodič přepětí SPD typu 1+2 (na bázi varistorů) umístěný v hlavním rozváděči

Konstatování stavu věci:

Po úderu blesku do anténního stožáru hořel rodinný dům
V celé České republice převládají instalace hromosvodů nejen na rodinných domcích, ale také na obytných domech, kdy jsou anténní stožáry vodivě spojeny s hromosvodem. Důkazem nevhodnosti této instalace je případ z roku 2014. Po přímém úderu blesku do antény se na Liberecku vznítil dřevěný krov a následně celé podkroví rodinného domu. Část střechy bylo nutné rozebrat a dohasit skrytá ohniska, která hasiči vyhledávali termokamerou.

Škoda byla vyšetřovatelem odhadnuta na 200.000 korun, přičemž se včasným zásahem hasičů,  podařilo uchránit majetek v hodnotě 2.500.000 korun.

Obrázek 6 Požár rodinného domu po úderu blesku do antény
 
Blesk uhodil do vedení vn a zabil dva koně

Farmářka ze Šumperska zažalovala společnost ČEZ Distribuce kvůli odpovědnosti za smrt dvou koní. Důvodem smrtelného zranění koní bylo krokové napětí, které se šířilo od stožáru  elektrického vedení (v majetku ČEZu) vzdáleného zhruba 70m. Soudy daly žalobkyni za pravdu, přestože se ČEZ bránil, že šlo o neodvratitelnou událost, na jejímž počátku byl blesk.

"ČEZ nedostál své povinnosti předcházet vzniku škod," shrnula u krajského soudu advokátka Věnceslava Holubová, která farmářku zastupovala. Blesk uhodil do vedení vysokého napětí, které podle znalců (a následně i názoru Okresního soudu v Šumperku a odvolacího Krajského soudu v Ostravě) nebylo správně uzemněno.

ČEZ tak musel farmářce zaplatit 137.915 korun a dalších zhruba 100.000 korun na náhradách nákladů řízení.

Kdyby se na místě koní nacházel člověk, byly by s největší pravděpodobností zasaženy jen jeho dolní končetiny, které by byly ochromeny. Proud na rozdíl od zvířat neprochází srdcem člověka (obrázek 7).


Obrázek 7 Kroková napětí pro člověka a zvířata
  

Shrnutí
Technici, kteří jsou odpovědni za úroveň ochrany před bleskem a přepětím, by měli předcházet mimořádným událostem. Nemají-li ovšem v daném oboru potřebné znalosti, měli by zvážit své další působení v něm. Jejich činnost může být nebezpečná nejen pro ně samotné, ale především pro jejich zákazníky.

Na území České republice mají odborné firmy povinnost při projektování, montáži a revizní činností dodržovat:


„Blesk nezná normy ani výrobce, ale normy a výrobci musí respektovat blesk jako extrémní přírodní děj“. 
 
V posledních létech se v České republice stále častěji projevují extrémní účinky bleskových proudů, a to až nad hodnotu 350kA.

Literatura


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů DEHN+SÖHNE zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.