Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

DEHN log#27: Svodič typ 1, řady DEHNbloc


Document Actions
DEHN log#27: Svodič typ 1, řady DEHNbloc
Přestože elektroniky v budovách stále přibývá, tendence velikosti rozvaděčů je opačná. V některých případech sestavit funkční obsah rozvaděče při zachování všech legislativních a technických parametrů, připomíná spíše hru Tetris. Proč lze se svodiči bleskových proudů DEHNbloc Maxi CI 440 a 760 ušetřit až 60% místa v porovnání s konvenčním zapojením? Srdcem koordinovaného svodiče bleskových proudů DEHNbloc Maxi CI 440 a 760 je osvědčené jiskřiště s funkcí vlnolamu a technologií RADAX-Flow ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 19.03.2018


Koordinované svodiče bleskových proudů DEHNbloc Maxi CI 440 a 760 jsou určeny speciálně pro systémy s vyšším napětím a chrání zařízení před škodlivými účinky přímých úderů blesku a před přepětím. V těle přístroje šířky tří standardních modulů se spojují osvědčené vlastnosti svodičů řady DEHNbloc Maxi a předjištění svodiče odolné proti bleskovému proudu. Díky tomu lze ušetřit až 60% místa v porovnání s konvenčním zapojením.



Vzhledem ke zmenšujícím se rozměrům rozvaděčů je pro uživatele bezproblémová instalace svodičů bleskových proudů v souladu s příslušnými normami stále obtížnější. Použitím svodiče DEHNbloc Maxi CI budou splněny požadavky nejen na úsporu místa při instalaci svodičů typ 1, ale zároveň budou dodrženy požadavky na ochranu, vyžadované u moderních rozvaděčů.

Typickou oblastí použití těchto svodičů jsou průmyslová zařízení se jmenovitým napětím 400/690V, IT sítě v chemickém průmyslu se jmenovitým napětím 500V AC, ochrana nízkonapěťové strany transformátorů pro větrné elektrárny, stejně jako ochrana AC strany centrálních střídačů ve fotovoltaických aplikacích.





  • Svodič bleskových proudů v kompaktním provedení na bázi jiskřiště s integrovaným předjištěním odolným proti bleskovému proudu
  • Schopnost svádět velmi vysoké bleskové proudy až 35kA (10/350µs)
  • Nízká ochranná úroveň (včetně předjištění)
  • Vysoká provozní spolehlivost chráněných zařízení je zajištěna omezením následného proudu technologií RADAX-Flow
  • Energeticky koordinovaný v rámci skupiny produktů Red/Line
  • Funkční stav nebo porucha je signalizována zeleným/červeným terčíkem v signalizačním poli

Integrované předjištění svodiče je dimenzováno tak, aby byl zajištěn nejvyšší svodový výkon, spolu s optimální ochranou zařízení. Díky tomu odpadá instalace odpovídajícího samostatného předjištění svodiče, čímž mohou být použity co možná nejkratší přívodní vodiče v souladu s doporučením normy ČSN 33 2000-5-534.


Srdcem koordinovaného svodiče bleskových proudů DEHNbloc Maxi CI 440 a 760 je osvědčené jiskřiště s funkcí vlnolamu a technologií RADAX-Flow. U svodičů typ 1 na bázi jiskřiště proteče během svodu tímto jiskřištěm veškerý bleskový proud. Ničivá energie je (stejně jako u vlnolamu) snížena na přijatelnou úroveň, což znatelně odlehčí zatížení následných svodičů, resp. veškeré elektroinstalace. Vedle funkce vlnolamu zajišťuje technologie RADAX-Flow potlačení a zhasnutí následného proudu ze sítě na tak nízkou hodnotu, že nedojde k vybavení předřazeného jištění od hodnoty 32A gG. Tím je zajištěna vysoká provozní spolehlivost a životnost chráněných elektrických zařízení.

Dalším koncepčním vylepšením těla přístroje je flexibilita instalace. S přihlédnutím k možnostem instalace jsou spolu se svodičem DEHNbloc Maxi CI dodávány 2 montážní konzoly, pomocí kterých lze svodič připevnit na montážní desku.


Samozřejmě je zachována „klasická“ instalace na DIN lištu TS 35. Bezodběrový ukazatel provoz/porucha svodiče DEHNbloc Maxi CI, který je možno integrovat do systému monitorování stavu, podává okamžitou informaci o provozním stavu svodiče. Vedle standardního signalizačního pole se zeleným/červeným terčíkem disponují svodiče navíc třípólovou svorkovnicí pro připojení dálkové signalizace. Kontakty dálkové signalizace jsou řešeny jako bezpotenciálový přepínač, proto je možno signalizační obvod podle koncepce zapojit jako rozepínací nebo spínací.



POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů DEHN+SÖHNE zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933