Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

DEHN log# 26: Jednopólový svodič přepětí s ukazatelem "Lifetime Indication“


Document Actions
DEHN log# 26: Jednopólový svodič přepětí s ukazatelem "Lifetime Indication“
Víte, že i přepěťová ochrana se může kontrolovat sama a požádat dálkově o údržbu? Jaké stavy umí signalizovat? Kdy je vhodné zasáhnout a modul přepěťové ochrany vyměnit? V jakých verzích se toto provedení přepěťových ochran vyrábí? Kde se tento typ využije v praxi? ... obzvlášť výkonný svodič typu 2, který je určen pro vyšší napěťové hladiny a vyšší svodové proudy. Vzhledem k vyššímu jmenovitému napětí a osvědčenému sériovému zapojení varistoru s plynovou bleskojistkou ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.05.2018


Jednopólové svodiče přepětí typu 2 DEHNguard SE H LI s funkčním vzhledem skupiny svodičů Red/Line nabízejí nejvyšší míru bezpečnosti a komfortu a nemalou měrou přispívají k vysoké spolehlivosti elektrických zařízení. Prostřednictvím třístupňového indikátoru stavu „Lifetime Indication“ je možno průběžně kontrolovat provozní připravenost přepěťové ochrany. Jakmile energetické zatížení svodiče během jeho životnosti způsobí jeho jisté poškození, bude tento stav signalizován žlutým terčíkem. Kromě toho bude aktivována i dálková signalizace, proto je možné bezproblémové začlenění do systému kontroly Condition Monitoring System. Po dobu signalizace stavu žlutým terčíkem jsou veškeré připojené elektrické spotřebiče plně chráněny proti přepětí, neboť nedošlo ke zhoršení vlastností ochranného modulu.




  • Svodič přepětí s univerzálním využitím, složený ze základního dílu a zásuvného ochranného modulu
  • Předem připravený, jednopólový svodič přepětí s jasnou kontrolou stavu "Lifetime Indicator"
  • Třístupňová vizuální kontrola životnosti "zelená - žlutá - červená" propojená s dálkovou signalizací
  • Schopnost svádět vysoké impulzní proudy Imax až 65 kA (8/20 µs)
  • Terčík včasné výstrahy <ŽLUTÁ> upozorňuje na výměnu ochranného modulu při hrozícím přetížení svodiče; systém včasné výstrahy
  • Až do výměny ochranného modulu nejsou sníženy jeho vlastnosti, proto je vhodný pro použití v systémech monitorování stavu - Condition Monitoring
  • Energeticky zkoordinovaný v rámci skupiny produktů Red/Line
  • Snadná výměna ochranného modulu pomocí aretovacích tlačítek na ochranném modulu

Výměna modulu by však měla být provedena v co nejkratším čase, aby vlivem další energetické špičky nedošlo k úplnému poškození modulu a nebylo tím ohroženo připojené chráněné zařízení! Výměnu ochranného modulu lze provést bez vypnutí síťového napětí a rovněž bez sejmutí ochranného krytu rozváděče. Životnost svodiče DEHNguard SE H LI … FM je tvořena dvěma časovými úseky. Od uvedení do provozu (zelený terčík) až po odpojení od sítě (červený terčík). Přibližně po 70% z celkového počtu zatížení jmenovitým impulzním proudem se mění „zelená etapa“ na „žlutou etapu“. Po zbylých 30% ve „žluté etapě“ je svodič přepětí stále plně funkční. Toto řešení je však ideální pro systém včasné výstrahy.


Jednopólové svodiče přepětí jsou k dispozici pro napětí od 275V až do 1000V AC, čímž je zajištěna jejich mnohostrannost v použití. Kromě toho jsou svodiče přepětí této produktové skupiny schopny svádět až 65kA impulzního proudu Imax (8/20 µs), čímž jsou v porovnání s obvyklými svodiči typu 2 ještě výkonnější.
Pro vestavbu všech těchto funkčních celků do přístroje byla zvolena šířka 1,5 modulu (27mm) v produktovém designu skupiny modulárních svodičů Red/Line. Ať samostatně nebo zapojené v kombinaci, zaručují svodiče DEHNguard SE H LI … FM vždy správné zapojení.

Pro implementaci svodičů do systému napájecí sítě v souladu s požadavky uvedenými v IEC 60364-5-53 (ČSN 33 2000-5-534) jsou k dispozici všechny potřebné komponenty a příslušenství, jako např. hřebenová uzemňovací propojka EB 1 … 1.5 s roztečí šířky 1,5 modulu.



Vzhledem ke kontrolnímu systému včasné výstrahy, kterým je vybavena typová řada svodičů DEHNguard SE H LI … FM, je dána možnost realizace ochrany proti přepětí pro zařízení s nejvyššími požadavky na spolehlivost, jako jsou např. datová centra, klasické i větrné elektrárny.
Plánovanou údržbu svodičů přepětí typu 2 v celém rozsahu napájecí sítě lze s touto řadou přístrojů provést jednoduše a vysoce účinně.

Jak třístupňový ukazatel stavu svodiče přepětí, tak i ve výrobě nastavený kódovací systém různých typů zásuvných ochranných modulů, jsou symbolem vysokých požadavků na bezpečnost svodičů, které firma DEHN + SÖHNE zahrnula do své produkce. Chyb při výměně ochranných modulů, které by mohl způsobit uživatel nebo elektroinstalatér, jsou prakticky vyloučeny.
Vedle standardního třístupňového ukazatele stavu je možno svodiče připojit k dálkové signalizaci prostřednictvím třípólové svorkovnice. Přepínací kontakt je řešen jako bezpotenciálový, proto je možno zapojit obvod dálkové signalizace jako rozepínací nebo spínací.


Varianta DEHNguard SE H 1000 FM se od skupiny svodičů DEHNguard … H odlišuje. Disponuje v porovnání s ostatními LI-přístroji, které také mají zkratku „LI“ ve svém označení, pouze dvoustupňovým ukazatelem stavu. Ten se na konci životnosti svodiče překlopí ze zelené na červenou barvu a přepne i bezpotenciálový přepínač.

Provedení DEHNguard SE H 1000 VA FM je obzvlášť výkonný svodič typu 2, který je určen pro vyšší napěťové hladiny a vyšší svodové proudy. Vzhledem k vyššímu jmenovitému napětí a osvědčenému sériovému zapojení varistoru s plynovou bleskojistkou, se skvělým způsobem hodí pro větrné elektrárny (rotor a střídač), ale i pro jiné aplikace, jako jsou např. FV elektrárny, drážní systémy nebo lanovky s vyšším napětím, u kterých musí být zajištěn nulový unikající proud.





POKUD PRACUJETE V OBORU,

můžete si o aktuální papírový katalog

produktů DEHN+SÖHNE zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933