Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: DEHN: Izolovaný vodič HVI light (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.04.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

DEHN: Izolovaný vodič HVI light


DEHN: Izolovaný vodič HVI light
Při přímém úderu blesku do hromosvodu může dojít k zavlečení části bleskových proudů do vnitřní elektroinstalace. Každý revizní technik by měl u stávajících staveb vyhodnotit toto riziko a na jeho základě případně stanovit doplňující ochranná opatření zejména u staveb, kde se nachází větší množství lidí nebo kde jsou umístěná drahá elektronická zařízení, případně v prostředích s nebezpečím výbuchu.
Jiří Kutáč, ze dne: 23.04.2012

 

V již neplatné normě ČSN 34 1390 Elektrotechnické předpisy ČSN. Předpisy pro ochranu před bleskem byly v čl. 112 Izolace kovových předmětů od hromosvodu zmíněny principy izolace. Bohužel, málokdo v praxi tento článek uplatňoval. V převážné většině projektů a realizací byla upřednostněna varianta vzájemného vodivého spojení všech kovových částí i u těch částí, které byly součástí vnitřní elektroinstalace. Většinou se však neřešilo na vstupu do objektu pospojování proti blesku, například pro klimatizační jednotky.

Při přímém úderu blesku do hromosvodu může dojít k zavlečení části bleskových proudů do vnitřní elektroinstalace. Každý revizní technik by měl u stávajících staveb vyhodnotit toto riziko a na jeho základě případně stanovit doplňující ochranná opatření zejména u staveb, kde se nachází větší množství lidí nebo kde jsou umístěná drahá elektronická zařízení, případně v prostředích s nebezpečím výbuchu. V normě ČSN EN 62305-3 Ochrana před bleskem – Část 3: Hmotné škody na stavbách a nebezpečí života v čl. 6.3 Elektrická izolace vnějšího LPS  je znovu zmíněn princip izolace hromosvodu od všech vnitřních metalických částí instalace. Za čtyřicet let výzkumu blesku se došlo k poznání, že vzduch je lepší izolant než vlhké zdivo nebo beton.

Na začátku návrhu hromosvodu by měla být vždy položena otázka: Je možné oddálit nebo odizolovat jímací soustavu od vnitřních instalací? Když ne, pak je nutné jít cestou vzájemného spojení všech vodivých částí.

Izolované vodiče řady HVI
V současné době je již mezi technickou veřejností obecně znám pojem izolovaný vodič HVI. Je nutné však poznamenat, že existuje několik variant jeho provedení. Pro každou technickou variantu vodiče HVI je potřeba dodržet specifické podmínky instalace.

Výrobní varianty provedení vodiče HVI jsou tyto:

Pozn.: Vodič CUI stojí mimo řadu vodičů HVI. Je určen jen pro izolaci posledních 3 až 5m délky svodu k zemniči. U tohoto vodiče není třeba dodržovat dostatečnou vzdálenost, včetně připojení k vodiči PE nebo PEN.


Obr. 1: Vodič HVI® light.

Technická data:

Zásady pro správné projektování a montáž vodiče HVI:

Nejsou-li dodrženy uvedené zásady pro správné projektování a montáž, hrozí ztráta izolační funkce vodiče.


Obr. 2: Vodič HVI® light - připojovací prvky.

Vodič HVI light
Vodič HVI light byl vyvinut pro případy, kdy hodnota vypočtené dostatečné vzdálenosti pro nejvyšší bod napojení vodiče s ≤ 0,45 m pro vzduch. V praxi jde většinou o nižší budovy. Rozmístěním speciálních jímacích stožárů (obr. 3) a vodičů HVI light je možné úplně odizolovat celou stavbu. Údery blesku by měly být směrovány s velkou pravděpodobností do těchto jímačů. Jímače jsou v nejnižším bodě spojeny s izolací vodičů a není třeba je připojovat k vodiči PE nebo PEN.


Obr. 3: Vodič HVI® light - samostatně stojící stožár.

Použije-li se vodič HVI light samostatně pro izolaci anténního stožáru, je třeba jeho izolaci spojit v oblasti koncovky s vodičem PE nebo PEN. Pro správnou montáž je důležité dodržovat montážní návod vodiče HVI light č. 054272.

Použití vodiče HVI light:

Výhody:


Obr. 4: Použití vodiče HVI® light.


Obr. 5: Použití vodiče HVI® light.

Shrnutí:



Tento článek vyšel také v časopise
EvP 3-4/2012

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.