Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jan Hájek: Blesková válka - Svod po dřevu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.05.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jan Hájek: Blesková válka - Svod po dřevu


Jan Hájek: Blesková válka - Svod po dřevu
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Jan Hájek, ze dne: 12.05.2010

Svod hromosvodu po dřevu
Jak je to vlastně s umísťováním svodů na hořlavý materiál, konkrétně dřevo?
Lidé mají většinou spojené blesky s plameny a velkou teplotou a tak se občas vyskytnou obavy, zda není nebezpečné hromosvodní drát táhnout po hořlavém povrchu, jakým bezesporu dřevo je.

Pojďme se tedy podívat, jaká jsou nebezpečí, která z tohoto umístění vyplývají.
První nebezpečí, které vezmeme v potaz bude oteplení vodiče, k tomu o kolik se oteplí při průchodu bleskového proudu se podíváme do ČSN EN 62305-1, tam v tabulce D3 najdeme hodnoty oteplení, k většině materiálu a rozměrům, ze kterých se svody realizují.

Z tabulky vyplývá, že snad vyjma nerezového drátu, by se oteplení nemělo kriticky přiblížit k bodu vzplanutí většiny dřeva.
Pro jistotu budeme pro svody volit raději materiál ze slitiny hliníku, nebo z důvodu barevného sladění měděný drát či poplastovaný AlMgSi.

Toto vše je pouze pro případ, že vše je ale vztaženo k variantě, kdy je svod položen přímo na dřevu, každý rozumný hromosvodář volí raději variantu na podpěrách, a to kovových nebo kvalitních plastových.

Jiný problém představuje možné jiskření a tak by měly být svody pokud možno celistvé, nebo by spoje měly být provedeny kvalitními svorkami. Jako jsou například na obrázcích.


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.