Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Blesková válka č. 8 - Stromy a jejich vliv na objekt


Document Actions
Blesková válka č. 8 - Stromy a jejich vliv na objekt
"Máme vedle domu vysoký strom, my hromosvod nepotřebujeme." To je věta, kterou ve své praxi slyšel snad každý z těch elektrotechniků, co se věnují ochraně před bleskem. Kde se v lidech tato falešná představa bere? Proč se za bouřky pod stromem nestojí? Jak se chovají listnaté a jak jehličnaté stromy při zásahu bleskem? To vše se dočtete zde ...
Jan Hájek, ze dne: 8.11.2011


"Máme vedle domu vysoký strom, my hromosvod nepotřebujeme. "

 Chytrák z davu


Objekt obklopený vyššími stromy

To je věta, kterou ve své praxi slyšel snad každý z těch elektrotechniků, co se věnují ochraně před bleskem.

Kde se v lidech tato falešná představa bere? Vše zřejmě vychází z neschopnosti si domyslet posloupnost dějů. V lidském životě je skoro nemožné se nesetkat s bleskem poškozeným stromem. Stačí se projít lesem, nebo projet kolem alejí po silnici a na strom nesoucí stopy působení blesku bychom měli dříve či později narazit. Z nějakého důvodu si lidé celý problém rozkouskovali do několika dílčích sekvencí a zapomněli je spojit, pojďme si to tedy nyní celé rozebrat v jednotlivých fázích.


Objekt bez hromosvodu obklopený vyššími stromy


Strom zasažený bleskem. Autor Miroslav Matůšů

Proč se za bouřky pod stromem nestojí?
Je zajímavé, že tuto poučku snad všichni už znají, je to hlavně tím, že jí jsou média ochotná omílat a patří mezi těch několik málo informací, které o blesku obdrží děti ve školách a školkách. Pokud by se někdo schoval pod strom za bouřky a do tohoto stromu udeřil hrom, byl by tento člověk ohrožen hlavně tím, že by si výboj bleskového proudu zkrátil cestu přes něj na zem, protože člověk je přeci jenom lepší vodič než dřevo. Pokud by byl onen nešťastník od stromu trochu vzdálen, díky úbytku potenciálu by mu mohl mezi nohama vzniknout velký rozdíl napětí, který by člověka zabil.


Strom u silnice zasažený bleskem. Autor K.Winczencik

Strom a jeho ochranný prostor
Jako každý předmět, ať už se jedná o sloup veřejného osvětlení, dům, stožár či okrasný keř, tak i strom svojí pozicí v krajině vytváří vyvýšení, které hraje roli v tom, zda do něj hrom udeří, nebo ne. Celou situaci nám nejlépe osvětlí metodika tzv. valivé koule dle ČSN EN 62305-3, která za pomoci elektromagnetického pole odhaduje putování výboje blesku od oblaku dolů. Tato metoda lépe než metoda ochranného úhlu odhadne ochranný prostor, který tento předmět svou polohou ochrání a do kterého je riziko přímého zásahu bleskem velmi nepravděpodobné. Pokud tedy tuto imaginární kouli navalíme ze všech stran na strom a nikdy se nám nestane, že by se kromě stromu a země dotkla i domu, máme téměř jistotu, že nám přímo do domu neudeří. Dlužno podotknout, že se toto netýká většiny těch, co použili shora uvedenou větu. Příklad s malým domkem a situací s LPS (Lightning Protection System) můžeme vidět na obrázcích A, B a C.


Obrázek A


Obrázek B


Obrázek C

Blesk je ve stromu, co dál?
Tak a teď se dostáváme k tomu, co by si zasloužilo hlubší psychologický rozbor celého vztahu člověk a blesk. Blesk je elektrický jev, což je fakt, který je již několik staletí znám. Tato energie se bude snažit dostat co nejlepší a nejlépe vodivou cestou dolů. Tyto stromy jsou většinou živé a tak je jejich dřevo, plné mízy a vody. Tato voda pro bleskový proud představuje rozhodně lepší vodič, než jsou vlákna dřeva, ale nesrovnatelně horší, než by měl kov, takže tato voda představuje v toku bleskového proudu překážku, která se průchodem bleskového proudu začne ohřívat. Na rozdíl od odporového vlákna v přímotopu je tento ohřev velmi rychlý a má svou přelomovou hranici, která leží zhruba u 100°C. V tomto okamžiku se veškerá voda v uzavřeném prostoru dřeva stromu změní na páru, a protože dřevo není bůhví jak soudržné, tato pára se prodere ven. Jako kdyby dřevo explodovalo. Milovníci pocornu vědí. Na rozdíl od kukuřičného zrníčka jsou třísky stromu poněkud větší a tvrdší a tak se výbuch takovéhoto přírodního protipěchotního granátu svými následky pro okolí s granátem vyrobeným lidmi zas tak moc v nejbližším okolí neliší. (Obrázek D)


Obrázek D


Modřín zasažený bleskem. Autor Josef Nosek

Obecně lze říci, že jehličnaté stromy mají spíše tendenci explodovat, než stromy listnaté, které díky větší vlhkosti ve vrstvách těsně pod kůrou o ní často přicházejí. Výhoda listnatých stromů je tedy v tom, že jsou o něco málo méně nebezpečné svému okolí, pokud jsou zasaženy bleskem. (Obr. E)


Obrázek E


Strom zasažený bleskem, Horní Kalná. Autor Josef Nosek

Kam ze stromu ven
Takže máme už roztrhaný strom. Případ, který si lidé v jejich sousedství přejí raději nezažít. Většině lidí se již zdá, že bychom už s tím mohli skončit, ale nám pořád něco chybí, bleskový proud musí být sveden do země a zatím ho máme pouze v stromě. Jakmile se nám objeví v těle stromu, díky jeho odporu začne narůstat jeho napětí a začnou hledat nejsnadnější cestu na zem, tou nemusí být vždy pata stromu a jeho kořenový systém. Jakmile se větve stromu přiblíží na některém z míst k lépe vodivému objektu nebo konstrukci, dojde k přeskoku vzduchem a bleskový proud pokračuje dále touto lépe vodivou cestou. V místech přeskoku, kde se vytvoří elektrický oblouk, dochází samozřejmě k zapálení materiálu domu a odpaření materiálu v místech výstupu a vstupu oblouku. (Obr. F)


Obrázek F

Co když se blesk dostane až ke kořenům stromu
Pokud se bleskový proud dostane až ke kořenům stromu, záleží na tom, jak daleko tento kořenový systém zasahuje a jak vede hluboko, pokud se do blízkosti kořenů a kořínků dostane něco, třeba napájecí nebo sdělovací kabel s jiným, lepším potenciálem země, pokračuje výboj tímto směrem. V případě, že by kořenový systém byl dále od všeho s lepším zemním odporem, nemáme vyhráno, bleskový proud může pokračovat půdou až do místa s lepším uzemněním. Z pohledu kolemjdoucího to pak vypadá, jako by někdo vyryl v půdě brázdu, která má i několik desítek metrů.

Jak z toho tedy ven?
Je jasné, že náš majetek před tímto případem poměrně spolehlivě ochrání hromosvod, je rozhodně lepší, pokud na straně domu, kde jsou stromy, máme větší počet svodů a opravdu důsledně spojíme třeba okapy a oplechování stěny s jímací soustavou hromosvodu. Je rozhodně lepší, pokud mezi domem a stromem máme v zemi tažený zemnící pásek hromosvodu, abychom usnadnili bleskovému proudu cestu na lepší zem, jakmile sjede po stromu do země (Obr. G). Instalaci a návrh hromosvodu by měl vždy provádět odborník a specialista na ochranu před bleskem, protože ochrana před bleskem je na základě Vyhlášky 73/2010 Sb. vyhrazené technické zařízení.


Obrázek G

Více informací můžete nalézt na www.kniSka.eu

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933