Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Definice svítidel nouzového osvětlení (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 31.05.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Definice svítidel nouzového osvětlení


Definice svítidel nouzového osvětlení
Umíte definovat svítidlo nouzového osvětlení? Máme různé druhy ... svítidlo pro trvalé nouzové osvětlení, kombinované svítidlo pro nouzové osvětlení, samostatné svítidlo pro nouzové osvětlení, centrálně napájené svítidlo pro nouzové osvětlení, sdružené samostatné svítidlo pro nouzové osvětlení, přidružené svítidlo pro nouzové osvětlení ... Která norma stanovuje povinnosti pro výrobce svítidel?
František Kosmák, ze dne: 31.05.2012


ČSN EN 60598-2-22(36 0600):1999-07 + změny A1: 2003, A2: 2008, Z1: 2005
Svítidla pro nouzové osvětlení
Norma stanovuje povinnosti pro výrobce svítidel. Norma specifikuje požadavky na svítidla pro nouzové osvětlení napájená nouzovým napětím nepřevyšujícím 1.000V, používající elektrické světelné zdroje. Tento oddíl se nevztahuje na "nevýbušná" svítidla pro nouzové osvětlení a netýká se ani účinků poklesu napětí svítidel s vysokotlakými výbojkami, která nejsou napájena nouzovým napětím.

Definice svítidel pro nouzové osvětlení

Všechna svítidla pro nouzové osvětlení se musí zatřídit jako svítidla vhodná pro přímou montáž na normálně zápalné podkladové plochy (s označením F) podle čl. 22.4 ČSN EN 60598-2-22:1999.V této normě  jsou stanoveny všechny další konstrukční požadavky pro výrobu svítidel nouzového osvětlení, včetně požadavků na zkoušení, označování a třídění.

Návody pro montáž svítidel určených pro vnější spoje provedené vidlicí a zásuvkou, bez zajištění ochrany proti náhodnému rozpojení, musí obsahovat výstražný text: "Toto svítidlo je určeno pouze pro montáž v místech, kde vidlice a zásuvka jsou chráněné proti rozpojení neoprávněnými osobami".

Elektrické připojení k napájecí síti, mezi samostatnými částmi svítidla (např. skříňkou dálkově řízeného zařízení) a mezi komponenty svítidla, se musí chránit proti nebezpečnému náhodnému rozpojení.Elektrické připojení musí být trvalé nebo zajištěné proti náhodnému rozpojení a vnitřní zásuvkové spoje jsou přípustné jen jsou-li chráněny krytem, který nelze odstranit jednoduchým způsobem jednou rukou.

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 51

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.