Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak se vměstnat do sazby? (2.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.11.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak se vměstnat do sazby? (2.)


ddcos2.jpg
Opravdu se dá vměstnat do nižšího poplatku za hodnotu jističe. Otázkou je, co za to? K úspoře dopomůže relé. Znáte jej? Zde máte možnost se seznámit s řešením, které jsme volili my.
Miroslav Minařík, ze dne: 26.11.2003

Při plně elektrifikované domácnosti se samozřejmě pořádně protáčí elektroměr a tím vytváří odliv finančních prostředků. Jak tento odliv zmírnit, nad tím bádá nejeden odborník, spotřebitel a koumák. Tuto problematiku lze hned zpočátku rozdělit na dvě zásadní skupiny....

Nelegální řešení je označováno jako "černý odběr", kterému budeme v budoucnu věnovat na Elektrice.cz zvláštní pozornost.

 

Přikloňme se tedy k variantě, která nepřipouští jinou možnost úspor než cestou vhodného plánování. Uvědomme si, že často platíme za rezervovaný příkon, který ve finále nevyužijeme, nebo naopak příkon chybí a dochází k vybavení hlavního jističe. Než příkon jednoduše zvýšit je dobré se zamyslet, zda třeba díky vhodnému relé nepoužívat energeticky náročné spotřebiče samostatně.

Při úvahách a návrzích příkonu pro naše obydlí se braly v potaz různé varianty. I přes to, že jsme modelovali různé situace, nemohu tvrdit, že právě instalovaný příkon (3x63A) je konečný. První výpočet projektanta zněl 3x80A, za použití odlehčovacího relé jsme se dostali elegantně pod hranici 3x63A. Je pouze otázka času, zda to nepůjde ještě snížit. Pokud totiž instalujete tohoto praktického pomocníka, pak vám zbývá už jen určit co odpínat.

Překvapilo mne, že sice mnoho projektantů zná princip těchto regulátorů, ovšem praktické zkušenosti nemá téměř nikdo. Proto se rád podělím o svou zkušenost s tímto přístrojem.

Původně jsme chtěli blokovat konkrétním připojením spotřebiče jiný spotřebič. Ovšem pokud se k tomuto úkolu opravdu odhodláte, nebude vám oponentem pouze samotná matematika, ale může se stát, že při již dokonalém schématu logického odpojování vznikne požadavek člena rodiny na použití spotřebiče, který již ve schématu blokujete.
V předchozím článku jsem si vytvořil tabulku blokování, jejíž logiku přenesu na bedra tříkanálového, dvoustupňového relé typu Schrack HJ306.


Schrack disponuje názornou ukázkou funkce relé HJ.

Pokud vás opravdu tato problematika zajímá, připravili jsme krátký seriál Doc.Ing. Pavla Mindla, CSc. o tomto přístroji.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o. - Dolnoměcholupská 2, Praha 10 – Hostivař - 281 008 231 - info@schrack.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.