Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Topné rohože (2.)


Document Actions
toproh4.jpg
Až se zima zeptá, co jste dělali v létě.... Jak instalujete přívod pro topnou rohož? A pro teplotní čidlo, které bude snímat teplotu povrchu vyhřívané podlahy? Zpravidla se vyskytují tři základní povrchy podlah, beton, dřevo a ...... Víte jaká je minimální vyrovnávací vrstva mezi kabely a dřevěnou podlahou?
Komerční sdělení, ze dne: 24.07.2003
reklama
Přípravné práce před instalací topných rohoží

 

Drážky pro čidla teploty povrchu podlahy
Do výšky 120-150cm na stěně osaďte instalační krabici KU68 a instalujte přívod mědí 3Cx2,5mm2. Z této krabice přiveďte do podlahy dvě trubky o průměru 16mm.

Jednu trubku
odměřte tak, aby skončila těsně pod povrchem budoucí podlahy, tento bude sloužit k přívodu studeného konce napájecího přívodu.

Druhá trubka
bude použita k zasunutí teplotního čidla.

Po dosažení co nejmenší výšky podlahy, vysekejte pod místem, kde bude umístěno teplotní čidlo, drážku dlouhou tak, aby zasahovala asi 0,5m do vyhřívané plochy. Hloubka drážky musí být taková, aby vršek ochranné trubky nepřesahoval nad původní úroveň podlahy. Trubku vložte do drážky připravené v podlaze a protáhněte souběžně s druhou trubkou do instalační krabice. Konec trubky v podlaze je třeba zaslepit, aby zalévací hmota (lepidlo na dlažbu) nezatekla dovnitř.
Po té lze dokončit omítky a obklady stěn.

Při instalaci v koupelnách a bazénech je nutné dodržet ustanovení normy ČSN 332000-7-701 resp. 702. Nezapomeňte na vodič místního doplňujícího pospojování.

Příprava podkladu
Nejdůležitějším činitelem ovlivňujícím materiál a postup práce je složení podkladní vrstvy. Podklad musí být pevný, stabilní bez prasklin a ostrých hran. V praxi se můžeme setkat s následujícími typy:

  1. beton

  2. původní dlažba

  3. dřevo nebo výrobky ze dřeva

a. podkladní vrstva tvořená betonem
U podkladní betonové vrstvy nejprve opravíme poškozená místa (příklady materiálů v tabulce 1.). Opravenou podlahu zbavíme všech nečistot (např. vysavačem) Na rozdíl od případu b. je nutno betonový podklad nutno opatřit penetračním nátěrem (příklady tabulka 5.). Penetrační nátěr snižuje nasákavost podkladní vrstvy, impregnuje ji a zejména vyváří přilnavou vrstvu (tzv. adhezní můstek) pro následující stěrku nebo lepidlo. Z hlediska montáže topné rohože je penetrace nutná pro přilepení rohože k podlaze.

b. podkladní vrstva tvořená původní dlažbou
Pokud máme k dispozici dostatečnou konstrukční výšku a pokud je stará dlažba rovná a není příliš poškozená, není třeba ji odstraňovat. Mírně poškozená místa opravíme (např. materiály z tab. č1) a opravenou podlahu zbavíme všech nečistot.

c. podkladní vrstva je tvořena výrobky ze dřeva
Podkladní vrstva může být tvořena přímo dřevem (parkety, prkna) nebo například dřevotřískou. Musí být v dobrém stavu a nesmí být narušena její nosnost. V opačném případě je třeba ji nejdříve opravit. Podkladovou vrstvu po zbavení nečistot natřeme penetračním nátěrem (příklady tab. 6.). Napenetrovaný podklad zakryjeme vyrovnávací vrstvou (např. materiály tab. 7.), která zároveň oddělí topné kabely od dřevěného podkladu.
Tuto vrstvu nelze v žádném případě vynechat!
Minimální tloušťka vyrovnávací vrstvy pod kabely musí být z důvodu elektrické a požární ochrany 5mm.

Z materiálů V-system.

V dalším díle se dozvíte o rozložení topných rohoží.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933