Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Co to je vypínač, odpojovač, uzemňovač? (2.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.08.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Co to je vypínač, odpojovač, uzemňovač? (2.)


...je rychlý, výkonový spínací prvek se svým pohonem a je schopný vypnout zkratové proudy a nebo snést zapnutí do zkratu. Oblouk se zháší ... Seriál o blokování přístrojů na "11".
Petr Doležal, ze dne: 30.08.2002

Vypínač je rychlý, výkonový spínací prvek se svým pohonem a je schopný vypnout zkratové proudy a nebo snést zapnutí do zkratu. Oblouk se zháší různými způsoby, nejznámější byl olej (utopení oblouku v kotli), tlakovzduch (sfouknutí oblouku), maloolej (olejové páry), SF6 (nevodivý plyn). Další poslední způsob byl zřejmě motivován úvahou " proč vymýšlet zhášení nějakým dielektrikem, nedávejme tam nic a ionty nemohou proudit" a vznikly vypínače vakuové.


Vakuový vypínač    

Vypínač s SF6

Perlička: Kdo je zdatný ve fyzice, může si energii zkratového proudu převést na energii třeba jedoucího vlaku a zjistit na jaké dráze by se vlak musel zastavit, aby to odpovídalo vypínací schopnost vypínače.

U vypínačů je problém v tom, že do něho nevidíme. Nikdo si nesáhne na pasovinu nebo vedení, vypnuté jen dle ukazatele stavu. Také různé konfigurace odbočky a rozvodny by byly neúměrně drahé, kdyby se spínalo jen vypínači. Proto byly vymyšlen:

Odpojovač, otevřený přístroj, který je laciný, je na něj vidět a vypnutý stav se dá opticky kontrolovat. Umí sice vést velké jmenovité i zkratové proudy, ale neumí vypínat, prostě proto, že chybí deionizační zařízení . Určitá výjimka je spínání malých transformátorů vn/nn, ale to jen stejně naprázdno.
U skříňových rozváděčů bývá odpojovač nahrazen výsuvným podvozkem vypínače nebo výsuvnou kazetou. Protože vypínač má přívodní a vývodové roubíky, nahrazuje výsuvná část odpojovače dva, přípojnicový i vývodový.

Uzemňovač, někdy jen zemní nože u odpojovače, slouží pro zajištění bezpečnosti při pracech na odpojených částech. Jsou většinou dimenzovány na zkratový proud jako příslušný odpojovač. To proto, že by nějaký dobrák zapnul vypnuté vedení z druhé strany. Samozřejmě svádí i indukované napětí.

Pohony odpojovačů a uzemňovačů jsou buď ruční nebo strojní. Strojní pohony používají vzduchové válce a nebo elektromotory. Zatím co vzduch (stlačený ve vzdušnících) byl k dispozici i při výpadku rozvodny, u elektromotorů je zajištěna funkce při výpadku rozvodny jen napájením DC a nebo AC zajištěných (rozumí se střídač). Musíme rozhodnout jaké napětí bude použito (nezajištěné AC, zajištěné AC, event.DC) a na jaké kobky (např. DC pro všechny nebo jen důležité: přívody, spínače přípojnic, transformátor vlastní spotřeby). Od tlakovzduchu se však upouští (náročná údržba, poruchové ovládací ventily a jednotky).

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Ing.Petr Doležal - Fryčajova 149/6p, Brno - Voip 515 533 994 - pedol@volny.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.